Hemligheten bakom den fläckfria gräsmattan

Publicerad 02 september 2015 i Nyheter

Trots att merparten av årets matcher är spelade är gräsmattan på Swedbank Stadion fortfarande lika grön och fin. En av anledningarna är tusentals miniplantor som planterats under sommaren – en teknik som MFF är först i fotbollsvärlden med.

Planskötare Pelle Jaensson står på knä nere vid den nordvästra hörnflaggan och stansar ett litet hål på en kal fläck i gräsmattan. Han plockar fram en liten gräsplanta, ungefär en och en halv centimeter i diameter, och planterar den i hålet. Den processen har han och kollegorna upprepat omkring 15 000 gånger de senaste två månaderna. Tillsammans med annat hårt arbete är det en av anledningarna till att gräsmattan är i toppskick trots tufft slitage under säsongen.

– När andra lappar gräsmattor blandar de sand och gräsfrön. Vi slipper det. På bara ett par dagar är gräsmattan täckt. Man slipper också fåglar som kommer och krafsar ur frön, säger Pelle Jaensson.

Konceptet är utvecklat av företaget Skånefrö AB och Malmö FF är först i fotbollsvärlden med att använda tekniken. Miniplantorna innehåller samma grässammansättning som originalmattan och är förgrodda i drivhus. Även om det är ett minutiöst arbete att plantera dem är det inte nödvändigtvis mer tidskrävande än andra alternativ.

– Oavsett om man har plantor eller gräsfrö måste man ändå laga hålen. Man behöver dessutom inte sätta dem så tätt för de växer ihop med resten väldigt snabbt, säger Pelle Jaensson.

Tack vare metoden kan MFF se fram emot att spela på en fläckfri hemmaplan hela hösten. När gräsmattan tar stryk finns det fler plantor som väntar på att rycka in och fylla tomrummen.

– Just nu har vi cirka tusen på lager. Vi vattnar dem, pratar med dem och flyttar ut dem i solen på dagarna så att de får lite ljus, säger Pelle Jaensson.

Hörnområdet påfrestas hårt under matchspel
En miniplanta ansluter sig till resten av gräsmattan

huvudpartners

officiella partners