Härlig inramning på Barcamatchen

Publicerad 27 augusti 2010

Igår spelade MFF U17 en träningsmatch mitt i serielunken. 11714 åskådare bestämde sig för att komma och titta.

Det låter smått osannolikt och historien bakom den fantastiska publiksiffran är värd en redogörelse.

Malmö FF har tillsammans med Malmö Stad och FC Barcelona jobbat hårt för att få gårdagens evenemang till stånd. Dagen började med att ca 30 skånska fotbollsföreningars representanter genomförde en workshop på ämnet fotboll mot rasism tillsammans. Dagen öppnades av MFFs VD Pelle Svensson och framåt eftermiddagen hade man enats kring ett dokument som nu ska användas i föreningarna och som slår fast hur spelare och ledare vill att man ska bemöta och bekämpa alla former av rasism inom fotbollen.

Dokumentet lästes sedan upp av tre av deltagarna inför matchen MFF U17 – FC Barcelona U17 som var dagens höjdpunkt och det som lockat så mycket folk till Swedbank Stadion.

På plats fanns bland många kända ansikten, Henke Larsson, Patrik Andersson, Jan Eliasson, Pelle Svensson och Håkan Jeppsson och de hälsade på spelarna innan det var dags för avspark.

Tidigt i matchen skapade MFF U17 några bra chanser efter fina anfall men efter 5-10 minuter tog Barcelona över allt mer med ett fint passningsspel och bra rörlighet. Följden blev att MFF fick löpa mycket utan boll vilket är både mentalt och fysiskt jobbigt men man vek aldrig ner sig utan spelade ett väldigt moget och organiserat försvarsspel och ställningen i halvtid var 0-0.

I andra halvlek jämnas spelet ut och båda lagen skapar lite halvchanser. MFF har en boll i ribban och hade även några farliga omställningar. Kanske var det nervositeten som släppt lite eller så började även Barcelona tröttna lite. När matchen blåstes av var det två nöjda lag som bytte tröjor och tackade publiken medan de joggade ner. Slutresultatet 0-0 var kanske ingen kioskvältare men det bjöds på mycket fotbollsgodis både av Malmö- och Barcelonaspelarna och den rekordstora publiken (för en ungdomsmatch) gick hem nöjda de också.

Malmö FF U17 – Barcelona U17 0-0 (0-0)

Publik: 11714

 

Läs mer om matchen här:
Sydsvenskan
Skånskan
Skånskan om Henke och Bjärreds besök på Swedbank stadion.
Skånskan om manifestationen mot rasism.