Hårdjobbaren som gillar att bara softa!

Publicerad 23 september 2010

Jiloan Hamad säger sig vara bra på att bara softa. Utanför plan. En förmåga som kan komma väl till pass den närmsta tiden, då väldigt mycket är på gång PÅ plan för MFFs och U21-landslagets bollskicklige och hårt arbetande högermittfältare.

Man får två väldigt olika svar om man ber Jiloan Hamad beskriva sig själv – på fotbollsplanen och utanför.

– Jag är en hårt jobbande kille. I varje match är det mitt mål att jobba hårt både defensivt och offensivt. Jag gillar att springa mycket, vill ta jobbet och ha mycket boll för att känna att jag är inne i en match, säger Jiloan om vad tränaren får när han väljer honom från start.

Och om vad som är typiskt Jiloan utanför plan:

– Att bara softa, ta det lugnt, vara hemma, det är typiskt mig. Folk tjatar på mig att komma ut oftare, men jag trivs så bra hemma. Man tränar, sen kommer man hem och softar. Jag skulle kunna vara hemma en hel månad – det är tur jag har fotbollen så jag kommer ut, ha ha!

Bor i Slottsstaden
Dessbättre har fotbollen sett till så att Jiloan kommit ut ur sin lägenhet i Slottsstaden en hel massa i år. Under sin tredje säsong i klubben har Jiloan Hamad så här långt spelat i 21 av 24 allsvenska matcher med MFF, varav nio från start. Därtill har han som ende utespelare spelat alla U21-landslagets sex matcher i årets EM-kval. Och inte ser han ut att bli sittande hemma alltför länge i taget framöver heller. Nu väntar en sex matcher lång guldstrid med MFF – med avbrott för två playoff-matcher med U21-landslaget mot Schweiz om en EM-plats. Den andra matchen spelas på Swedbank Stadion den 11 oktober.

Dessbättre har fotbollen sett till så att Jiloan kommit ut ur sin lägenhet i Slottsstaden en hel massa i år. Under sin tredje säsong i klubben har Jiloan Hamad så här långt spelat i 21 av 24 allsvenska matcher med MFF, varav nio från start. Därtill har han som ende utespelare spelat alla U21-landslagets sex matcher i årets EM-kval. Och inte ser han ut att bli sittande hemma alltför länge i taget framöver heller. Nu väntar en sex matcher lång guldstrid med MFF – med avbrott för två playoff-matcher med U21-landslaget mot Schweiz om en EM-plats. Den andra matchen spelas på Swedbank Stadion den 11 oktober.

– Det känns riktigt bra. Vi har spelat bra här tidigare och känner oss trygga på Swedbank Stadion. Planen är bra och förhoppningsvis kommer mycket folk.


Kattlikt smidig
Han är ingen publikfriande dribbler som bäste vännen Jimmy Durmaz – båda tillsammans med målvakten Dejan Garaca till MFF från Örebroklubben Forward – eller en stark genombrottsman som sin konkurrent om högerytterplatsen Guillermo Molins. Jiloan Hamads spetsegenskaper är mindre iögonfallande, men väl så läckra: hans kattlikt smidiga rörelseschema i kombination med utsökt bollbehandling och fin blick för spelet gör honom till en av lagets främsta kombinationsspelare.

– Jag har ganska låg tyngdpunkt och bra balans. Därför måste jag också vara i bra form för att göra mina bra matcher. Är kroppen lite sådär så får jag inte med allting i mitt spel. Och jag måste ha bra kondition hela tiden. Jag lever mycket på att jag orkar springa, tycker Jiloan själv.


Mål på ärkerivalen
Och så har han ett riktigt bra skott. Det avlossas kanske lite för sällan, men då ofta desto bättre. Som i fjortonde minuten på Behrn Arena mot Örebro SK:

– Jag såg bollen studsa upp, och det är alltid skönt att skjuta när bollen studsar lite grann. Så jag bara vände och sköt – och såg hur den gick in. Jag var i bra form då, och då tänker man inte, man bara gör.

Målet var 1-0 för MFF, men för Jiloan Hamad betydigt mer än så. Att som gammal Forward-spelare få göra mål på lokalrivalen ÖSK var något av en dröm som gick i uppfyllelse, och inte blev det sämre av att det var Jimmy Durmaz (och Wilton Figueiredo) som stod för förarbetet.

– SÅ skönt att komma dit och göra mål på dem! Innan matchen pratade jag och Jimmy om hur det skulle gå, vi gjorde upp olika scenarier… det blev på bästa möjliga sätt.


Unga och hungiga
3-0-segern över Örebro spelade i praktiken bort närkingarna från guldstriden – och etablerade MFF i densamma. Detta unga MFF, där en guldstrid är en helt ny situation för de allra flesta spelarna.

• Hur snackar ni i laget?

– Vi är unga, vi är hungriga och vi vill vinna – men vi har försökt att inte prata så mycket om guld. Det är sex matcher kvar, och så fort någon hoppar längre fram i tankarna än nästa match, så säger någon annan till honom. Hade vi börjat snacka om sista hemmamatchen mot Mjällby så hade det blivit kaos i omklädningsrummet! Vi är lugna och har fötterna på jorden allihop.

På dåligt humör
Det var Jiloan som sköt U21-landslaget till playoff med sitt 1-0-mål borta mot Bulgarien i den sista kvalmatchens nittionde minut.

Det är också Jiloan som varit startspelare i MFF i nio av elva matcher under sommaruppehållet. Därmed verkar han vara på god väg mot sitt mål att bli en tongivande spelare i laget. Men därför är det också förvånande att höra honom säga:

– Jag har blivit irriterad och varit på dåligt humör en del den sista tiden, det är många som frågat hur jag mår. För jag känner att jag inte är i den bästa formen.


Tappade fyra kilo
Förklaringen: Jiloan Hamad låg däckad nio dagar mellan Gefle och Elfsborg. Först med en virusinfektion, sedan med – tandproblem.

– Jag som inte missat en träning tidigare. Efter fyra dagars feber kom två visdomständer – samtidigt! – och jag fick en tandköttsinfektion som var ganska allvarlig. Tandläkaren rensade i 40 minuter med nåt slags metallinstrument… jag har aldrig haft så ont! Jag var helt slut efter det, berättar Jiloan, som tappade fyra kilo på kuppen.

Vill mycket
Ickedestomindre spelade han 65 minuter mot Elfsborg, åkte två dagar senare iväg med landslaget, och har hållit sin startplats i MFF alltsedan.

– Ja, jag vet: jag är med i U21-landslaget, startar i Malmö, spelar i ett underbart lag med en massa bra spelare, är 19 år och kan vinna SM-guld – och så sitter jag här och berättar att jag varit lite deppig… jag borde ju vara hur glad som helst! Och det ÄR jag, förstås. Men jag vill så mycket.

Text: Tobias Christoffersson 

Till matchen mot IFK Göteborg distribuerades som vanligt ett fullspäckat matchprogram (Avspark) med Sydsvenskan. För den som hellre vill ladda ner programmet som PDF finns även den möjligheten.

Matchprogrammet laddar man ner genom att klicka här(8MB).