Hamad ”Vi var för bra idag”

Publicerad 26 juli 2013

Laget firar inne på Easter Road efter 7-0 vinsten över Hibernian FC

Jiloan Hamad gjorde en av sina bästa matcher i Malmötröjan och var med sitt mål och sina fyra assist en stark faktor till MFFs 7-0 vinst över Hibernian FC. En vinst som gör att Malmö FF tar sig vidare till nästa kvalrunda i kvalet till Europa League där Swansea ifrån Wales väntar.

Med en mäktig ljudkuliss som dånade ner ifrån de branta läktarna som är Easter Road så blåste domaren igång returmötet mellan Hibernian FC och Malmö FF. Efter hemmamötet var det många skotska journalister som ifrågasatte om Hibs verkligen kunde ta igen MFFs tvåmålsledning. Inför matchen var det mycket prat om hur mycket hemmapubliken kunde hjälpa laget få den drömstart som de önskade. Under de inledande minuterna var det just hemmapubliken som med sin sång bar fram det gröna laget. Jiloan Hamad berättade efter matchen att han själv kände sig lite nervös inför den mäktiga stämningen och självförtroendet som det gav hemmalaget.

Efter 10 minuter tog Malmö FF över mer och i den 21:a matchminuten såg Magnus Eriksson till att släcka hemmalagets drömmar. Via ett fint spel på vänsterkanten får Simon Thern bollen snyggt på djupet och spelar in den i straffområdet till Tokelo Rantie som skickar bollen vidare i sidled till Eriksson som prickar in 1-0.

Hemmapubliken hann knappt räkna ut att de nu var tvugna att göra fyra mål för att gå vidare innan Forsberg tryckte in 2-0 efter ett fantastiskt läckert väggspel med Simon Thern. 2-0-målet innebar att matchen mer eller mindre var över men vår lagkapten var inte färdig med att plocka in poäng

3-0 kom efter att Halsti spelat in bollen till Hamad och sen letat sig till en fri yta i straffområdet. Vår smarta Hamad såg Halstis löpning och spelade snabbt tillbaka bollen som vår finländska mittfältsgeneral vackert placerade precis intill stolpen.

4-0 kom efter att Hamad frispelat Albornoz som tog sig fram på sin högerkant innan han vek in längs straffområdsgränsen innan han dundrade in bollen.

5-0 kom efter att Hamad fått mycket ytan utanför straffområdet och sköt iväg ett tungt skott som målvakten lämnade retur till en reptilsnabbt Tokelo Rantie som tryckte.

6-0 tryckte Hamad själv in på en frispark utaför straffområdet innan Simon Kroon rundade av allt och petade in 7-0 efter ett fint förarbete av Tokelo Rantie.

– Det är så svårt att slå inlägg ifrån den positionen där vi hade frisparken och så hade jag på näthinnan när Wilton skruvade in sin frispark mot Zagreb i ett liknande läge. Jag kände att jag är i bra form och att mitt tillslag finns där – varför inte? Jag har varit i bra form de senaste matcherna så just nu är det bara väldigt roligt att spela fotboll, säger Jiloan Hamad.

Efter matchen var det en märkbart glad Hamad som hade svårt att sätta ord på sina känslor.

– Jag vet inte vad man ska säga. Det är självklart otroligt bra gjort. Jag menar, vi slår dem med 7-0. Det måste vara de största siffrorna som jag vunnit med i A-lagssammanhang.
Vi spelar en väldigt fin fotboll idag där varenda mål är klass då vi spelar oss fram med få tillslag och bra kombinationer. Sen kan det vara så att de ger upp lite när vi gör 1-0 och de vet att de måste få in fyra bollar.
Men med tanke på det stödet som de hade ifrån sin publik så kändes det som att de försökte in i det sista. Men vi var för bra idag, berättar Hamad.

Att Malmö FF var det klart bättre laget var det inte bara Hamad som kunde se utan hela publiken på Easter Road som – trots att det var väldigt besvikna på sitt hemmalag – valde att stanna kvar efter matchen och applådera åt MFF som fick gå ärevarv där de tackade publiken.

– Fantastistk! Jag gav till och med bort min tröja till en liten hibssupporter. Det är lite detta som fotboll och idrott handlar om. Jag menar: de förlorar med 7-0 och ändå står de kvar och applåderar oss. Det är bevis på bra sportsmanship.

Trots att laget gjort en fantastisk insats vill Hamad inte sväva iväg allt för mycket utan blickar redan nu mot söndagens match mot Gefle IF.

– Dagens match kan man vara glad över just nu. Sen är jag sån att: om jag spelar dåligt mot Gefle nu på söndag så kan jag inte blicka tillbaka på idag och vara nöjd. Utan jag måste fortsätta att vara lika fokuserad.