Håkan Jeppsson: ”Idrottens roll som samhällsbärare är underskattad och outnyttjad”

Publicerad 30 september 2016 i Nyheter

Manifestation mot rasism inför den allsvenska matchen mellan Malmö FF och Falkenbergs FF den 23 maj 2016.

Det här inlägget av Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson publicerades på ”Aktuella Frågor” på Sydsvenskan den 30 september 2016.

Idrottens roll utanför sportsidorna, utanför fritidsförvaltningarna, utanför idrottsarenorna, är djupt underskattad. Det finns ett oförklarligt lågt intresse för föreningslivets roll i samhället.

Jag håller med Åge Hareide, MFF:s förre tränare, som i en intervju för några veckor sedan konstaterade:

”När människor från olika kulturer träffas inom fotbollen eller andra idrotter blir det sällan problematiskt… Dessa möten gör att jag på allvar tror att idrotten som enande kraft kan bidra till att rädda världen.”

Idag är Malmö FF, liksom FC Rosengård med Sveriges ledande damfotbollslag, betydligt mycket mer än fotboll. Vårt ökande engagemang utanför fotbollsplanen är vårt sätt att ta samhällsansvar, visa tacksamhet och ge tillbaka för det breda stöd vi fått och får. ”MFF i samhället” är idag en av vår klubbs viktigaste delar.

Ett konkret exempel är att MFF under det första halvåret 2016 matchade arbete åt 63 Malmöbor, 44 av dem är under 29 år. Det skedde genom Karriärakademi, som är en del av ”MFF i samhället”, i samarbete med Arbetsförmedlingen. Målet var att matcha minst 40 jobb under 2016, ett mål vi passerat med god marginal. Arbetet fortsätter i högt tempo. Under senhösten startar MFF en fotbollsturnering där arbetssökande och arbetsgivare spelar tillsammans.

Tidigare i år fick MFF ett förslag från Kina om ett samarbete för att utveckla landets fotboll. Förfrågan gällde inte bara utbyte av spelare, träningsmetoder eller liknande, utan också utbildning kring ett effektivare arbete ute i samhället, bland annat med en akademi, en skola där eleverna spelar fotboll varje dag.

Naturligtvis hänger det kinesiska intresset ihop med MFF:s internationella framgångar, men utan klubbens arbete i samhället, framför allt i skolorna, hade vi förmodligen inte fått frågan. Vi tackade nej, det är inte i Kina MFF ska göra nytta, så långt räcker inte klubbens resurser.

MFF är en av de största och ekonomiskt starkaste idrottsföreningarna i Sverige. Jag är medveten om att de flesta svenska föreningar inte har resurser att arbeta med aktiviteter vid sidan om sin huvudverksamhet på det sätt som vi kan. Men med rätt fokus och rätt ekonomiskt stöd skulle föreningslivet kunna göra mycket mer ute i samhället. Enligt Riksidrottsförbundet finns det cirka 20 000 föreningar i Sverige som tillsammans har mellan 2,5 och 3 miljoner aktiva.

Idrottsklubbar och andra föreningar behöver inte skapa något extra eller krångla till det för att nå fram till människor. Vi kan använda vår kärnkompetens: att utveckla och ta hand om människor. ”MFF i samhället” har unga som främsta målgrupp, det är hos dem vi kan göra störst skillnad. Det är där vi har vår kompetens, våra kontakter och vårt nätverk.

När Malmö FF:s A-lag vinner eller förlorar, när klubben köper eller säljer spelare, får MFF stor uppmärksamhet i medier och runt fikaborden runt om i Sverige. Men när klubben vill berätta om MFF:s viktiga roll i samhället, vårt omfattande arbete för att hjälpa till att bära upp de delar av samhället där utanförskapet är stort, då är det svårare att få medier och politiker att lyssna. Det gör att vi sällan får möjlighet att brett berätta om vårt dagliga arbete i samhället och därmed har vi svårt att skapa förståelse för vad klubben åstadkommer. Och det gäller inte bara Malmö FF, det gäller alla föreningar, stora som små.

Det är därför glädjande att Moderna Museet i Malmö idag inviger en konstutställning kring ”MFF i samhället”, initierad av MFF:s eldsjäl Staffan Tapper och museets chef i Malmö John Peter Nilsson.

Idrotten är en starkt förenande kraft och föreningarna en viktig del av samhället. Deras mål är att sprida och underhålla positiva värderingar, motverka våld och rasism, minska användningen av droger och öka integrationen mellan olika grupper i samhället.

MFF:s ”Fotboll mot rasism” engagerar närmare 100 klubbar från hela Skåne. Fotbolls- och idrottsakademierna för årskurs 7-9 finns på nio orter. MFF arrangerar också fotbollsspel en gång i veckan för nyanlända som bor i Malmö.

MFF har samlat in pengar till UNICEF:s insamling ”Hjälp barn på flykt”, bland annat genom att auktionera ut en loge till en match i Champions League, något som drog in 80 000 kronor. Vid en annan match öppnade vi läktaren för 500 transitboende. De fick se matchen med halsdukar som Malmöbor skänkt.

Idrottens roll som samhällsbärare är underskattad och outnyttjad. Från Malmö FF:s sida är vi beredda att sätta oss ner med ledande politiker för att bidra till att driva frågan och arbetet kring hur föreningslivet kan bli en ännu tydligare – och mer uppskattad – samhällsbärare.

Håkan Jeppsson

Ordförande för Malmö FF:s styrelse

huvudpartners

officiella partners