Grattis Malmö FF – 102 år – hyllas av Wikipedia

Publicerad 24 februari 2012

Idag fyller Malmö FF 102 år och det kan firas på många sätt. Malmö FF-supportern Jakob Wingren drog sitt strå till stacken genom att se till att Malmö FF hamnade som ”Today’s featured article” på Wikipedia med sin välgjorda engelskspråkiga presentation av Malmö FF.

I skrivande stund finns det 3 881 306 artiklar på den engelskspråkiga versionen av Wikipedia. Varje dag väljer man ut en artikel som heter Today’s featured article, en noga utvald artikel och konkurrensen är tuff. Hur gick då Jakob tillväga? Hemsidan tog kontakt med honom.

Länk till Wikipedias engelska startsida

Länk direkt till artikeln om Malmö FF på engelska

Vem är Jakob Wingren?
– Jag är 21 år gammal och läser till Civilekonom på Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.

Hur föddes tanken på att skapa en MFF-artikel på Wikipedia?
– Idén att försöka skriva en komplett och välskriven artikel om MFF på Engelska Wikipedia uppstod i början av hundraårsjubilieet tillika guldsäsongen 2010. Det fanns redan en artikel om MFF men denna var inte särskilt lång, fullständig eller särskilt välskriven. Något som också ökade min motivation var att IFK Göteborg var den enda svenska klubben på Wikipedia med en ”featured article”, det var jag tvungen att ändra på. Jag bestämde mig därför för att ägna tid åt att helt skriva om artikeln från början. Jag använde mig av Rikard Smitts jubileumsbok ”Ända sedan gamla dagar” som grundkälla för att återberätta historien om Malmö FF från 1910 till 2010. Jag använde också andra böcker samt en hel del internetbaserade källor, idag har artikeln 86st källanvisningar.

Vilka kriterier gäller för att bli ”todays featured article” på Wikipedia?
– För att en artikel ska bli ”todays featured article” och därmed visas på förstasidan så måste artikeln först vara en ”featured article”. För att citera Wikipedia,”Featured articles are considered to be the best articles Wikipedia has to offer, as determined by Wikipedia’s editors.” Det är en ganska lång process där huvudförfattaren av artikeln måste se till att artikeln möter vissa krav innan den kan uppnå featured status. Kraven är bland annat:

• Att artikeln ska vara välskriven
• Att artikeln är heltäckande över ämnet
• Att artikeln är väl efterforskad
• Att artikeln ska vara skriven med en neutral och objektiv ton
• Artikeln ska även innehålla relevant media såsom bilder och diagram när det är lämpligt.

När artikeln sedan uppnått featured status så kan man närsomhelst nominera den för ”todays featured article”.  Där ska huvudförfattaren skriva en liten sammanfattning som ska visas på förstasidan samt motivera varför artikeln är ett bra val. Artikeln poängsätts sedan av andra användare och en omröstning sker för att se om det finns enighet om artikeln bör visas på förstasidan eller ej.  Nedan beskriver jag hur jag gick tillväga för att artikeln skulle uppnå featured status.

Hur har du gått tillväga?
– Jag började helt enkelt med att läsa alla böcker som jag kunde få tag på om Malmö FF samtidigt som jag letade efter diverse statistik och andra användbara källor på internet. Efter att ha samlat på mig tillräckligt med kunskap och källor började jag med att skriva historiasektionen om klubben. Den svåraste delen av detta var att hitta tillräckligt neutrala  och tillförlitliga källor om den kontroversiella händelsen som inträffade 1934 när Malmö FF blev tvångsnedflyttade av Svenska Fotbollsförbundet efter att IFK Malmö hade skvallrat om det faktum att MFF betalde sina spelare, något som var förbjudet fram till den senare delen av  1960 talet.

Jag skrev sedan resten av artikeln om t.ex. historien bakom matchtröjorna, klubbmärket, samt annat relevant såsom klubbens supportrar samt de tre stadions som MFF har spelat på sedan 1910. I december 2010 bedömde jag att artikeln var tillräckligt fullständig och tog därför de första stegen i processen att artikeln skulle bli featured. Artikeln genomgick en så kallad ”Peer review” där en annan användare gav mig synpunkter samt förslag om förbättring. I januari 2011 nominerade jag artikeln till att bli en så kallad ”good article”, Enligt Wikipedia: ” Good articles are articles that are considered to be of good quality, but are not yet qualified as featured article quality”.

Efter att den uppnått denna status påbörjade jag arbetet med att lätta upp artikeln med ett antal olika bilder, två bilder har jag tagit själv men resten är bilder som jag har kunnat lägga upp för att copyrightstatusen gått ut (bilder publicerade innan 1969) samt bilder där författaren gav mig tillstånd att använda bilden. Artikeln genomgick sedan ännu en ”peer review” innan jag kände att den var tillräckligt bra för att nominera till featured article. 

Jag nominerade artikeln den 31 januari 2011 och den uppnådde featured status den 14e mars efter en lång process där artikeln förbättrades än mer efter förslag och synpunkter från andra användare. Det mest spännande med processen var att de användare som lämnade sina synpunkter var totalt oberoende, vissa av användarna hade ingen vetskap om Malmö FF innan de läste artikeln. Jag arbetade med artikeln på min fritid mellan januari 2010 och mars 2011. Jag fortsätter dock än idag att förbättra artikeln med små ändringar och kontinuerlig uppdatering.

Kommer vi få läsa fler artiklar på Wikipedia om MFF signerade Jakob Wingren?
– Jag håller just nu på att skriva och förbättra flera MFF artiklar med målet att dessa tillsammans med huvudartikeln ska bli en så kallad ”featured topic”, det tål att nämna att endast fyra fotbollsklubbar på engelska Wikipedia är featured topics, Aston Villa, Ipswich Town, Gillingham FC och York City. Redan nu har artikeln ”Malmö FF in European Football” uppnått ”featured list” status och ”List of Malmö FF seasons” håller på att gå igenom processen just nu.

Var befinner du dig på Swedbank Stadion under matcherna?
– Jag ser samtliga matcher från ståplats. Jag började gå på stadion när jag var 12 år under säsongen 2002. Förutom ett uppehåll mellan 2004 och 2006 när jag bodde med min familj i London så har jag gått på så många matcher jag kunnat. Under de senaste två säsongerna har jag också börjat åka på ett flertal bortamatcher med vänner. Jag missade tyvärr guldmatchen 2004 då jag befann mig med familjen på The Imperial War Museum i London under en familjeutflykt men jag kommer fortfarande ihåg glädjen när jag såg slutresultat på min mobiltelefon. Guldet 2010 fick jag lyckligtvis uppleva på ståplats.

Hur firar du årsdagen?
Jag kommer fira årsdagen genom att gå på matchen mellan MFF och Odense på gamla IP med Björn och Mathias som jag går med på varje match.

Jakob Wingren

Fotnot
Jakob vill att vi nämner att det är engelska Wikipedia det rör sig om då han inte har skrivit något MFF relaterat på svenska Wikipedia. Dock är artikeln om Malmö FF på svenska Wikipedia en översatt version av den Jakob skrivit på engelska, den är dock inte översatt av honom.