Grattis Bosse

Publicerad 05 maj 2014

I dag fyller Bo Larsson 70 år. Bosse är en av Malmö FF:s allra största gestalter genom tiderna. Han gjorde sammanlagt 546 matcher i den ljusblå tröjan. Under dessa matcher svarade han för hela 289 mål, vilket gör honom till MFF:s tredje mesta målskytt genom tiderna efter Hans Håkansson och Börje Tapper. Bosse är emellertid mycket mer än målskytt. Det är få spelare som av alla får det lika enkla som träffande omdömet att han var bäst. Bosse var en komplett fotbollsspelare. Han var en stark ledargestalt på planen. Och han hyste en stark kärlek till Malmö och valde, trots förmånliga erbjudanden, att återvända till Malmö redan vid 25 års ålder och spela nästan hela sin karriär i MFF.

Historien om hur Bosse upptäcktes på Limhamnsfältets grusplaner i Malmö FF:s skolturnering är välkänd. När Sydsvenskan för ett antal år sedan placerade ut minnestavlor över prominenta Malmöprofiler förärades just denna plats en plakett till minne av begynnelsen av Bosses karriär. Efter upptäckten spelade Bosse från 1957 i MFF:s pojk- och juniorlag, mestadels i en mer tillbakadragen position på planen än han senare skulle få.

I A-truppen flyttades Bosse upp i anfallet. A-lagsdebuten kom några dagar efter hans artonårsdag i en vänskapsmatch mot brasilianska Flamengo. Bosse gjorde mål redan efter 20 sekunder. Redan året efter, d.v.s. 1963, vann han den allsvenska skytteligan för första gången av sammanlagt tre. Två år senare tilldelades Bosse guldbollen när MFF vann sin sjätte allsvenska serieseger.

Då som nu fanns locktoner från utländska klubbar. Sommaren 1966 lämnade Bosse Malmö för tyska Stuttgart. Efter tre framgångsrika år i Tyskland valde han att återvända till Malmö och MFF trots att Stuttgart ihärdigt och enträget med attraktiva erbjudanden försökte förmå honom att stanna. Men längtan till Malmö var för stark. De två nästföljande åren vann MFF Allsvenskan på nytt och efter två års uppehåll blev det ytterligare två seriesegrar 1974 och 1975. Men dessförinnan, 1973, fick han guldbollen för andra gången som förste spelare någonsin. Bosse var så bra att det var omöjligt att förbigå honom.

Som alla vet blev 1970-talet en stor framgångssaga för MFF. Bosse tillsammans med en generation mycket framträdande spelare nådde under Bob Houghtons ledning inte bara framgångar i Allsvenskan utan också Europacupfinalen 1979. Tyvärr för Bosse och MFF drabbades han av en korsbandsskada i kvartsfinalen och kunde inte vara med i semifinal och final. Inom oss drömmer vi fortfarande om vad som hade hänt om Bosse, Roy och Staffan hade kunnat vara med fullt ut i finalen.

I landslaget debuterade Bosse redan som tjugoåring och givetvis blev han målskytt redan i första landskampen. Sammanlagt blev det 70 landskamper och tre VM-slutspel med femteplatsen i VM 1974 i Västtyskland som höjdpunkt. Under perioden 1973–1974 var Bosse lagkapten i landslaget.

Efter korsbandsskadan 1979 spelade Bosse ytterligare sex matcher för MFF innan han avslutade den himmelsblå karriären. En kort sejour i Trelleborgs FF och två korta perioder som tränare i Kirseberg och Sofielund avrundade fotbollen för Bosses del. Därefter och fram till pensionen blev det fokus på arbetet som maskinuthyrare på Skanska.

Det har gått 34 år sedan Bosse slutade i MFF, men än idag, gammal som ung, vet alla MFF:are vem Bosse Larsson är. Att sammanfatta alla Bosses kvaliteter som spelare är svårt eftersom en av hans allra största styrkor var att han var bra på nästan allt. Få spelare är bäst i samtliga positioner på planen (hur hade Messi klarat sig som innerback?) men Bosse var det. Att ha en fantastisk speluppfattning, att vara tekniskt mycket skicklig och ändå spela enkelt, att ha förmågan att individuellt avgöra matcher men ändå alltid spela för laget och att vara främste målskytt samtidigt som man är komplett i försvarsspelet är en kombination som måhända inte är unik men oerhört sällsynt bland fotbollsspelare oavsett generation.

Malmö FF framför sina varmaste gratulationer på 70-årsdagen.

Vill du framföra dina gratulationer till Bosse? Maila till grattisbosse@mff.se