Gästkrönika: ”Facit-laget blev mästare med välkänd MFF-are”

Publicerad 13 juli 2013

 

Det var som alltid då –  innan televisionen hade börjat bestämma avsparkstider – en söndag. Närmare bestämt den nionde dagen i september år 1951. Gänget från kvarteret Blosset var på väg till matchen.
Luften var hög och lätt att andas i den tidiga förmiddagen. Solen sken som alltid på den tiden när MFF bjöd till fest, om jag minns rätt. I dag skulle det komma ett helt okänt lag till idrottsplatsen.; Åtvidabergs FF. Vi småpågar hade ingen aning om var denna perifera håla kunde placeras geografiskt. Men det vi visste med säkerhet var: att det blir en lätt match. Våra tips om hur mycket det skulle bli, som vi sa, innehöll alltid storsegrar för MFF oavsett motstånd, var inför den här matchen generösare än på länge.

ÅFF var nykomlingar i serien. Hade startat med fem matcher utan seger och skulle nu möta vårt oslagbara MFF som kom till spel med fem raka segrar. Vi anade en ny 12-0-seger att lägga till de två som klubben redan vunnit.  Efter att ha passerat det då så sömniga Möllevångstorget, Pilgården och Johanneskyrkan, så enades vi om att vara nöjda med tvåsiffrigt.  Kunde HIF slå dem med 5-0 några omgångar tidigare, så var väl 10-0 normala segersiffror för MFF.
Efter matchen vandrade ett missnöjt pojkgäng mot hemmet och den väntande söndagssteken. MFF hade bara vunnit med 2-0, varav ett mål på straff, lagd av Åke Hansson. ”De va för dållit” var vi ense om. Och förmodligen höll de flesta i publiken som uppgick till 13077 personer med oss. Så bortskämda var vi då.

Detta var Åtvidabergs första försök att etablera sig i Allsvenskan. Det gick inte så bra, laget slutade på tolfte och sista plats när det blåstes eld upphör 1952. Men ganska snart skulle det komma andra ÅFF-tider.
I slutet på sextiotalet hade ÅFF:s  lagbygge börjat på allvar. Spelare som Kent Karlsson, Conny Torstensson, Benny Magnusson med flera hade fört upp laget till storserien säsongen 1968.

När ÅFF kom till Malmö Stadion tisdagen den andre september 1969 var klubben serieledare, vilket hade lockat en publik på över 18000 åskådare. Än hade inte ”Facit-laget” fullbordat sitt kommande mästarlag med stjärnor som Ralf Edström och Roland Sandberg.  Det var något märkligt med den här matchen. Något som inte kändes bra.  I en tröja med fel blå nyans syntes en välkänd MFF-are, Anders ”Puskas” Ljungberg,  som  var en av de utvalda som skulle ingå deras blivande mästartrupp.

MFF vann toppmatchen med 2-1 och våra mål gjordes av Bosse (efternamn kan utelämnas) och Curt Olsberg.  Åtvids mål svarade fightern Ove Eklund för, vilken i matchen hade många heta dueller med en annan fysisk gigant: Krister Kristenson.
”Puskas”, som känt sig nervös inför mötet med sin gamla hemmapublik, var bäst i Åtvidabergs , men uttalade sig efter matchen att MFF:s mål var ganska billiga och att Åtvidaberg var förtjänta av oavgjort. Dessutom ansåg han att Malmöpubliken var väldigt enögd, vilket han aldrig hade märkt förut (!!!)
Säsongen slutade med att MFF blev tvåa och ÅFF fick den fjärde platsen.

Premiärer är alltid en fest. Och några av MFF:s har skett mot just Åtvidaberg. Söndagen den elfte april 1980 var det extra spännande, eftersom vårt EC-final-lag nu mist flera av sina största, som Bosse, Krister, Tapper och ”Puskas”.
Men trenden från 1952 att aldrig förlora en premiär höll i sig. MFF vann med 1-0 efter mål av Tommy Hansson. Bäst på plan var Robert Prytz. Dock svek premiärpubliken.  Endast dryga 7000 längtade efter allsvensk fotboll.

Men mitt bästa MFF-ÅFF-minne är:
Jag kom in på Kulan innan en match mellan de båda. ( vilken är förpassat till glömskans garderob)Satt där fredligt med mitt kaffe och en mazarin.  Vid grannbordet befann sig en välbekant person, en av klubbens största, och samtalade med en för mig okänd man. Då hörde jag replikerna. Den okände: ”I dag har du väl svårt att veta vem du skall hålla på? Storspelaren emeritus:” Nej, när Eric ringde var det hjärtat som talade, då var det MFF som gällde”. Vem han var? Anders ”Puskas” Ljungberg så klart.

Hur det går i dagens match mot Åtvidabergs FF? Vågar vi säga som förr: hur mycket blir det i dag? Nja knappast.

/Carlo Nilsson

 

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som producerats inför hemmamatchen mot Åtvidabergs FF

Hela matchprogrammet kan du läsa här och biljetter till matchen köper du antingen i MFF Shopen eller på ticnet.se

Malmö FF – Åtvidabergs FF
14/7 17.30
Swedbank Stadion