Fystesterna är igång

Publicerad 09 februari 2006

Spelartruppen är inne i två intensiva och intressanta dagar när fysprofilerna ska uppdateras med en ny omgång tester. Efter alla timmar i gymet förväntas ett nedtränat manskap göra bäst ifrån sig på de styrkeinriktade testerna – som till exempel knäböjet med skivstång. Där var det en av framtidsmännen som slog till med dagsrekordet 160 kilo.

Det är nu fjärde säsongen MFF jobbar med fysprofiler på spelarna. I år är ambitionen att lägga mer tid på uppföljningar av profilerna under året, vilket var svårt att hinna med exempelvs under det osedvanligt matchtäta 2005. Det berättar Richard Dahan, som tillsammans med Greger Andrejevski axlat det fulla ansvaret för fysträningen från och med i år.

Idag torsdag och imorgon fredag genomförs den första av tre eller fyra tänkta testomgångar under året. Testerna markerar också slutet på den allra tuffaste fysträningsperioden, och resultaten jämförs främst med dem från testet i november, innan spelarna gick på ledighet efter säsongen. Förväntningarna vid denna anhalt på vägen är… inga speciella, rent värdemässigt. Det är nu laget är som mest nedtränat, och det är egentligen bara på styrketesterna man ”bör” se förbättringar från i höstas.
– Snabbhet, uthållighet och snabbstyrka kommer att ligga på topp först senare. Vi ska försöka hinna med en test innan premiären också, säger Richard Dahan.

Och nog syntes förbättringar i styrkan. På kraftprovet knäböj med skivstång, ett av tiotalet testmoment, duggade ”persen” tätt när grupp efter grupp av spelare testade gränsen för de förvärvade kråsorna. Med successiv pålastning av viktplattor på stången hade testet ungefär samma upplägg som en höjdhoppstävling – ingångsvikt kring nittio, höjning med fem efterhand och inte så lite spännande att följa.
– Fokus nu! På de tyngre vikterna måste ni fokusera och hämta kraften, inte bara göra det.! Och fötterna – mer isär!
Richard Dahan peppade inställningen, instruerade och justerade den lyftteknik av tyngdpunkt, vinklar och fotisättning som är väl så viktig jämte råstyrkan – och flera spelare åstadkom
små storverk i kampen mot sig själv.

För med så stora skillnader i kroppskonstitution som truppen rymmer blir förstås resultaten relativa; att till exempel Jesper Bech och Raoul Kouakou siktade på lite olika maxvikter är ju rätt naturligt, men – bägge fixade pers. Det var också svårt att inte imponeras av till exempel ej jättestore Rawez Lawans viktmängd, Behrang Safaris järnvilja, och hur såväl Jon Jönsson som Afonso smidigt och besvärsfritt gled upp på stora vikter. Likväl går det inte att komma ifrån att knäböjskungen i Athleticum denna dag blev den unge man som satte dagsrekordet 160 kilo, och dessutom i princip oberörd: lärlingen Niklas Hansson.

Som nog verkade lite stolt, men inte var alltför överraskad.
– Jag klarade 145 i november, och hade räknat med att bli bättre, så 160 är bra, men… kanske skulle jag kunna klara lite till. Det är tungt just nu efter den hårda träningen, men det känns bra att ha det i sig, säger Niklas Hansson.
Han började träna med A-truppen när det behövdes folk under fjolåret, men fick lärlingsstatus i november, och i år är han med från början. Med defensiven och närkamperna som främsta kvaliteter enligt egen utsago är mittbacken den position han siktar på.
– Och där finns det ju lite konkurrens… i 4-4-2 kunde jag spela ytterback också, men i 4-3-3 är det nog bara mittback som gäller.

Vad har du för personlig målsättning i år?
– Man strävar ju alltid efter att spela, och det är mitt drömmål – men man behöver också lite enklare vardagliga mål som man känner att man kan klara… att utvecklas själv och som spelare.

Imorgon fredag fortsätter testerna, sedan är det helg, och sedan – sedan gör bestämda rykten gällande att det faktiskt är dags släppa ut bollarna ur nätet… och med tanke på hur mer än en spelare syntes utsvultet trixa med medicinbollarna i Athleticum-gymet idag är det nog hög tid…

/Tobias Christoffersson