Franz Brorsson om sitt unika fotbollsår

Publicerad 12 november 2020 i Herr,Nyheter

Franz Brorssons år har närmast varit unikt. Mittbacken lånades tidigt ut till danska Esbjerg fB men spelet kärvade och laget åkte ur högstadivisionen i våras. Bara en månad senare var han tillbaka i MFF, tog en plats i startelvan och avslutar nu sitt händelserika fotbollsår som svensk mästare.

När låneavtalet löpte ut den 15 juli återvände Franz Brorsson till MFF och fick starta i sju raka matcher.

Få är de fotbollsspelare som först åkt ur högsta serien, för att sedan avsluta som mästare. Även om Öresundsbron skiljer de båda ligorna åt så är det precis vad som hänt Franz Brorsson den här säsongen. I början av sommaren åkte han ur danska Superligaen med Esbjerg fB. Ett halvår senare står han som segrare av Allsvenskan och har hjälpt Malmö FF till föreningens tjugoförsta SM-guld.

– En väldigt speciell säsong. Det är väl någonstans ett kvitto på att allt är möjligt, säger 24-åringen som blev utlånad i januari.

Tiden i Danmark var lärorik.

– Plötsligt sitter du där och får klara dig helt själv. Kanske ska du bara vara där en kort tid. Du lägger ingen energi på att bygga upp nya relationer, alla runt omkring tänker exakt samma sak om dig. Samtidigt gick jag från ett lag där alla ställer enormt höga krav på varandra och kom till ett lag där den kravbilden inte finns. När du inte får den skjutsen av din omgivning gäller det att hitta den själv. Och det är tufft att göra det varje dag.   

När Brorsson sedan återvände till Malmö FF i juli bildade han snabbt mittbackspar med Anel Ahmedhodzic, som just kommit tillbaka från sin utlåning när det var Franz tur att flytta över sundet.

– Ja, Anel hade ju precis varit och vänt i Hobro IK när jag blev utlånad. Hobro kämpade också i botten av den danska ligan. Så att kriga i den danska bottenstriden verkar ju vara ett vinande koncept, skrattar Franz.

Ni fick båda göra era första allsvenska mål i Skånederbyt mot Helsingborgs IF, hur var det?

– Jag hade önskat att där stod en buande HIF-klack bakom målet, men jag får väl göra det till en vana att fixa derbymål istället. Förstås lite extra kul att göra det mot just Helsingborg och framför allt att få göra ett spelmål. Det har inte blivit så många av den typen.  

Franz bryter ett inlägg.
Franz följer med upp i anfallet.
Franz gör sitt första mål för MFF i Allsvenskan!#MFFHIF | 2–1pic.twitter.com/Yzo1dMdpFr

— Malmö FF (@Malmo_FF) August 5, 2020

Franz Brorsson erkänner att han blev en aning förvånad över hur bra det gick när han vände tillbaka till Malmö FF i somras. Han kände snabbt ett stort förtroende från ledarstaben, men kunde inte på förhand tro att det skulle bli sju raka matcher från start direkt i återkomsten.

–  Det trodde jag aldrig. Jag visste att där fanns lite skador på mittbackspositionen och kanske var jag bättre tränad än någonsin. Så jag kom in med bra självförtroende.

Dagens träningspass är precis avklarat när vi pratas vid. I veckan får spelarna träna och hålla igång på hemmaplan efter covid-19-fall i laget. För Franz innebär det en hel del varv runt löparbanorna på Hästhagen.   

– Inte det roligaste man kan göra men det är ju faktiskt en hel del kvar av säsongen. Tre matcher i Allsvenskan och en match i cupen. Bara för att vi har gått och blivit svenska mästare är säsongen inte slut.

Franz Brorsson får instruktioner av Jon Dahl Tomasson under sin första match efter återkomsten i Malmö FF.

Som blott 20-åring gjorde Franz Brorsson 16 allsvenska starter under guldsäsongen 2016. Året därpå blev det 21 framträdanden från start när Malmö FF kammade hem fjärde SM-guldet på fem säsonger. SM-guldet 2020 är alltså mittbackens tredje, men den här gången känns det annorlunda.

– Det har väl att göra med att jag inte har varit med hela året utan kom in här sista tredjedelen. Sen är det konstigt att fira utan våra supportrar. Jag saknar dem jättemycket. Enormt faktiskt.

Franz Brorsson har inte bara byggt upp sin fysiska styrka under säsongen. Den mentala balansen har också fått ta mer plats i hans återhämtning och förberedelser inför matcher.

– Under året har jag börjat meditera inför matcherna. Jag går iväg en stund, sätter på lugn musik och gör andningsövningar. Två timmar innan match vill jag bara gå in i mig själv och hitta kraft. Jag tror absolut att fler skulle ha nytta av att göra det.

– Jag älskar att spela fotboll men jag värnar också om att tänka på annat. Mellan träningar och matcher umgås jag mycket med min flickvän, min familj och mina vänner. De betyder väldigt mycket för mig.

Franz Brorsson höjer armarna i luften efter guldsegern mot IK Sirius.

Det har blivit tolv allsvenska matcher i MFF-tröjan den här säsongen för Franz Brorsson. På de matcherna har mittbacken redan dragit på sig hela fem gula kort.

– Haha, jo men det är ju för att de andra gör bort sig så jag måste rädda upp situationen med att ta en taktisk frispark. Då blir jag varnad.

Är det så eller spelar du på gränsen?

– Det är väl en kombination. Jag tycker ändå att jag blivit bättre. Det har väl blivit en del onödiga gula kort under karriären. Ja, röda också för den delen.

Tänker du på någon speciell?

– Östersund var väl inte så smidig, vi spelade ju redan med tio-man…

Är du nöjd med regeländringen att det numera krävs fyra gula kort istället för tre, som tidigare, för att bli avstängd?

– Den är jag jättenöjd med. Den gynnar ju absolut spelare som mig. Sen hade jag gärna sett att de införde ett tredje gult kort. Alltså att det skulle krävas tre gula istället för två gula för att bli utvisad i en match. Men den får jag nog inte igenom så lätt.

huvudpartners

officiella partners