Franz Brorsson: ”Det finns inget bättre än att vinna”

Publicerad 14 juni 2017 i Nyheter

Franz Brorsson är inne på sitt tredje år som seniorspelare i MFF och med ett nytt kontrakt och mycket speltid har 2017 varit ett bra år för mittbacken.

– Det har känts bra både för mig och för laget. Jag tycker att vi har släppt till ganska få målchanser, sen när motståndarna väl får chanser så är ofta Johan [Wiland] där och räddar oss. Det känns stabilt både offensivt och defensivt, säger Franz Brorsson.

Med Franz Brorsson som startman har Malmö FF inte förlorat någon match under vårsäsongen och Franz avslöjar att han har ett särskilt knep för att ge de där extra procenten i slutet av matcherna.

– I slutet, när det är lättare att släppa till chanser så brukar jag vara extra skärpt och se en bild framför mig när jag sitter hemma på soffan eller balkongen och njuter av en vinst. Det är så jag vill må efter matchen och inte gå och gräma mig hela veckan. För det finns inget bättre än att vinna.

Till den här säsongen blev Magnus Pehrsson ny huvudtränare I Malmö FF. Vad tycker du utmärker honom som tränare?
– Han är väldigt ambitiös och noggrann i allt han gör. Det märks verkligen vid våra genomgångar hur mycket tid han lägger ner och att han tror på sin idé. Det har han fört över på hela gruppen.

Vi backar bandet tio år. Franz Brorsson spelar i BK Näset – men inte på mittbackspositionen som vi är vana att se honom i. Många har kanske svårt att se Franz som en högerytter, men tidigt i karriären var det just där han spelade.

– Jag började som högerytter och värvades faktiskt till MFF för att spela i den positionen. Sen efter behov flyttade jag ner på högerbacksplatsen och till slut blev det mittback som 18-åring. Jag minns att vi mötte FCK och vi hade någon skada eller avstängning på en mittback, så då fick jag kliva in. Det var lite av en slump.

Minns du din debut i A-laget?
– Ja, väldigt väl faktiskt. Det var mot Halmia i Svenska Cupen 2014. Jag minns att jag blev inbytt i den 70:e minuten eller någonting och vi hade spelare på landslagsuppdrag så [Enoch Kofi] Adu spelade mittback. Jag har för mig att han gjorde bort sig lite på deras mål eftersom det var en helt ny position för honom. Så jag kom in och spelade mittback tillsammans med Johan Hammar. Adu flyttade upp på mittfältet och gjorde mål faktiskt!

MFF vann matchen till slut efter att Markus Rosenberg fixat segern med ett mål på övertid. Med andra mittbackskollegor på bänken var det tuff konkurrens men dåvarande huvudtränare Åge Hareide visade stort förtroende för Brorsson

– Jag var i bra form. Jag vet att Åge [Hareide] hade sett mig i UEFA Youth League och verkade tro på mig.

Förutom att Brorsson har fått mycket speltid är det nya kontraktet som gäller över säsongen 2020 ett kvitto på att den sportsliga ledningen tror på honom.

– När Kári Árnason flyttade vidare och Daniel [Andersson] kom till mig och sa att MFF ville förlänga så var det ett tecken på att jag skulle få en viktig roll och spela mycket. Jag har spelat varje match som jag varit tillgänglig i och nu gäller det att fortsätta leverera och ta ytterligare steg.

I sommar väntar kvalspel till 2017/18-års upplaga av Champions League. Franz Brorsson är en av de spelarna som var med under lagets senaste Europaäventyr.

Du debuterade i Champions League som 19-åring i matchen mot PSG. Hur gick tankarna när du fick reda på att du skulle spela den matchen?
– Jag fick reda på det dagen innan matchen. På själva matchdagen… då gick det upp och ner faktiskt. Ena stunden insåg man hur stor matchen var och blev väldigt nervös. Men sen när det började närma sig så försökte jag tänka: ”vad har jag att förlora?”. Ingen förväntade sig att jag skulle gå ut och dominera mot Zlatan [Ibrahimovic] så jag var nog nästan mer avslappnad än under en vanlig match i Allsvenskan, säger Franz Brorsson och skrattar.

Hur var det att möta Zlatan?
– Det är den överlägset tuffaste spelaren jag har mött. Särskilt fysiskt, men han är extremt smart också. Han löpte kanske inte jättemycket men när han väl gjorde det så hade han grym tajmning och det var svårt att hålla reda på honom.

Förutom Europaspelet väntar en spännande höst med fortsatt toppstrid i Allsvenskan – och säsongens målsättning är tydlig.

– Det är SM-guld och gruppspel i Champions League. Vi kan få väldigt tufft motstånd i kvalomgångarna men vi har visat tidigare att vi klarar av det. Så vi måste sikta högt, säger Franz Brorsson.

Franz Brorsson är en av två MFF-spelare som representerar Sverige i U21-EM i Polen i sommar. På fredag går Sverige in i turneringen när man tar sig an England.

huvudpartners

officiella partners