Från medlemsmötet: Pelle Svensson

Publicerad 13 december 2010

Under medlemsmötet, onsdagen den 7 december, presenterade MFFs vd Pelle Svensson en analys av året 2010 med fokus på ekonomin.

Till att börja med slog Svensson fast att resultatet pekar på ca -10 miljoner SEK. Samtidigt underströk han att detta kan ändras beroende på hur man disponerar boksluten inom koncernen. Enkelt kan man säga att MFF Event AB backar medan Malmö Fotbollförening visar ett positiv resultat.

De främsta anledningarna till årets negativa resultat var:
– För dålig beläggning i Restaurang 1910 och i konferenslokalerna.
– Ett stigande ränteläge
– Publikintäkterna var något lägre än budgeterat, främst genom en dålig start under de första vårmånaderna.

Under året togs beslut om besparingar och man har dragit ned på personaler. Full effekt av sparprogrammet nås inte förrän under 2011. Totalt ökade intäkterna 2010 med 14 miljoner SEK.

Inför 2011 budgeterar MFF med ett mindre överskott. Intäktssidan ser bra ut med en förväntat högre publikintäkt och full effekt på besparingsprogrammet. Problemen med MFF Event ser också ut att gå mot en lösning. Istället för att driva den verksamheten i egen regi kommer man att inleda ett partnerskap med en eventarrangör och tillsammans kommer man bygga en ny säljorganisation. Den första personen är redan på plats – Pernilla Lyberg.

En annan del som måste ses över är skuldsidan och finansieringen av Swedbank Stadion. Där har klubben låst en stor summa pengar i säkerhet för lånet, samtidigt som vi betalar stora summor i räntor årligen. Här finns möjligheter till förändringar som påverkar ekonomin positivt.

Sportsligt gick 2010 däremot riktigt bra. Vi vann inte bara SM-guldet, vi gjorde flest mål och släppte in minst. Vi vann Fair Play och på fotbollsgalan fick vi pris för årets tränare och årets nykomling.

På ungdomssidan var P12 bäst i Sverige. P13 vann Lomma Cup (största turneringen i den åldersklassen i Sverige), P14 vann inofficiella SM och P15 kom till final. U17 blev nordiska mästare men åkte ut i kvartsfinalen i SM (straffläggning). U19 tog SM-guld och samma lag representerade MFF i DM och vann finalen mot NIKEs seniorer med 8-1.

Ett extra roligt var matchen mellan vår akademi och Barcelonas som spelades på Swedbank Stadion inför nära 12 000 åskådare. Ett minne för livet för killarna som fick debutspela på vår hemmaborg.

Matchen mot Barcelona var en del i arrangemanget ”Football against racism” och var ett exempel på vårt sociala arbete under året. Ett annat var ”Reclaim the game” – ett samarbetsprojekt med Helsingborgs IF för att åter få fokus på festen och minska stöket kring derbymatcherna. Projektet prisades på fotbollsgalan och belönades med Svenska Spels stora samhällspris.

MFF vann publikligan med 15 194 personer i snitt, vi hade de högsta intäkterna (men även de högsta kostnaderna), vi hade bäst publik – vi vågar påstå att MT96s arbete med jubileumstifona var i absolut toppklass i hela världen och vi fick pris för bästa hemsida. Tyvärr vann vi också bötesligan. Främst på grund av bengalerna.

Inför 2011 är poängterade Pelle vikten av att åter försöka behålla truppen så intakt som möjligt. Samtidigt presenterade han Yago Fernandez som klar för ännu ett år och Tobias Malm från U-truppen som ny A-lagsspelare.

Assisterande tränare Josep Clotet, har lämnat för HBK men Pelle berättade om att man redan var igång med namn på lämpliga ersättare.

Som sista punkt för dagen presenterade sig MFFs nye sportchef Per Ågren kort för medlemmarna. Fokus för honom är att komma in i det nya jobbet – som han tillträder först i januari – innan han vill prata för mycket om framtiden och planerna. Men han betonade också vikten av långsiktighet, fortsatt satsning på att fostra egna talanger samtidigt utveckla scoutingen.