Från medlemsmötet

Publicerad 31 oktober 2007

Extensivt referat av måndagens medlemsmöte, med frågor och svar från en rad olika ämnesområden kring klubbens verksamhet – samt med några kommentarer av MFF:s nya tränarteam Roland Nilsson och hans Gren.

Liksom de två senaste åren har Malmö FF bjudit in till ett medlemsmöte efter säsongens slut för att ge medlemmarna svar på frågor om säsongen och framtiden samt samla in synpunkter. Närmare tre hundra personer trotsade i måndags kväll regn och rusk och samlades i Baltiska Hallens östra foajé – där de också fick träffa nya tränarparet Roland Nilsson och Hans Gren. Patrik Jandelin och Sven Liljegren hade förberett mötet genom att samla in och strukturera en stor mängd frågor från medlemmarna, frågor som fick sina svar från insatta och ansvariga personer i klubben utifrån en del olika ämnesområden.

– Låt mig till att börja med att konstatera att år 2007 för vårt representationslag är ett klart misslyckande. Det finns ingen som kan vara nöjd med det resultat som presterats, inledde ordförande Bengt Madsen med att konstatera, två dagar efter att det stått klart att MFF blev nia i årets allsvenska.
– Men även om vi lider av och är ledsna över det dåliga resultatet för A-laget, så kan vi också konstatera att MFF består av mer än ett A-lag, och det finns anledning att glädjas över ett antal andra saker under det gångna året, fortsatte Bengt, och syftade framför allt på de stora framstegen för den nya Stadion under året samt på ungdomslagens framgångar:
– Den satsning vi påbörjade för tre-fyra år sedan börjar nu ge resultat. Det är ingen tillfällighet att Pojkar 16 vann Pojkallsvenskan utan en enda poängförlust på hela året och sedan krönte med ett SM-guld, medan juniorerna vann sin juniorallsvenska serie och dessutom slog Kirseberg i DM-finalen. Sedan ska vi också vara lite stolta över att vi lyckades finansiera och få ihop ett ägarkonsortium, trots att kommunens konsulter räknade fel på 100 miljoner för stadionbygget… Och vi fick en tioårig namnsponsor som bidrar till att säkra ekonomin med en 6-7 miljoner om året under de första tio åren.

Nedan följer ett referat av mötets frågor och svar.

STYRELSE OCH ORGANISATION

Bengt Madsen började med att berätta om arbetet med att ta fram en ny organisation i klubben. Förstärkningar är nödvändiga, och inom ett par månader är den nya organisationsplanen klar.
– I mars vände vi i styrelsen oss till en utomstående organisationsexpert och bad honom att se efter om vi idag arbetar på ett modernt sätt. Ett av flera klara besked blev: nej, det gör vi inte. Vi är idag att jämföra med ett medelstort företag som omsätter 100 miljoner; vi kommer att hysa Elitfotboll Senior, Elitfotboll Ungdom, en breddverksamhet, en egen akademi, ett eget evenemangsbolag, vi kommer att ha delägarskap i ett fastighetsbolag – detta måste vi givetvis förstärka vår organisation efter. Vi räknar med att kunna presentera vår nya organisationsplan inom 1-2 månader; kanske inte med alla personnamn i alla rutor men sannolikt i en del.

Inför rekryteringen av en ny tränare tillsatte styrelsen en arbetsgrupp med uppdraget att ta fram en profil för denne nye tränare i Malmö FF. Bengt Madsen räknade upp några punkter ur profilen.
MFF:s tränare ska
– ha en ålder mellan 35 och 45
– ha ett ”eget record”, d v s ha visat ett absolut kunnande såväl på plan som bredvid
– en vilja och mod att satsa på egna talanger
– ha erfarenhet från ”hetluften”
– kunna presentera en röd tråd i sitt träningsupplägg, helst också ett i förväg bestämt, eget grundspel
– ha förmågan att skapa trygghet i laget
– vara tilltalad av ett öppet samarbete med ungdomssidan
– ha förmågan att skapa både vinnarglädje och glädje
– ha en ödmjuk inställning till samarbetspartners, supportrar och media.

– När vi bestämt oss för den här profilen ringde jag Roland Nilsson och hörde om det fanns ett intresse att komma hit. Och svaret på det blev ja. Sedan kontaktade vi GAIS och frågade om vi fick tala med Rolle – och det slutade med en överenskommelse oss emellan, berättade Bengt om ”värvningen” av Roland Nilsson, och passade samtidigt på att avfärda ett rykte om en specialklausul i kontraktet:
– Det har funnits rykten om att kontraktet mellan Roland Nilsson och MFF skulle innehålla en paragraf om att han får lämna om det skulle komma en förfrågan om landslagsuppdrag. Så är inte fallet. Roland har inte tagit upp frågan, därmed finns den heller inte med i avtalet.

EKONOMI

Styrelseledamot Pontus Hansson redogjorde för den senaste ekonomiska prognosen för år 2007, så som den beskrivits i den senaste medlemsinformationen.
– I en prognos för hela året 2007 bedömer vi att året kommer att sluta med ett litet men ändå plus på en halv miljon kronor, vilket med hänsyn till det misslyckade sportsliga året får sägas vara OK.
MFF:s kapital, nettoförmögenhet om man uttrycker det lite förenklat, kommer att uppgå till ungefär 101 miljoner vid årets slut. Dessutom har vi tagit in ett så kallat vinstandelstillskott från riskkapitalbolaget Pildammarna Invest AB, och därmed har vi ett totalt eget kapital på 107 miljoner. Dock ska man komma ihåg att en del är bundet, bl.a. i Kulan och i aktiekapital i den nya Stadion. Likvida medel kommer att uppgå till 40 miljoner vid årsskiftet.

Riskkapitalbolaget Pildammarna Invest, som bildades för att finansiera värvningen av Afonso Alves, träder ånyo in med pengar i ett nytt avtal, den här gången närmare bestämt 6,4 miljoner kronor. Pontus Hansson förklarade bakgrunden.
– Vi kommer att binda en hel del tillgångar i stadionprojektet. Vi kommer att behöva finansiera ytterligare lite aktiekapital för att stå som delägare i den nya Stadion. Vi kommer av andra, avtalstekniska skäl att behöva binda en del pengar på ett sätt som gör att vi inte kan använda dem till något annat under en följd av år. Och vi håller på att bygga upp en organisation som är väsentligt större än den vi har idag, där vi under ett övergångsskede 2008 och kanske också 2009 kommer att ha kostnaderna för ett antal personalförstärkningar medan intäkterna kommer fullt ut först på sikt.
Det är i ljuset av detta som vi valt att ta in 6,4 miljoner från Pildammarna Invest AB – för att säkerställa att det finns utrymme att finansiera de sportsliga satsningar vi vill göra. Det är möjligt att det är försiktigt i överkant, men vi har de senaste fem åren drivit ekonomin från utgångspunkten att det är bättre att vara försiktig och stå på den säkra sidan än att chansa och riskera saker.
Är det så även den här gången att styrelsemedlemmar i MFF är delägare i PI?
– Ja. De deltar dock inte i avtalsförhandlingarna, varken för Pildammarna eller för Malmö FF. Vid eventuella jävssituationer i styrelsebeslut i MFF där deras innehav i PI skulle kunna tänkas påverka deltar de inte heller.
Varför skulle inte ”vem som helst” kunna gå in med pengar och stötta Malmö FF – till exempel genom ett upplägg att 500 personer går in med 10 000 var, vilket skulle motsvara 5 miljoner?
– Ja, tanken har föresvävat oss, men det är tekniskt och administrativt krångligt med så många personer som ska in i ett bolag och därför har vi valt att inte göra det. Men det är klart – skulle det visa sig att det finns ett stort antal personer som vill gå in med pengar i Malmö FF så är vi förstås intresserade. Fördelen med att ha en liten krets är att man snabbt kan få in de pengar vi bedömer behövs.

Hur påverkar domen om moms vid köp och försäljning av spelare klubbens framtid och frågan om bolagisering av elitverksamheten?
– Den frågan är så komplicerad att jag under dagen har konsulterat styrelsens jurist, som konstaterade att det är allt för snårigt för att ge ett kortfattat svar på över huvud taget. Detta har vi konstaterat tidigare och vi har därför anlitat externa konsulter för att i detalj utreda frågan åt oss. I nuläget vet vi inte vad domen får för konsekvenser för oss organisatoriskt, men vi vet att behöver vi betala moms behöver vi betala mer pengar och det är naturligtvis tråkigt för oss.
Underförstått i frågeställningen fanns undran om det kan blir aktuellt med en bolagisering av Malmö FF, och Bengt Madsen flikade in ett förtydligande:
– Vi har i utredningen klart kommit fram till att som det ser ut idag, så är det ingen fördel för Malmö FF att bolagisera vår idrottsliga verksamhet.
Pontus Hansson:
– Det är ett grundläggande problem att det inte finns ett regelverk för när ideella föreningar ska betala skatt och moms och när de inte ska göra det, vilket gör att idrottsklubbar som i allt väsentligt har verksamhet som påminner om företag men som juridiskt är ideella föreningar i vissa avseenden lever i en gråzon av lagen – och det är också därför en del oklarheter uppstår med jämna mellanrum.

DET NYA STADION

Swedbank Stadion kommer att ägas av ett fastighetsbolag som MFF äger 25 procent av, medan driften av stadion kommer att skötas av evenemangsbolaget Malmö FF AB, som MFF äger till 100 procent – och där Mats Engqvist sedan en tid arbetar som vd. Mats gjorde vid medlemsmötet en översiktlig presentation av hur Swedbank Stadion kommer att se ut och fungera enligt nuvarande planer och work in progress. Mer givande än att ta del av ett skriftligt återgivande av den presentationen här är förstås att gå in på Swedbank Stadions egen hemsida.

Är priserna för årskort på nya Stadion bestämda? Hur kommer överföring av årskort mellan gamla och nya stadion att fungera? Kommer det att finnas olika sektioner som Sjungande sittplats och familjeläktare också på den nya arenan?
Pontus Hansson:
– Priser på årskort till nya Stadion är inte fastställda ännu. Vad gäller överföring av årskort har de som löser årskort 2008 förtur till att köpa årskort 2009, och kommer således också att få välja plats före dem som inte köper årskort 2008. Tanken är att det ska finnas olika sektioner också på den nya arenan, men var de kommer att finnas och i vilken omfattning är inte klart än.

SÄSONGEN 2007 OCH TRUPPEN 2008

Sportchef Hasse Borg uttryckte sin besvikelse över säsongen.
– Hur ska man förklara det här? Ingen hade varit gladare än jag om vi kunnat sätta fingret på vad som gått snett. Vi har spelat 26 matcher och vunnit 9 av dem, spelat 7 oavgjorda och haft 10 förluster. Det är fruktansvärt dåligt, sa Hasse, och fortsatte:
– Vi gör en förstamatch mot Elfsborg då man tänker att det är internationellt snitt på; det var en riktigt bra fotbollsmatch, som slutade 1-1. Efter det såg det bra ut när vi vann hemma mot AIK med 4-0, i bortamatchen mot Halmstad spelade vi också riktigt bra fotboll och till vissa delar även i bortamatchen mot Helsingborg. Det är det här fenomenet som är så svårt att komma underfund med, att vi periodvis i matcherna spelar en alldeles förträfflig fotboll för att sedan spela med huvudet under armen.

Bland skeendena på plan såg Hasse Borg den dåliga rörelsen utan boll i laget i många matcher som en avgörande faktor till att underprestationen. Hasse underströk att laget varit bra tränat i år och att samarbetet med Agne Bergwall fortsätter.
– Agne Bergwall och hans team har gjort ett fantastiskt bra jobb, och vi kommer att fortsätta samarbetet med dem, liksom med Åke Fjellström.

Truppen 2008 är till stora delar spikad. Den ende spelare som helt klart slutar är Håkan Svensson, det enda avtal som går ut är Yksel Osmanovskis.
– Yksel Osmanovski har fått erbjudande om ett avtal på ett år. I övrigt är alla kontrakterade 2008 och längre. Vi har också ett antal utlånade spelare som kommer tillbaka, och som Rolle och Hans ska titta på.
De utlånade spelarna är: Daniel Theorin (Landskrona), Daniel Sliper (Bunkeflo), Niklas Hansson och Joakim Persson (båda IFK Malmö).

Förra året sa ni att ni skulle sätta er ner efter säsongen och utvärdera vad som gått fel. Ska något liknande göras i år?
Hasse Borg:
– Nu kommer vi att gå igenom organisationen och spelartruppen med Roland och Hans. Det finns kanske inte så mycket att analysera av det år som gått; vi vill försöka att se framåt nu. Och i Hans och Roland ser vi att det här kan bli riktigt bra. Någon utvärdering har vi inte planerat.

ROLAND NILSSON OCH HANS GREN

Sedan var det dags för kvällens längsta applåd, nämligen den som mötte Roland Nilsson och Hans Gren när de äntrade podiet.
– Spännande tider… Det känns väldigt inspirerande att vara här, och det ska bli väldigt spännande att börja träna killarna, sa Roland Nilsson, och riktade sig sedan direkt till Daniel Andersson som var med på mötet som representant för spelarna:
– Jag kanske drar tillbaka er i december bara för en vecka… Nädå, vi kommer att ha gott om tid att lära känna varann i januari under många härliga svettiga timmar, försäkrade Roland.

Det nya tränarteamet var på sitt första besök i sin nya klubb, och hade innan medlemsmötet haft en första genomgång med Agne Bergwall och Richard Dahan om truppens fysiska status.
– Vi bad Agne Bergwall och Richard Dahan att när de lämnar över det träningsprogram spelarna ska köra under sin semester lägga till en liten kommentar: se till att sköta det här programmet ordentligt, annars kommer ni att få en obehaglig överraskning när vi ses i januari! Och det kan jag lova.

Vad gäller vilken spelidé som den nya lagledningen kommer att arbeta efter hade Roland Nilsson ännu inget svar att ge mer än att laget kommer att spela med två forwards.
– Vi kan tyvärr inte redogöra för vår spelidé, för den är inte klar. Den blir inte klar förrän vi fått se spelarna, hur de är och vad de presterar. Hur vi formerar laget kommer spelarna att bestämma genom att visa sina kvaliteter.

Hur ser ni på truppen och behov av värvningar?
– Truppen är nästan spikad för nästa säsong, det är inte många som försvinner. Det är viktigt att inte köpa för köpandets skull, och att se över situationen rejält innan vi funderar på nyförvärv.

Roland Nilsson känner de flesta till efter hans enastående karriär som spelare, medan assisterande tränare Hans Gren kanske inte är lika känd – i alla fall inte utanför Göteborgsområdet, där han varit verksam som tränare i många år.
Hans Gren:
– Jag och Rolle har känt varann i fyra år nu. Jag visste förstås vem Roland Nilsson var, han visste naturligtvis inte vem jag var. Första gången vi träffades var på GAIS-Gården vid den presskonferens då vi skulle presenteras som nya tränare för GAIS. Vi hade inte pratat med varandra överhuvudtaget dessförinnan!
Innan tiden i GAIS har Hans Gren bland annat jobbat i Elfsborg som tipselitansvarig och som juniortränare i IFK Göteborg.
Roland Nilsson:
– Hans är en viktig kugge i lagbygget som väntar. Det är skönt att kunna ta med någon man har stort förtroende för, som har stor kunskap och som har varit tränare på hög nivå under en lång period. Just vad gäller ungdomssidan har Hans stor erfarenhet.

Det finns en uttalad ambition för det nya tränarteamet att arbeta närmare ungdomsorganisationen och ge fler unga spelare chansen i A-laget.
Hans Gren:
– Ungdomsarbetet ligger mig och oss bägge varmt om hjärtat, och jag vet att det finns många intressanta spelare i Malmö, som vi med rätt inställning och rätt skolning snart kommer att få se på Swedbank Stadion.

En spontan fråga från publiken riktade sig till Daniel Andersson: är det skillnad på tydlighet i den roll du har i landslaget och den roll du haft i MFF i år?
Daniel Andersson:
– Jag kan nog svara ganska klart, att i år har jag definitivt haft en tydligare roll i landslaget än i Malmö FF. Det kan jag säga. Och det är väldigt viktigt att man har en tydlig roll.
Frågan gav Roland Nilsson tillfälle att säga några ord om hur han och Hans Gren ser tydlighet och spelarnas roller i laget.
– Alla spelare ska veta exakt vad de ska kunna göra; vad vi vill ha ut av dem. De ska veta sin roll på plan utan- och innantill, de ska kunna deras kollegors. Sedan är det upp till spelarna att prestera innanför de ramar vi ger dem, det är där kreativiteten kommer in. Den tydligheten kommer definitivt att finnas; alla kommer att veta vad vi kräver av dem, det kommer inte att vara några tveksamheter.

Vilken är er inställning till mental träning?
– I GAIS har vi haft en psykolog knuten till oss, som vi har använt mycket på individuell nivå. Vi har haft gruppsessioner också, men oftast är det enskilt för de spelare som känner att det är något för dem. Jag tror det är viktigt att inte bli påtvingad mental träning.

ÖVRIGA FRÅGOR

Medlemsmötet avslutades med en stunds fritt frågande från auditoriet, där så pass skilda frågor som klubbens eventuella scoutingverksamhet, det ständiga gnället på domarna, varför MFF saknar Oremo-genombrott kom upp – bland annat.

Andra klubbar heltidsanställer medarbetare som arbetar med scouting, och letar spelare i t ex Argentina och Brasilien. Vad gör MFF?
Bengt Madsen:
– Det är inget att sticka under stol med: vi är inte världsmästare på scouting – vi är långt, långt därifrån. Vi måste bli betydligt bättre, men då menar vi i första hand i närområdet. Vi har ingen riktig scoutingverksamhet idag, men vi har för avsikt att bygga upp en.
Hasse Borg:
– Vi har tio stycken scouter spridda över landet som vi har ständig kontakt med, som bevakar serier i olika län, och så har vi några kontakter i Danmark och Norge. Men det här är någonting vi behöver förbättra; vi behöver en heltidstjänst som har hand om scouting. Det tror vi är väl investerade pengar, och det hoppas vi kunna få i framtiden.

En frågeställare tog upp att spelare och ledare i MFF ofta klagat eller rentav skyllt ifrån sig på domarna och deras bristande kvalitet och dåliga insatser i matcherna.
Bengt Madsen:
– Vi får mycket kritik, ofta rättmätig, spelarna får mycket kritik. Och vi betalar stora pengar för den insats domarna gör under två timmar – så varför skulle inte vi, när de gör uppenbara fel, få lov att kritisera en domarinsats? Det är min uppfattning att så dåliga domarinsatser som vi sett de senaste två åren är det längesedan vi såg. Vi har förlorat matcher på grund av usla domarinsatser.

Finns en mediepolicy för spelarna, när, hur och framför allt vad det är lämpligt och mindre lämpligt att de uttalar sig om offentligt?
Bengt Madsen:
– Den här frågan har vi haft uppe två gånger med spelarrådet, då vi har påpekat saker som spelare gått ut med och som varit klart olämpliga. Där måste vi skärpa till oss. Vi diskuterar bestraffning i form av löneavdrag om man beter sig väldigt illa.

Kommer MFF att ha en rak linje om hur man ska spela i framtiden?
Hasse Borg:
– Vi har valt en relativt ung tränare med en erfaren assistent som får välja hur vi ska spela, och vi har skrivit, mig veterligen för första gången, ett fyraårskontrakt för att ge dem tid att bygga upp något nytt.

Varför ser man ”aldrig” nuförtiden genombrott av unga spelare typ bröderna Elm och Johan Oremo i MFF?
Hasse Borg:
– Vi ska försöka minska gapet – som är stort – mellan juniorerna och A-laget, bland annat genom att förstärka fysträningen; Bergwalls killar kommer att jobba med U-sidan också, så att de är väl förberedda. Men det är också lättare sagt än gjort; det finns en uppsjö av talanger, men trycket på dem att komma in på Malmö Stadion blir stort, många stupar på vägen. Det kanske är lite lättare att ta steget i mindre föreningar.

Vad händer med MFF Supports initiativ Supporterdialogen som togs tidigare i år, där klubben ska vara med och arbeta för att förbättra kommunikationen mellan supportrarna och MFF?
Pontus Hansson:
– Vi har fört vidare diskussioner med MFF Support. Konceptet handlar om att skapa en kommitté för ökat utbyte och att generellt förbättra kommunikationen och öka antalet kontakttillfällen. Arbetet är integrerat i den allmänna organisationsutredningen och går framåt.

Efter knappt två timmar avslutades mötet, och medlemmarna skingrades i oktobermörkret. Man kunde notera att årets dragning inte blev lika mycket av raka frågor och raka svar – de exakta frågeställningarna lästes inte upp, och svaren blev lite större, mer sammanfattande – och den air av räfst och rättarting som kännetecknade mötena -05 och -06 saknades den här gången.

Antecknat av: Tobias Christoffersson