Från medlemsmötet 1+2

Publicerad 29 november 2006

***UPPDATERAD***
Mer från förra veckans medlemsmöte. Bengt Madsen ger en lägesrapport om arenaprojektet, och berättar att MFF nu lutar åt ett större ägande i arenabolaget. Hasse Borg kommenterar spelarförsäljningarna och klubbens sportsliga linje. Sören Åkeby ger klart besked om 4-3-3 2007 och Daniel Andersson utvecklar sin syn på Royal League – med mera.

Nu är referatet från torsdagens medlemsmöte fullständigt. Har du redan läst första delen, skrolla förbi de två första avsnitten och läs sedan vidare.

Frågorna på medlemsmötet var indelade i sex kategorier: publik/priser, träning/skador, spelare, Sören Åkeby/spelidé, styrelse/organisation samt Övriga frågor.

PUBLIK/PRISER

Vad har ledningen för plan för att locka tillbaka publiken igen?

Pontus Hansson från styrelsens ekonomikommitté svarade:
– På lång sikt är den nya arenan ett utomordentligt redskap för att locka tillbaka publiken. En viktig faktor för att locka tillbaka publiken är också de sportsliga resultaten; satsningar på spelarmaterialet och på att ge spelarna bästa möjliga förutsättningar att generera resultat lockar åskådare. Ett framgångsrikt lag är den bästa reklamen. Malmö FF:s marknadskommitté håller på med en utvärdering för att utröna om det finns några åtgärder att vidta redan inför nästa säsong – inom den trots allt rätt bristfälliga ram som Malmö Stadion utgör. Att förbättra komfort och standard är det recept vi i grunden tror på.

Marknadskommitténs arbete pågår, och är färdigt vid årets slut.

Biljetter och årskort. Varför höjs priserna?
Pontus Hansson slog fast två anledningar till de kommande prishöjningarna: de allmänna pris- och kostnadshöjningarna i samhället samt att verksamheten behöver mer pengar.
– Vad gäller årskortspriserna är cirka hälften av höjningen att hänföra till det faktum att priserna i samhället generellt har stigit. Våra kostnader stiger, och för att vi ska kunna bibehålla samma kvalitet på verksamheten måste vi få täckning för detta. Sedan bedömer vi också att verksamheter behöver mer pengar, för att vi ska kunna förbättra på en rad områden; för att kunna anställa fler personer runt laget, för att kunna locka bättre spelare, för att göra satsningar på olika områden, som till exempel hemsida och datasystem eller biljettsystem. För att vi ska kunna förbättra behöver vi mer resurser. Vi behöver öka intäkterna på alla områden.

Pontus Hansson poängterade också att om än Malmö FF har det klart största egna kapitalet bland Sveriges fotbollsklubbar, så ska det inte användas för att täcka de löpande kostnaderna utan för större, långsiktiga investeringar. I den löpande verksamheten ska intäkter och kostnader balansera varandra.

Är det bra tajming att höja priserna efter två misslyckade år?
– Det hade förstås varit roligare att höja biljettpriserna efter en framgångsrik säsong, men vi kan inte bara konstatera att spelet har gått dåligt, alltså kan vi inte ta ut ett högre pris. Vi vill ta ut ett högre pris för att förbättra, för att kunna göra någonting.

Har någon jämförelse gjorts med biljettprisnivån i andra klubbar och i andra länder?
– Vi har gjort en jämförelse och konstaterat att vi i relation till övriga storklubbar ligger någonstans i mitten. Stockholmsklubbarna ligger en bit över oss i prisnivå och även Helsingborg och Elfsborg ligger ganska högt. Göteborgsklubbarna inte däremot lite lägre och även vissa klubbar i Superettan som Örebro och Norrköping är inte så långt efter. Jämför man med andra länder, så ligger priserna av tradition något lägre i Danmark än i Sverige, så jämfört med Danmark har vi högre priser. I jämförelse med de stora fotbollsländerna har vi däremot låga priser.

TRÄNING/SKADOR

Orsaken till det dåliga resultatet för 2005 sades vara för dåligt tränade spelare. Med anställningen av Sören Åkeby, med hård grundträning som signum, skulle 2006 bli året då MFF i alla fall inte förlorade på grund av dålig kondition. Vad hände?

Dags för Sören Åkeby att svara:
– Vi började träna på ett jättebra sätt, men tyvärr hade vi alltför många som inte kunde vara med och träna hela försäsongen, som kom in lite senare in träningen och när vi höjde nivån bit för bit tog det emot för vissa spelare. Konditionsmässigt har vi legat ganska bra, men power- och mjölksyreträningen har vi inte klarat av. Jag kan tänka mig att det beror på att vi inte varit vana vid att träna så här, och det kanske blev lite för tufft. Det här var ingen ny metod, jag är känd för att köra rätt hårt, och det har fungerat i andra klubbar, men tyvärr tog vi för mycket stryk. Efter den utvärdering vi har gjort, så kommer programmet för nästa säsong att se mycket annorlunda ut.

Varför lyckades det här upplägget i Djurgården men inte i MFF?
– Skillnaden är kanske att vi har fler yngre spelare här, som kanske tar lite mer stryk av den här träningen. Spelarna jag hade i Djurgården var lite äldre, lite mer erfarna, hade haft lite mer styrketräning i sin kropp redan.

Sören berättade att de pulsklockor som använts flitigt under året kommer att ersättas med GPS-utrustning.
– Det går att lura pulsklockan… ibland är det svårt att med dem läsa av hur mycket spelarna tagit ut sig på träningen. Med GPS kan vi kolla varje spelare, hur många meter de löper på träning eller i match, hur snabbt de löper, vad de har för puls. Då får vi bättre koll på varje individ.

Är uppbyggnadsträningen eller rehabträningen den största boven i skadedramat? Är du nöjd med kompetensen hos dem som skött fysträningen?
Sören Åkeby:
– Jag är definitivt nöjd med kompetensen. Skador som slagskador och stukningar kan man inte rå för, det är saker som händer under träning och match. Belastningsskador som ömmande ljumskar och baksida och framsida av lår är däremot skador som vi helt enkelt inte kan acceptera. Vi måste bli bättre på den individuella delen av styrketräningen, och göra en ordentlig genomgång av varje spelare; vilka svaga muskler som finns, vilka behov som finns för att var och en ska bli starkare och orka mer på plan. Det har vi varit dåliga på i år och det tar jag på mig.

Sören Åkeby berättade här också att MFF tar hjälp av erfarne friidrottstränaren Agne Bergwall, som bland andra leder Carolina Klüfts träning.

Varför anlitas Bergwall istället för någon tränare som finns närmare till hands, till exempel i MAI?
– Dels känner Anders Johansson Agne Bergwall sedan gammalt och har bara goda saker att säga om honom, dels tränar Agne Bergwall också lag. Det tyckte vi var viktigt.

Styrelseledamot Ingemar Erlandsson flikar in några kompletterande ord:
– Vi hade i år kombinerade fys- och rehabtränare, med två personer ansvariga, och de kan i efterhand konstatera att de upplevt arbetsbelastningen som alltför hög. Det är en av anledningarna till att vi har valt att engagera en separat fystränare kommande år, samtidigt som vi skiljer fys- och rehabträning åt. Det är förstås inte acceptabelt att vi är det lag som har haft flest skador; vi ska försöka göra det bättre nu.

Frågan om mental träning kom också upp under mötet, föranledd det dåliga självförtroende hos laget som inverkat på en hel del matcher. Sören Åkeby svarade att möjligheten diskuterats, men att spelarnas tveksamhet till den övertygat ledningen om att inte anlita någon mental tränare under säsongen.

Med många insläppta mål har frågetecknen också varit många kring försvarsspelet och träningen av försvarsspelet.
– Vi har fått kritik för att vi inte tränat försvarsspel, men det kan jag garantera att vi gör. Alla ingredienser finns med i vår dagliga träning. Men vi har inte fått ihop det helt enkelt, och vi har släppt in alldeles för många mål, sa Sören Åkeby.

Enligt uppgifter i media (Sydsvenskan) har det inte funnits tid att köra uppföljningstester av spelarnas fysik och kondition efter säsongen. Varför inte?
– Den som skriver det ljuger, för det har vi definitivt tid med. Vi har valt att göra det när vi startar upp säsongen i januari. Då lägger vi in fysprofilerna och ser var vi ligger, och utifrån profilen jobbar vi sedan individuellt med var och en. Och vi är förstås övertygade om att vi hinner komma upp i en status som ser bra ut.

Och så Geflematchen…
Den tragiska bortamatchen mot Gefle kom naturligt nog på tal under medlemsmötets utfrågning, vid flera tillfällen dessutom – det lär onekligen ta lite tid att skrubba bort smäleken av den ur den kollektiva himmelsblå medvetandet. Geflematchen blir den lite väl tydliga symbolen för lagets alla svaga andra halvlekar. Visar inte dessa på ett behov av mental träning i alla fall? Behövs rentav mental träning av tränarna, med tanke på ”konstgrässpöket”? Borde man inte ha lagt sig mer defensivt och stängt matchen? Frågorna kring Geflematchen var många.

Sören Åkeby:
– Jag tycker vi dominerade matchen på ett kanonbra sätt. Då tycker jag att man ska kunna fortsätta spela fotboll och inte bara backa hem och låta motståndaren trycka på, framför allt inte på konstgräs. Men det finns ingen anledning att skylla på konstgräset, vi spelade på konstgräs under hela försäsongen. Andra halvlek mot Gefle var en kollektiv kollaps, och den är jag som tränare lika delaktig i som spelarna.

Dags för lagkapten Daniel Andersson, med på mötet som spelarrepresentant, att ta till orda och ge sin och lagets syn på Geflematchen:
– Vi kände att vi hade bra koll på matchen, och vi ville inte backa hem och ge dem initiativet. Som jag upplevde matchen, så släppte vi till ett rätt så slumpartat mål på hörna, men sen tyckte jag att vi körde på rätt så bra. Så fick de 3-2, men vi hade ändå bra koll då. Och sen får vi det där olyckliga målet där vår back och målvakt missuppfattar varandra. Efter det så är det kört, känns det som. Det är svårt på konstgräs, för det går så snabbt och därför händer det så mycket, hela tiden. På naturgräs är det lättare att döda matcher, då kan man lägga ner bollen mot hörnflaggan, men på konstgräs rinner den bara ut…

SPELARE

Hålls kontinuerliga enskilda samtal med spelarna under säsongen?
Sören Åkeby.
– Tre till fyra gånger om året har vi individuella samtal med varje spelare där vi tar upp hur vi ser på honom, och hur han själv känner det. Vi talar om vad han har blivit bättre på, och vad vi måste jobba ännu hårdare med. Det är högt i tak – spelaren får säga och tycka vad han vill, och det gör vi också.

Du har under året öppet kritiserat vissa spelare i media. Borde inte sådan kritik tas internt?
– Jag känner inte igen det här; jag brukar inte kritisera spelarna i pressen, vi håller det internt och tar det alltid dagen efter. Då går jag igenom matchen med mina kolleger, sedan pratar jag enskilt med spelarna på träningsplanen och berättar hur jag ser på matchen som spelats. Det är möjligt att det kommit kritik från mig i tidningen nån gång, men jag känner inte igen det. Jag brukar inte gå ut i media, för jag är inte någon älskare av media…

Under säsongen har ett par spelare sålts, för att sedan göra betydligt bättre ifrån sig i sina nya klubbar. Finns det någon förklaring till varför det blivit så?
Hasse Borg:
– Det är förstås retfullt att se hur spelare blommar ut i andra föreningar. Men man ska också ha klart för sig att vi hade en oerhört tuff konkurrens i spelartruppen – innan alla skadorna kom. När spelarna inte fick spela och känna att de hade förtroendet, så är det klart att det lockar att flytta till en förening där de köps in och får förtroendet från start, kanske också en mindre förening där det inte alls är samma press på dem som i Malmö. Sedan är det ju också så, att många spelare kan acceptera att sitta på bänken en tid, men det finns också någon som står bakom också, som lever på att flytta sina spelare. Och de kan vara ganska ihärdiga…

Särskilt försäljningen av Jon Jönsson har många ställt sig frågande till.
Hasse Borg:
– Jag har ju blivit idiotförklarad i media flera gånger för att ha sålt Jon Jönsson till Elfsborg. Utan att gå inpå några detaljer i förhandlingen, kan jag konstatera att vi var överens med Jon Jönsson om ett nytt treårsavtal – men sista dagen ville han och hans agent ha med en klausul till i avtalet, som det var omöjligt för oss att acceptera, då den gick emot klubbens policy. Ingen spelare får bli större än föreningen, och det var anledningen till att han såldes till Elfsborg.
Bengt Madsen förtydligar:
– Jag vill gärna tala om i klartext vad det handlar om, utan att gå in på pengar. Jon Jönsson ville ha med en särskild paragraf där vi garanterade att sälja honom för ett i förväg fastställt pris om en utländsk klubb skulle vara intresserad. Dylika knivar på strupen går nuvarande styrelse aldrig med på. När spelare lämnar oss för en utländsk klubb som har råd att betala ser vi till att få så mycket pengar som möjligt, som vi sedan kan använda i verksamheten. Då kan vi inte gå med på krav från enskilda spelare.

Hasse Borg om Jesper Bech:
– Jesper Bech köptes som målskytt till Malmö FF, spelade över 20 matcher här och åstadkom väldigt få mål – för att sedan flytta till Danmark och ta ledningen i skytteligan. En anledning är att man kan säga att danska spelare har svårare att lyckas i Sverige än vad svenskar har i Danmark. I Sverige är fotbollen otroligt organiserad, tät och tuff – i Danmark får man mer tid på sig. Därmed inte sagt att Ulrich Vinzents har gjort dåligt ifrån sig, tvärtom, han har varit en av våra bästa spelare i år.

”Karaktär” – ett begrepp som varit på många MFF-läppar under året… ur flera perspektiv. Sören Åkeby slog från början fast ”rätt karaktär” som en grundläggande kvalitet hos de spelare han vill se i sitt lag. Samtidigt har Staffan Tapper i arbetet med sina ungdomar i bland annat Fotbollsakademin använt kvalitet på ett liknande, men kanske inte identiskt sätt; i skolan handlar det ännu om att utveckla en god karaktär. Sist men inte minst är MFF-anhängarna många som hos spelarna saknat just karaktär i meningen resning och kampvilja i många matcher under säsongen.
Hasse Borg:
– Det finns många olika definitioner på ordet karaktär. Men att alltid göra sitt bästa och alltid vilja utvecklas, det är karaktär. När vi sitter och tittar på spelare sätter vi karaktären först – sedan måste dom ju förstås kunna spela fotboll också. Men karaktären blir viktigare och viktigare idag, just för att det är så få som har den, det vill säga en riktig vinnarskalle också.

Ett möjligt exempel på dålig karaktär skulle kunna vara MFF:s många bedrövliga insatser i Svenska cupen på senare år. Respass gång på gång mot på pappret mycket sämre motstånd – tar spelarna inte cupmatcherna på allvar?
Hasse Borg:
– Vi ställdes mot Väsby i år, och tro inget annat än att vi ville gå så långt som möjligt i Svenska Cupen, för cupen är den tävlingsform som är på pappret ”lättast” att ta sig till europacupspel via. Jag har ingen förklaring, men det finns inga signaler från spelar- och ledarhåll att vi tar lätt på cupen, det gör vi inte.
Sören Åkeby:
– Man ska aldrig underskatta motståndet, det pratar vi alltid om, liksom att vi alltid ska ha fokus och koncentration. Men det är inte alltid det räcker.
Ingemar Erlandsson visar med ett tydligt exempel att det inte tvunget var bättre förr:
– 1979 var jag med och spelade Europacupfinal mot Nottingham – och samma år förlorade vi i Svenska Cupen mot Halmia, också ett division två-lag vid tillfället. Det finns matcher där det inte går som man hoppas, trots att man faktiskt gör sitt absolut bästa. Det är lätt att säga att man alltid ska kunna motivera sig och så… men ibland funkar det bara inte. Det kan till och med vara så att det inte fungerar över flera olika matcher i följd, och även om man tränar bra.

– Men det var en gång…! Nu är det varje år!
…replikerar en röst ur medlemsskaran snabbt, till avsevärt bifall.

Dags för Daniel Andersson att som lagkapten och spelarrepresentant svar på några frågor.

Vilket ansvar har spelarna för årets resultat?
– Vi har väldigt stor del i ansvaret. Vi har underpresterat över hela linjen. Så, vi får ta oss i kragen inför nästa år – alla spelare måste ta ett större ansvar och ställa högre krav på varandra.

Har du någon kommentar till frågorna om huruvida alla spelare alltid gör sitt bästa?
– Jag kan garantera att alla i laget vill att det ska gå bra, och att alla alltid gör sitt bästa, även om det ibland inte ser ut så, men det kan bero på flera olika saker. Många spelare känner nog trycket av att vara med i Malmö FF, och det kan påverka självförtroendet; då kan det blir så på plan att man gömmer sig, inte vill ha bollen, och inte tar några initiativ – och då ser det kanske lite krampaktigt ut.

Daniel Andersson gjorde efter sista matchen några Royal-League-skeptiska uttalanden som blivit hängande i luften och öppnat för frågor om den där inställningen; en frågeställare undrar också hur ett spelprogram med Royal League kan vara så tufft – 30-35 matcher är ju fortfarande inte mycket jämfört med många kontinentala ligor.
– Jag har aldrig sagt att det var ett tufft spelschema, men jag har sagt att det är väldigt svårt att hålla formen under en väldigt lång period. När vi tog SM-guld till exempel, då hade vi en fantastisk form under hösten, fortsatte med fantastisk form över hela Royal League och hela våren fram till sommaren då vi fick en dipp. Då höll vi ändå formen nästan ett år. Självklart ville vi spela Royal League i år, men jag tycker personligen att med de förutsättningar som finns här i Norden kan det bli väldigt påfrestande också. Jag minns till exempel matchen mot Halmstad med is på planen – då kan man kanske ifrågasätta vad det är värt, med tanke på skaderiskerna.

Sätter man som spelare upp egna, personliga mätbara mål för en säsong?
– Alla spelarna har snack med Sören, där man dels sätter upp mål för sig själv, dels för laget.

Hur har truppen fungerat socialt i år? Enligt rapporterna ska det har varit bra stämning på träningarna, även om det inte fungerat så bra i matcherna?
– Det har varit bra stämning. Alla i truppen är väldigt bra killar, kanske för bra killar ibland till och med… kanske skulle vi haft någon som är riktigt grinig istället, så det blivit lite grinigare på träningarna. Det har kanske saknats lite jävlaranamma – det får bli på med blåslampan till nästa år.

SÖREN ÅKEBY/SPELIDÉ

Finns det en klar sportslig linje som klubben håller när det gäller rekrytering av spelare, tränare med mera?
Hasse Borg:
– Man brukar ju ta Ajax som exempel, där man har lagt fram ett spelsystem som klubben ska hålla, man har bestämt att man ska spela 4-3-3. Så har vi ännu inte gjort. Vi anställer en tränare som tror på de riktlinjer klubben jobbar efter, och som vill spela en attraktiv och framgångsrik fotboll. Det där sista har det inte varit i år, och det vet vi. Det är upp till tränaren att utifrån de spelare vi har bestämma vilket system han vill spela. Jag tror man kan vara framgångsrik oavsett spelsystem; det gäller att ha så kompetenta spelare som möjligt på varje plats.
Bengt Madsen:
– Jag kan utan överdrift säga att Malmö FF aldrig har gått så noggrant till väga som när vi valde tränare den här gången. Styrelsen diskuterade ett antal namn, och vi var tre stycken som träffade kandidaterna. Sedan träffade hela styrelsen – vilket aldrig hänt tidigare – Sören vid ett första möte, och sedan vid ett andra möte, därpå hade vi en diskussion med spelarrådet som också fick träffa Sören – och därefter anställdes Sören Åkeby. Så kommer vi att jobba även i fortsättningen.

Har Sören Åkeby fått de förutsättningar och verktyg som han behövde?
Hasse Borg:
– Det tycker nog jag, och det tycker nog Sören själv också. Men återigen, utan att vi ursäktar oss med skadorna: jag har hållit på i trettio år men aldrig varit med om en säsong som denna, med elva skador. Vi ska inte skylla på det, men det har varit väldigt svårt för Sören, som har fått laborerera med laget inför i stort sett varje match.

Inför året fanns den uttalade ambitionen att spela 4-3-3. Varför fungerade det inte?
Sören Åkeby:
– Vi skulle spela 4-3-3 2006, vi tränade så, vi hade mycket teori kring systemet och jobbade hårt med varje enskild spelare individuellt. Vi började också säsongen så, men tyvärr drabbades vi av skador, varav flera på spelare som passade väl in i 4-3-3; samtidigt kände sig flertalet spelare otrygga i spelsättet. Efter det kände vi att det är bättre att vi går tillbaka och spelar 4-4-2 med diamant där vi känner oss lite tryggare. Det är viktigt att spelarna tror på idén och känner för den. 4-3-3 kände alla för från början, men sedan när vi blev otrygga och även bytte några spelare ändrade vi spelsätt.

Vad gäller för 2007?
– Vi kommer att försöka träna och spela 4-3-3, och vi hoppas vi kommer att ha spelare som klarar av det. Systemet bygger också mycket på att vara lite klokare på bortaplan, och kanske dra ner sina ytterforwards en 7-8 meter i plan istället för att ösa på framåt.

Många insläppta mål, många ändringar i backlinjen – ibland har till exempel högerbacken fått spela vänsterback… Vad har gått snett, vad ska göras för att få ett stabilt försvarsspel 2007?
– Vårt försvarsspel i år har inte varit tillräckligt bra; vi har släppt in cirka 15 mål för mycket. Att vi satte Ulrich på vänsterbacken och Olle som högerback berodde den gången på att Ulrich är tryggare i sitt spel, framför allt med vänstern, därför såg vi det som ett bättre alternativ. Det är aldrig bra att byta spelare i backlinjen, det är kontinuitet som gäller. Sedan måste man komma ihåg att i fotboll är alla elva med i försvarsspelet, vilket inte heller fungerat tillräckligt bra.

STYRELSE/ORGANISATION

En utvärderingsgrupp är tillsatt att analysera den gångna säsongen; där ingår bland andra ordföranden, några styrelsemedlemmar, sportchefen och tränarna. Hur klokt är det att ledningen granskar sig själv?
Bengt Madsen:
– Det är fotbollsutskottet som tillsammans med tränarna, sjukgymnast, massör och Staffan Tapper fått i uppdrag att sätta sig ner och kritiskt granska den gångna säsongen. Vi har varit utomordentligt kritiska inom gruppen – min erfarenhet från näringslivet är att varje människa vet med sig om man gjort ett bra jobb under veckan eller inte. Man är bäst själv på att rannsaka sig – så länge man är ärlig. Och det tror jag vi gör betydligt snabbare själva med öppna kort, än genom att ta in en extern konsult.

Finns det något slags program för hur man tar hand om spelare i Malmö FF, någon slags ”personalhandbok”, samt för utländska spelare också någon form av handledare eller fadder.
– Jag skulle ljuga om jag sade att vi är bra på det eller att det ligger en färdig mall på hur vi ska arbeta; det gör det inte. Vi är utomordentligt kritiska mot oss själva på den punkten, och får alla ta på oss ansvaret. Vi måste ha faddrar inom organisationen, som kan ta hand om dem under helger, framför allt under långhelger. Men vi har inte klarat av det.

Borde inte Hasse Borgs arbetsuppgifter, renodlas till att vara enbart sportchefens, och inte också marknadschefens?
Bengt Madsen:
– Hasse har ju hittills haft en dubbelroll, som sportchef och marknadschef, men sedan vi gick in i samarbetet med IMG har marknadsdelen minskat betydligt, även om Hasse fortfarande är med på de övergripande planeringssäljmötena, är med och öppnar dörrar för IMG – vilket styrelseledamöterna också är. Sedan är Hasse som sportchef övergripande ansvarig för allt som sker på seniorsidan i Malmö FF. Han rapporterar direkt till styrelsen och har en daglig kontakt med styrelsens ordförande. Sedan har vi ett fotbollsutskott, som består av Hasse, Ingemar Erlandsson, Krister Kristensson, mig själv som ordförande och så tränarna. Utskottet behandlar frågor som kommer från tränarna, som att man till exempel vill ha ett nytt upplägg på fyssidan. Allting presenteras väl underbyggt i den här gruppen, som sedan för vidare till styrelsen för beslut.
Hasse Borg:
– Ofta låter det som om det är jag ensam som köper en spelare, åker och hämtar honom och sätter honom i omklädningsrummet… så går det alltså inte till. Det är i Fotbollsutskottet alla frågor om eventuella spelarköp kommer upp, och när Fotbollsutskottet fattar beslut om intresse för en spelare, då går jag till styrelsen och lägger fram beslutet och får eventuellt en budget för ett köp. Så går det till i både köp och sälj, och det är viktigt att påpeka.

ÖVRIGA FRÅGOR

Flera frågeställare påpekar att kommunikationen mellan klubb och medlemmar har klara brister. Framför allt omtalas en undermålig hemsida, men även informationen kring arenaprojektet.
Bengt Madsen:
– Vi tar till oss att det finns ett missnöje med informationen. När det gäller information om den nya arenan så har vi gått ut och informerat när det har hänt något väsentligt. Det är – fullt naturligt – en lång process inom den kommunala förvaltningen att få fram ett bygglov för ett nytt stadion, ett ny stadion som hela tiden förändras; det kommer hela tiden nya synpunkter, materialpriserna har gått upp med 40-50 procent sedan vi började, massor av problem dyker hela tiden upp. Vi har gjort bedömningen att så länge det löper på och inga väsentliga nyheter finns att berätta, så går vi inte ut med något. Vi skulle kunna göra någon form av månadsrapport, ett månadsbrev till exempel, där vi går ut med den information vi har.

Hur långt har arenaprojektet kommit? Finns det färdiga planer på hur den nya arenan kommer att se ut?
– Nej, det finns det inte idag, inga färdiga ritningar. Förutsättningarna ändras som sagt hela tiden, framför allt på grund av materialpriserna. Arkitekter och konstruktörer får in anbud från underleverantörer som är dyrare än de var för ett år sedan, och då måste vi se över – kan vi ändra på materialet, kan vi ändra exteriören, kan vi skära mer på antalet sittplatser? och så vidare. Det pågår ett intensivt arbete. Som det ser ut nu, precis just nu för dagen, så får vi sex tusen ståplatser på ett etage som kan konverteras till tre tusen sittplatser vid en internationell match. Sedan får vi 19 800 sittplatser. Men den slutliga ritningen finns ännu inte. Men tidsschemat håller! Allt har flutit igenom de kommunala instanserna, och projektet kommer att ställas ut i januari så att malmöborna kan säga sitt. Blir det inga överklaganden som man tar hänsyn till, så blir det byggstart första veckan i mars månad 2007. Och går allt som det ska under resans gång kommer arenan att stå klar och gräsmattan ligga ute i januari 2009.

Vilken blir MFF:s del i ägandet av den nya arenan? Det har sagts att ett särskilt arenabolag ska bildas?
– Bolaget finns, men PEAB, Sydtotal och Malmö FF har ännu inte spikat hur mycket respektive part ska ha i aktiekapital. Det är vi i Malmö FF som själva bestämmer hur mycket vi vill ha. Vid ett antal tillfällen har jag sagt att styrelsen är överens om att vi ska ha en ”corner position”, vi ska ha 10 procent i bolaget. Men vi har börjat diskutera i andra banor. För vi har ju idag cirka 40 miljoner på ett bankkonto som tickar med cirka 2 procents ränta. därför har vi börjat fundera å att sätta in 20, 25, 30 miljoner i stadionbolaget för att få bättre avkastning på våra pengar.

Har klubben förklarat krig mot massmedia? MFF har vid ett flertal tillfällen gått i svaromål och bemött påståenden och utsagor i massmedia.
– Vi måste få reagera för klubbens räkning, när man kommer med direkta påhopp som är rena skära lögner. Vi har fem tusen medlemmar och många av dem läser de här påståendena.

Med växande kapital och framtidsplaner, finns det en risk att det ännu en gång smugit sig in en portion odödlighet i föreningen – av den typ som kulminerade i 1999 års degradering?
Bengt Madsen svarar och levererar samtidigt några utmärkta avslutningsord för medlemsmötets frågestund:
– Nej, det kan jag garantera att det inte har gjort. Jag måste säga att jag är utomordentligt stolt över den öppenhet vi har i klubben. Jag vågar påstå att det inte finns någon förening som haft eller har den här typen av öppen diskussion. Det är inte vanligt att en tränare sitter inför ett stort antal supportrar och medlemmar och talar om att ”vi gjorde nog in så bra ifrån oss med den fysiska uppbyggnadsträningen i år”. Det är inte vanligt att lagets kapten sitter inför så här många medlemmar och säger att ”vi tycker alla att vi har underpresterat”. Det är heller inte så vanligt att styrelserepresentanter sitter och talar om att vi är dåliga på att informera. Jag tycker det känns bra; jag tycker detta mötet bevisar att vi jobbar framåt och vet vad vi ska ta tag i. Naturligtvis ska vi ta positiva, kritiska synpunkter till oss – många har skrivit, många har ringt, och ni är hjärtligt välkomna med det i fortsättningen också. Nu ska vi förstärka laget på några punkter, men sedan är det faktiskt upp till Sören, tränarstaben Daniel och kollegerna att göra betydligt bättre ifrån sig 2007 – så att vi har en annan typ av diskussion när vi ses tillsammans om ett år.

Antecknat av: Tobias Christoffersson