Från Irland: Dardan och Ivo snackar träning- kontra tävlingsmatch

Publicerad 16 juni 2012

Jag knackade på dörren mitt emot min egen för att ta ett snack med Lundkillarna Dardan Rexhepi och Ivo Pekalski om deras syn på lägret och matchen imorgon.

 

Träningsmatch imorgon mot Shamrock Rovers, på vilket sätt skiljer det sig gentemot en träningsmatch hemma mot allsvenskt motstånd?

Dardan: Jag tror en skillnad kan vara förberedelser. Det känns mer som en tävlingsmatch än en träningsmatch. På ett sätt. Genom att vi tränar, bor på hotell och att all struktur ser annorlunda ut än en vanlig träningsmatch där hemma. Det tror jag är den största skillnaden.

 

Är det någon skillnad rent mentalt med att spela här än en träningsmatch hemma?

 

Ivo: För mig så känns det likadant. Det som skiljer sig är upplägget som Dardan sa. Det är en träningsmatch och det är inte samma nerv på det sättet. Men upplägget och själva förberedelserna innan är att vi åker iväg, vi bor här, vi käkar bra, är tillsammans hela tiden och sen så spelar vi match.

 

Dardan: Det är ju så. Själva konceptet ”träningsmatch” är ju det samma. Det är klart att man vill vinna matchen men det är ju inte på samma sätt som när vi spelar i Allsvenskan eller ute i Europa.

 

Förra året efter Europa League så var det snack om att det saknades internationell erfarenhet. Hjälper matcher som dessa till med det?

 

Dardan: Svår fråga. Lite, om du ska fråga mig. Det gör det, till viss mån. I och med att det är en träningsmatch så… vad tycker du Ivo?

 

Ivo: ”Erfarenheten”, alltså det är mer ifrån tävlingsmatcherna. Vi har mött Fullham, Spartak Moskva och sådana lag i träningsmatcher men det är fortfarande inte samma sak. De tar inte i på samma sätt. Vi har ju mött Milan och spelade lika med dem. Det hade vi nog inte gjort i en riktigt Champions league match. Men det är klart, det är en bra erfarenhet att känna att man klarar av det som lag. Men erfarenheten från internationella matcher tror jag inte man bygger upp genom att spela träningsmatcher. Rutinen ifrån Europa league gruppspel är mer värdefull än träningsmatcher mot internationellt motstånd.

 

Men ibland kan man höra när ett svenskt lag möter, t.ex. ett danskt lag, att danska lag spelar på sitt sätt. Irländska lag måste ju spela på ett annat sätt. Får man inte med sig den erfarenheten?

 

Dardan: Det kan jag hålla med dig om. Men sen är det träning- kontra tävlingsmatch, hela det konceptet. Jag tror att det är markant skillnad. Inte bara inom fotboll utan alla sporter. Vi är ju tävlingsmänniskor. Man triggas på ett annat sätt när man vet att det finns något att spela för.

 

Ivo: Något du klarar av att göra i en träningsmatch behöver inte betyda att du klarar av det i en tävlingsmatch.

 

Dardan: Du ser ju också på våra träningar. Vi kör stenhårt nu. Inför en tävlingsmatch så hade vi aldrig tränat så hårt som vi gör nu. Detta är bara ett sätt för oss att köra saker som vi gör på träningen i en match.

 

Men låt oss säga att detta hade varit Europa League mot Shamrock Rovers. På vilket sätt hade jag märkt det när jag mött er i korridoren? Hade jag ens märkt det i korridorerna?

 

Ivo & Dardan: Ja, det hade du.

 

På vilket sätt?

 

Ivo: Vi hade haft mer fokus. Vi hade varit mer målinriktade. Nu är det en träningsmatch där ska se till att komma igång.

 

Om vi ska gå in på själva lägret lite. När jag var barn och spelade fotboll så var det bästa som fanns att åka på fotbollsläger. Får ni samma känsla nu när ni ser i träningsschemat att ni ska åka på läger som när ni var yngre?

 

Dardan: Haha, nä det kan jag inte påstå. Det är ett annat sätt nu. Vi är inne i en helt annan fas. Nu är vi här för att träna och träna inför Allsvenskan. Då var det mer glädjen och gemenskapen, och det är det även nu. Absolut! Men inte på samma sätt. Detta är ändå vårt jobb.

 

Ivo: Sen så är det kanske också skillnad om man åker till t.ex. något mer exotiskt som Dubai eller USA. Men förutsättningarna för att träna finns här.

 

Dardan: Men sen så är det som sagt också vårt jobb. Vi får betalt, vi representerar Malmö FF och då är det vår skyldighet.

 

Vad har ni för känsla inför imorgon?

 

Ivo: Det ska bli skönt att komma igång.

 

…är det ett klassiskt fotbollssvar du ger mig nu?

 

Ivo: Haha, nej men jag tycker faktiskt att det ska bli skönt att komma igång. Vi har ju haft tid att vila upp oss nu under semester och då har man längtat tillbaks. Framförallt jag. Nu har jag fått tid för att bygga upp mig. Jag har ju inte fått ha någon försäsong. Varken detta året eller förra. Så det känns skönt att kunna jobba upp kroppen i god tid och inte behöva stressa.

 

Dardan: jag håller med. Det känns skönt att det kommer igång. Träning är träning och matcher är nåt annat. Man vill ju spela, så är det. Så det ska bli kul att börja förbereda sig.

 

Snart kommer ju ännu flera matcher. Hur är känslan inför andra halvan av Allsvenskan?

 

Ivo: Bra. Vi måste börja spela bättre fotboll, vinna matcher och vara ett jämnare lag. Det låter enkelt men det kräver mycket jobb. Vi har mycket kvar att jobba på.

 

Vad är det du tycker som fattas?

 

Ivo: Vi måste kunna kontrollera matcher bättre. Offensivt som defensivt. Vi måste ha en bättre inställning till bortamatcherna så att vi tar fler poäng borta. Vi måste utveckla vårt spel mer så att vi är fokuserade på att hålla bollen inom laget.

 

Ni kommer möta lag som har som inställning att backa hem för att satsa på en pinne. Är inte det väldigt frustrerande när man själv är ett spelande lag?

 

Ivo: Vad ska man säga…det är fotboll. Bara för att någonting blir svårt, ska man då bli frustrerad och tycka det är tråkigt? Då hade Barcelona slutat spela fotboll för längesen. Det är någonting man får acceptera. Det är så verkligheten är. Man kan inte önska att alla ska spela på ett visst sätt för att man själv tycker att det ska vara så. Man får bevisa att, så som vi spelar, det är så man ska spela och det är så man plockar poäng.

 

 

/Martin Östling