Från hårdträning till finslipning
Kalendervecka tio är försäsongsvecka nio. Nu går Malmö FF:s förberedelser över från en fas till en annan: från fys till finslipning, från inventering till urval. Dags att summera läget med Sören Åkeby.
Kalendervecka tio är försäsongsvecka nio. Nu går Malmö FF:s förberedelser över från en fas till en annan: från fys till finslipning, från inventering till urval. Dags att summera läget med Sören Åkeby.
Försäsongsvecka nio – ett brytskede. Efter åtta veckors hård fysisk träning, efter tre veckors träning med boll, efter fem träningsmatcher och med mindre än månaden till allsvenska premiären går förberedelserna in i en ny fas. Veckans testuppdatering av fysvärdena blir den sista inom överskådlig framtid. Redan veckans träning blir lättare och veckans två träningsmatcher onsdag och fredag blir de sista ”låta-alla-spela”-matcherna.
– Nu har vi nått den nivå vi ska ligga på, och vi börjar lätta på träningen. Nu kommer finslipningen, säger Sören Åkeby.
”Finslipning” är det ord han använder; med söndagens avfärd till en veckas träningsläger i Holland går alltså försäsongen över i Fas Finslipning. Spelet, de viktiga detaljerna, samt inte minst – det första utfallet av konkurrensen i truppen. In på träningsmatchplanen vid hotellet utanför Rotterdam kommer två elvor att springa som är nominerade på andra grunder än hittills. Det börjar dra ihop sig, helt enkelt.
Under den gångna månaden har MFF visat upp sig för en mycket nyfiken och stundtals mycket kylslagen träningsmatchpublik vid fem tillfällen. Hur trött är du egentligen på att säga ”Det är den 3 april vi ska vara redo, inte nu”?
– Jag är van vid att folk är oroliga, van vid att få frågor så här dags. För mig är det viktigast att vi går ut och presterar efter de förutsättningar vi själva pratar om. Att vi tappar spelet i vissa matcher finns det orsaker till. Så länge vi visar tendenser till att spela så som vi vill är jag nöjd.
Vad har de tre veckornas träning med boll fokuserat på?
– Det tycker jag syns i matcherna: vi har fått igång vårt passningsspel. Att sedan 4-3-3 inte sitter i ryggmärgen hos spelarna är inte så konstigt, det kommer. Vi har haft högre prioritet på passningsspelet, men vi har också jobbat med positionsspelet och lite med försvarsspelet, som såg bättre ut i matchen mot SönderjyskE. Dom fick inte in bollen bakom vår backlinje lika lätt som tidigare, då vi släppt in några mål så. Sedan kom de igenom i alla fall, men det var i andra situationer.
Vad tycker du sett bäst ut i träningsmatcherna? Vilken match eller del av match har varit bäst?
– Konditionsmässigt ligger vi helt rätt, och vårt passningsspel har sett bra ut. Det tycker jag vi visar, i andra halvlek mot OB borta och i minst en halvlek senast mot SönderjyskE. Mot OB spelar vi passivt med lågt försvarsspel i första och flyttar sedan fram och är aggressiva – och kör över dem i andra halvlek. Däremot är vi inte i rätt fas tempomässigt, men det är ju inte så jäkla konstigt: vi har en månad kvar, danskarna en vecka. Men nu ska vi komma upp i tempo. Nu ska det börja gå fortare.
Fast i andra halvlek mot SönderjyskE rasade laget ihop när danskarna fick ett mål på straff som följdes av ett till minuterna efter. Då såg det både kraft- och geistlöst ut.
– Att vi rasar ihop lite när vi får en straff emot oss, det är klart att det är inte bra. Vi tappar fokus och balans i laget, men det är sådant vi får jobba med. Det finns alltid saker att rätta till, men jag såg intentioner till det vi har jobbat med, och det är jag glad för. I andra halvlek tog vi tog konstiga beslut och hamnade fel i positionerna; lagdelarna blev långa och vissa spelare orkade inte genomföra matchen. Möter man ett så pass defensivt lag som SönderjyskE, som bara står och väntar, spelar trångt och spelar man-man, så måste man ha spelare som kan slå ut sin motståndare. I första halvlek gick det OK, i andra tyckte jag inte vi tog de initiativen. Många spelare tröttnade nog på det sätt SönderjyskE spelade, men det är något vi får lära oss, för så kommer nog många lag att spela i Allsvenskan.
Tycker du att träningsmatcherna har visat en linje framåt?
– Ja, det tycker jag. Vi slog Nordsjälland, vilket man kan tycka är bra i första matchen, men där fanns mycket som inte var bra. Vi får bättre credit för var vi står i andra halvlek mot OB, trots att vi förlorar matchen, och vi får bättre credit för första halvlek mot SönderjyskE. För mig är det viktigt att se hur vi beter oss i vissa situationer; vad vi gör med bollen, hur vi hjälper varandra i både anfallsspel och försvarsspel. Sedan är det så att olika spelare på grund av skador och hur man tål träningen ligger i olika faser, och vissa faller ifrån ibland i matcherna – men det är nu man kan göra det. Som sagt… det är den 3:e april vi ska vara bra.
(Kanske är det dags för en 25-öring i burken varje gång ”tredje-april-mantrat” yttras… fast vem bör böta, Sören eller den intervjuare som än en gång lyckas trigga frasen?)
Om man ser till passningsspelet, så har det varit mycket kortpassningar, och till synes restriktivt med – mer eller mindre chansartade – långa uppspel.
– Det är ju självklart att man egentligen ska ha variationsrika uppspel med både korta och långa bollar, men nu har vi jobbat med att försöka hitta de korta passningarna och löpningarna till dem. Kortpassningarna får inte gå till överdrift, för då blir man lätt uppäten. Motståndaren får inte veta att Malmö FF bara spelar korta bollar. Ett tag visste man att Djurgården bara spelade korta pass, då fick vi jobba vidare med att ha fler längre bollar, för annars står bara motståndarlaget med högt försvarsspel, och då blir det trångt. Det måste finnas folk som hotar i djupled offensivt också. Gärna ett par korta, och sen en värderande, lite längre boll.
Det har också varit en del bollrullande i backlinjen…
– Generellt finns det ingen anledning att stå på egen planhalva 20 meter från motståndaren och rulla bollen fram och tillbaka. Kanske om man behöver vila lite med boll, men jag tycker att man måste lära sig att ta med bollen och gå mot motståndaren, så att dom får göra nånting – och sen få igång passningsspelet. Och om vi har spelat upp en lång boll, så får backlinjen inte bli hängande, då kan det se ut lite som det gjorde i andra halvlek mot Sönderjyske, att avstånden mellan backlinje och mittfält och mellan mittfält och forwards blir alldeles för långa.
I nummer tio-positionen har än så länge tre spelare testats, Yksel Osmanovski, Jesper Bech och Afonso, och nu är även spelare nummer tio på gång, Jari Litmanen. Sören Åkeby tycker att alla har sett bra ut, men väljer att inte gå in på omdömen eller intryck av enskilda spelare. I alla fall inte ännu.
– Jag brukar sällan prata officiellt om spelare så här, utan med spelarna själva och i gruppen, och det fortsätter jag med. Åtminstone fram till starten, sen får vi se.
I 4-3-3-uppställningen är – tycker åtminstone jag – sjuan och elvan, det vill säga de två ytterforwardarna, lite svåra att få kläm på. Både yttermittfältare och anfallare – eller varken eller? Beskriv deras roller lite.
– Det beror på om man pratar försvarsspel eller anfallsspel, men om vi börjar med försvarsspelet: 4-3-3 innebär större ansvarsspel. Spelarna har tydligare roller. När man pratar försvarsspel pratar man allt för ofta om att det bara är backlinjen som gör misstag, men det är forwards som startar försvarsspelet. Och går det för lätt där, och de andra inte hinner inta sina positioner, då kan det ibland se lite virrigt ut. Forwards måste vara samlade och gemensamt ha ett bra försvarsspel. I försvarsspelet ska ytterforwardarna, enkelt sagt, ta bort sina ytterbackar. De ska också hjälpa nummer 9; beroende på vilken sida motståndaren startar sitt anfall på ska de flytta över och spela trångt.
Och i det offensiva spelet?
– I det offensiva spelet jobbar vi med spelbredd på bollsidan. Ytterforwarden på icke-bollsidan får gärna komma in och stötta centrala nian, men ska kunna läsa av om det blir en vändning och då bli bred. Men det är inte alltid ytterforwarden som ska bredda, en ytterback kan också komma. Det här spelet bygger mycket på att man försöker spela in boll centralt, och sedan spela ut bollen – så man får rörelse på motståndaren. Sedan finns det ju alltid saker runt straffområdet; att hitta vägg eller komma in med fart. Man måste ha lite olika rörelser, till exempel att en löper mot bollen och två på djupet. Det är såna saker som vi ska finslipa nu. Det måste sitta.
Efter matchen mot Kristianstad poängterade du att det är viktigt att bredspelarna har tålamod.
– Man måste ha tålamod att skapa bredd. Man måste också ha tålamod att låta backen komma löpande och få en två mot en-situation, och inte bara löpa in själv utan tanke. Anfallsfotboll bygger mycket på tålamod, att låta motståndaren komma lite fel och sedan spela en djup boll. Men vi måste flytta boll snabbt också, och få motståndaren att tappa position.
Är du inte imponerad av den skånska vintern…? Det är i alla fall vi skåningar – imponerade och förskräckta. Klimatet har hållit er inne i Kombihallen nästan hela tiden; hade du hoppats på fler utepass så här långt?
– Nja, jag är van vid det här, så jag är inte förvånad, men det är många som har sagt att det är ovanligt. Vi har haft några pass ute när det varit väder för det, men nu framöver måste vi ha stor plan. Jag hoppas verkligen vi kan komma ut på gräsplaner när vi kommer hem från Holland.
Gräs och storplan blir det om ett par dar. På söndag åker MFF på en veckas träningsläger i Holland. Hur kommer träningen att se ut där?
– Vi tränar på som vanligt, men nu drar vi ner antalet styrketräningspass i veckan till två och ägnar oss åt finslipning. Vi jobbar med detaljer, med fasta situationer. Vi kommer att ha några teoripass och lite teambuilding.
Och nu börjar på allvar konkurrensen om platserna i premiärelvan?
– Efter de här två matcherna innan vi åker blir det en högre prioritet på att sätta en elva. Vi har gått runt på spelare, alla har fått visa upp sig, och det är viktigt. Nu ska vi titta vi på hur spelarna ser ut på träningarna och vad de presterar i de följande matcherna; då ska det utkristallisera sig vilka elva tolv tretton spelare vi kommer att börja matcha. Sedan – och det är viktigt att understryka – har jag en förståelse för att olika spelare går igenom olika faser, vissa har tagit mer stryk än andra under de fysiska förberedelserna. Det tar jag självklart med i mina överväganden.
Finns det något du är bekymrad över i nuläget?
– Vädret! Annars är det inget som stressar upp mig just nu. Nu ska vi bli pigga i skallen och pigga i benen – då kommer allt att fungera bra.
Intervju: Tobias Christoffersson