Från Copacabana till Ribban

Publicerad 17 juni 2011

Hur väl står sig Malmös Copacabana mot originalet i Rio? Och hur trivs två brassar i den svenska sommaren? Avspark drog ner Wilton och Ricardinho till Ribban för att diskutera saken.

Det är klart till halvklart. Arton grader i luften och arton i vattnet. Det vill säga en fullt duglig sommardag i juni i Malmö. Men det blåser förstås, som alltid; vinden piskar strandrågen på klitterna invid T-bryggan, och på varsitt MFF-badlakan, för en bild, sitter Wilton Figueiredo och Ricardinho och småhuttrar. Dock vid gott mod.
– Det får gärna bli lite varmare, men annars tycker jag faktiskt att sommaren i Sverige är vackrare än sommaren i Brasilien. Parkerna är så gröna och fulla med blommor, och här är rent och välordnat, säger Ricardinho, som gillar att promenera i stans parker med sin fru och deras hund. 

Bollkickande
Både han och Wilton har varit nere på ”Ribban”, alltså Ribersborgsstranden i Malmö, några gånger tidigare, men de brukar inte precis hänga här.
– Jag har varit här och lekt med min dotter och fotograferat lite, här är fint. Och så brukar jag ju vara på middag därborta, varje söndag, säger Wilton med ett skratt och pekar mot Zlatan Ibrahimovics patricierresidens på andra sidan Limhamnsvägen.
MFFs båda brassar får upp värmen med lite bollkickande i sanden. När Ribban kallas Malmös Copacabana är det förstås med avsevärd glimt i ögat, men inte helt poänglöst. En lång och fin – relativt sett – sandstrand alldeles nära centrum till en – relativt sett! – stor stad är inte alltför vanligt. Ricardinho får själv passa på den direkta jämförelsen, då han faktiskt inte besökt originalet i Rio. Det har däremot Wilton.
– Många gånger. Copacabana är mycket mer en mötesplats än Ribban, man träffas, går runt, spelar lite fotboll, det ligger många restauranger nära intill. Men jag badar gärna där också.

Kallt på Sibbarp
Till skillnad från på Ribban, tydligt underförstått. Varken Wilton eller Ricardinho har någonsin badat på malmöitiskt territorium.
– En gång på Sibbarp gick jag i vattnet upp till knäna, men nej… det var för alldeles för kallt! säger Wilton, och Ricardinho verkar inte ens ha övervägt tanken.
Och det är klart, är måttstocken på sommarvärme 40 grader i skuggan, uppstår kanske inte behovet att söka svalka vid halva temperaturen. När jag berättar att jag tog mitt premiärdopp för året på Ribban veckan innan i inte alls omöjliga sjutton grader får jag mer medlidsamma än imponerade blickar från de två.

 

Egen mat
En annan sak Wilton, förutom värmen i vattnet, saknar på Ribban jämfört med Copacabana är alla försäljare som traskar runt och erbjuder föda och förfriskningar.
– Här får man ta med sin egen mat, och det kan ju vara trevligt, men när man går till Copacabana behöver man bara ha fyra saker med sig: sunga, (badbyxor), toacha, (handduk), oculos de sol, (solglasögon) och havaianas, (strandskor). Och så kanske klockan, så man inte glömmer tiden! 

Text:: Tobias Christoffersson
Foto: Jesper Landby