Från årsboken: Tränaren blev skyttedrottning

Publicerad 26 februari 2021 i Dam,Nyheter

När tävlingssäsongen inleddes i mars flög MFF genom distriktsmästerskapens gruppspel. Vid sidlinjen stod Emelie Erlandsson och gav instruktioner. När laget avslutade säsongen i oktober gjorde man det som serieledare i överlägsen stil. I anfallet spelade Emelie Erlandsson, då som lagets skyttedrottning.

Emelie Erlandsson under matchen mellan Malmö City och Malmö FF den 4 september 2020

Snön yr i luften men när den landar på marken har den redan smällt. Det är blött, ruggigt och blåsigt.

– Ja i det här vädret längtar man kanske inte efter att dra på sig fotbollsskorna. Eller jo, det är ju precis det man gör, säger Emelie Erlandsson.

Suget efter att spela blev för stort

– Det är segt. Efter fjolåret vill man bara kasta sig in i nästa säsong och fortsätta vår resa upp genom seriesystemet, säger Emelie, som för ett år sedan hade blivit benämnd som lagets assisterande tränare. Men suget efter att själv spela blev för stort och under sensommaren växlade hon över till att allt mer ta en roll som enbart spelare. Det slutade med 16 mål på de fem sista matcher i seriespelet när laget vann division 4.

– Ja det är ju helt okej, skrattar Emelie och fortsätter. En match gjorde jag sju mål i en halvlek tror jag, det vet jag inte om jag lyckats göra någon gång tidigare faktiskt.

Vinnarskalle med himmelsblå dröm

Hennes fotboll började rulla i Malmö Södra DFF:s flicklag. En vinnarskalle med drömmen om att få spela i en himmelsblå tröja förde den offensiva mittfältaren till Malmö FF:s ungdomslag.

– Jag började spela i Malmö FF när jag var 12 år. Sen spelade jag i föreningen fram tills den vevan när damlaget bytte namn. Då fanns det inte på kartan att jag skulle få möjlighet att göra mål i MFF-tröjan igen.

En närmare titt på Emelie Erlandssons klubbtillhörigheter ger ett imponerande CV. Efter fem år i Norge med spel i landets högstaliga Toppserien, tog hon en nyckelroll i det LB07 som historiskt spelade till sig en plats i Damallsvenskan 2017.

Tillbaka på planen – en drömsäsong

– Det kändes ju jättehäftigt. Dels med tanke på den personliga resan i att få komma tillbaka till föreningen där allting började, det är ju både emotionellt och lite nostalgiskt. Men också så är det ju rent ut sagt skitcoolt med den här satsningen där jag ges möjlighet att sätta identitet på ett helt nytt lag där det finns en stor supporterkultur.

I den stunden fanns alltså inga tankar på att snöra på sig skorna som spelare. Men nu kan ni historien och det märks att säsongen 2020 väcker många känslor hos Malmö FF:s nummer 33.

– Ja det här har ju blivit en drömsäsong på flera sätt. Jag fick ta klivet tillbaka ut på planen igen, något jag trodde var ett stängt kapitel. Jag har dessutom fått göra det i en tröja som jag känner så mycket för.

Texten i sin helhet är publicerad i MFF:s årsbok.

Årsboken 2020

MFF-medlemmar kan från den 25 februari hämta sitt exemplar av årsboken i MFF Shopen. Hela boken finns även tillgänglig digitalt via MFF:s medlemssida (under ”Medlemsdokument”).

huvudpartners

officiella partners