Från årsboken: Anders Pålsson sammanfattar guldåret 2020

Publicerad 24 februari 2021 i Nyheter

2020 blev ett år av sällan skådat slag med anledning av covid-19-pandemin, som hade mycket stor negativ påverkan på vår verksamhet och ekonomi. Kriser skapar dock möjligheter och ett behov av att tänka i nya banor. Det har vi flera exempel på under 2020 när vi har försökt att kompensera för en verksamhet med restriktioner.

Vi har även haft glädjeämnen under vårt 110:e år. Herrarna blev svenska mästare för 21:a gången. Att åter få hem guldet till Malmö och vinna Allsvenskan var viktigt detta år. Det gav oss, förutom stor glädje, en utmärkt plattform för Europaspelet 2021. Vårt damlag blev dessutom seriesegrare i division 4 sydvästra Skåne. För tredje året i rad blev vår ungdomsakademi bäst i Sverige med högsta betyg.

Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson med Lennart Johanssons pokal.

”MFF befinner sig i en bättre situation än många andra idrottsföreningar”

Glädjande är att vi under året ökade antalet medlemmar från 7 502 till 9 017, en ökning på 20 procent. Andelen kvinnor i medelåldern har ökat mest, vilket vi är speciellt glada för. Även om Malmö FF är en stabil och uthållig förening som tål motgångar så har vi en svår tid bakom oss och även om problemen inte är över när vi går in i 2021, så kommer det sannolikt att vända under 2021, ljuset kommer tillbaka! Det finns en stor längtan, törst och hunger efter att gå ”po match” igen. Att tillsammans känna gemenskapen, dela glädje, samhörighet och framgång med så många som möjligt, är det vi vill göra.

Covid-19-pandemin 

Vi har fått uppleva uppskjutna matcher, inställda matcher, walk-overs och stängda träningar för representationslagen, en fördröjd start av tävlingsverksamheten utan publik, en stängd restaurang och shop. Allt i syfte att minska smittspridning av covid-19. Den sista veckan i februari aktiverade vi vår krisgrupp för att bättre kunna hantera pandemins påverkan i vår verksamhet. Alla anställda som har visat symptom har testats. Vi har varit noggranna med säkerhet och rutiner, men i samband med guldfirandet fanns det brister som ledde till isolering. 

Restriktionerna har varit viktiga för att undvika smittspridning men det har också varit svårt att inte få ha normal närhet till våra supportrar, partners och medlemmar. Dessa har som vanligt visat stort tålamod och stöttat oss väldigt fint under året. Nära 70 procent av årskortsinnehavarna accepterade vårt förslag till kompensation för utebliven plats på Eleda Stadion. MFF Play, tv-studion inför matcherna, vår podcast med namnet ”Då sjunger hjärtat”, tv-sända matcher för damerna i division 4 och ett antal digitala medlemsmöten är några exempel på nya initiativ som tillkommit under ett år i pandemins tecken.

allsvenskt guld

För andra året i rad var vi i sextondelsfinal i UEFA Europa League. Årets tävlingssäsong inleddes i februari med två matcher mot tyska ligasjuan VfL Wolfsburg. Vi gjorde tre bra halvlekar men lyckades inte gå vidare i finalspelet utan förlorade med 2–1 borta och 3–0 hemma i Malmö. Matcherna kom nog för tidigt på säsongen för vår del.

Ambitionen för herrarna var att vinna Allsvenskan, Svenska Cupen och att nå minst gruppspel i UEFA Europa League 2020. Vi nådde en bra bit på vägen och året får betraktas som godkänt i och med den allsvenska seriesegern, som kom i den 27:e omgången, den 8 november, när vi vann hemma mot IK Sirius med klara 4–0. Det 21:a guldet var säkrat. 

I Svenska Cupen fortsatte besvikelserna. Vi nådde final, den tredje de senaste fem åren, mot IFK Göteborg men förlorade efter förlängning med 2–1 den 30 juli i Göteborg. Oflyt får man nog säga. Vi får vänta på det 15:e cupguldet.

Efter genomfört kval till UEFA Europa League med enkelmöten förlorade vi hemma mot starka Granada FC i play-off den 1 oktober. Det var en besvikelse att prestationen inte räckte till gruppspel i Europaspelet 2020/2021. Spanska ligasexan blev för svår denna gång.

STORT INTRESSE FÖR DAMLAGET

Det nystartade damlaget har gjort en riktigt bra säsong och motsvarade förväntningarna väl genom att vinna division 4 sydvästra Skåne med mycket god marginal. Målskillnaden blev hela 139–0 på tio matcher. Damerna har visat på fin inställning och bra fokus. Det är inte alltid så lätt att vinna matcher med 14–0. Intresset för damlaget har varit mycket stort. Vi har under året noterat flera tusen tittare på de matcher som sänts digitalt. Hur hade publiktillströmningen sett ut en normal säsong?

Introduktionen i division 4 har inneburit en möjlighet att komma nära gräsrotsfotbollen, som många av våra supportrar uppskattat. Att hänga på en liten idrottsplats på landet, käka en korv i paus och snacka med kompisarna som hänger på staketet är en ny dimension för oss som vi inte haft på länge.

Vi kom i gång ordentligt med flickverksamheten, något som saknats sedan 2004 men som nu gjort oss ”hela” igen. Under december anmälde över 100 flickor i åldrarna 10–13 år sitt intresse för att spela fotboll i Malmö FF. Flickorna ska ha samma förutsättningar och resurser som pojkarna och utbildas efter samma framgångsrika metodik.

Bästa ungdomsakademin

Vi har en stolt och lång tradition av att fostra framgångsrika fotbollsspelare och vår ungdomsverksamhet rankas för tredje året i rad som bäst i landet i den årliga certifieringen. Kriterier som bedömts är allt från utbildningsnivå på tränare och producerade spelare, till värdegrundsutbildning och skolsamarbete. Vi är både glada och stolta över att fortsatt ha den bästa ungdomsakademin i Sverige. Framför allt är det väldigt roligt att få ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete ger resultat. Vi tycker att det är bra att våra P17- och framför allt P19-spelare kontinuerligt får träningstid med vårt A-lag. Det är en viktig uppgift för Jon och hans team att slussa in ungdomarna i seniorfotbollen.

FRAMGÅNGSRIKT AKADEMIKONCEPT

E-sportverksamheten har fortsatt att utvecklas sedan vi vann eAllsvenskan 2019. Ett antal turneringar har genomförts under året med goda prestationer av MFF. Över tusen entusiastiska FIFA-spelare har under jul- och nyårshelgen tävlat i Malmö FF:s onlineturnering eSkånecupen. Nästa år kommer vi tillsammans med gymnasieskolan Malmö Fria Läroverk att starta Sveriges första renodlade FIFA-akademi med inriktning på det populära tv-spelet. Akademin kommer att bygga vidare på det framgångsrika akademikoncept som används i MFF:s 17 fotbollsakademier.

föreningens ekonomi

Som vi informerat om gjorde Malmö FF en betydande ekonomisk förlust under 2020. Den beror framför allt på att matchintäkterna reducerats väsentligt på grund av restriktionerna i samband med covid-19 och på betydligt lägre intäkter från Europa till följd av det uteblivna gruppspelet. Även om avsevärda kostnadsreduktioner har genomförts så kan det inte helt kompensera för reducerade intäkter då huvuddelen av våra kostnader är fasta och relaterade till löner och sociala avgifter, som avser vår grundkapacitet för framtiden. Permitteringar av personal har dock tillämpats i syfte att reducera kostnaderna. Likaså har spelarna i herrarnas A-trupp gjort löneavståenden för att bidra till lägre kostnader i föreningen. Betydande bidrag har erhållits från staten i s.k. omställningsstöd då intäkterna minskat på grund av covid-19-pandemin.

Malmö FF har ett ansenligt eget kapital och hög soliditet vilket medför att vi är ekonomiskt uthålliga och kan motstå betydande ekonomiska förluster under en tid. Under året har likviditeten följts noggrant både veckovis och månadsvis. Speciella s.k. cash management-aktiviteter har genomförts i syfte att optimera kassaflödet under besvärliga tider. Vår likviditet vid årsskiftet var fortsatt god och på samma nivå som vid föregående årsskifte, dvs. drygt 200 miljoner kronor i banktillgodohavanden. Detta medför att vi i samband med budgetarbetet för 2021 kunde planera för normala investeringar och utgifter i verksamheten under 2021.

”Malmö FF har ett ansenligt eget kapital och hög soliditet vilket medför att vi är ekonomiskt uthålliga och kan motstå betydande ekonomiska förluster under en tid.”

Omfattande samhällsengagemang 

Samhällsengagemanget är nyckelordet för den omfattande verksamhet som vi bedriver under paraplyet MFF i samhället. Malmö FF och fotboll är något som engagerar, vilket ger oss en unik möjlighet att nå ut utanför idrotten. Vi vill utnyttja den stora potential som finns i fotbollen som samlande kraft för ett bättre samhälle. Vi ser en framtid där staden, näringslivet och föreningslivet agerar tillsammans för att nå ut med gemensamma värderingar och budskap. För samhället är effekterna stora och positiva. Visionen är att ha ett varumärke välkänt långt utanför fotbollsplanen.

Under 2020 har vi gett stöd till Skåne Stadsmission. Covid-19-pandemin drabbade svårt utsatta familjer och unga i samhället speciellt. Skåne Stadsmission möter dagligen människor som inte kan sätta mat på bordet, varken till sina barn eller till sig själva. Tillsammans med Stadsmissionen vill MFF bidra till ett hållbart och medmänskligt Skåne. 

Malmö FF var också en av fotbollsklubbarna i Europa som var nominerade till EFDN:s hållbarhetspris ”More Than Football Award”. Ett pris som delas ut till den klubb som anses ha gjort den bästa samhällsinsatsen i europeisk fotboll under året. Vårt arbete med ”Grundskolefotboll mot rasismer” var MFF:s bidrag. Under 2020 arrangerades turneringen i Malmö, för allas lika värde, för tionde året i rad.

Framtid och vision 

Vår vision om att vinna och dela glädje, samhörighet och framgång med så många som möjligt genom att vara bäst i Sverige, ledande i Norden och etablerade i Europa, genom att ha ett starkt klubb- och varumärke välkänt långt utanför fotbollsplanen och genom att vara en positiv kraft i samhället, som ger människor möjlighet att växa, ligger helt rätt i tiden och har väl aldrig känts så relevant som nu. Under ”coronaåret” 2020 har vi känt en speciell sammanhållning, samhörighet och lojalitet i MFF-familjen som har fört oss känslomässigt närmare varandra. Med förenade krafter ska vi reda ut effekterna av covid-19-pandemin och tillsammans kan vi säkert se positivt på framtiden.

Tack för utomordentliga insatser 

Den 18 augusti avled vår hedersordförande Hans Cavalli-Björkman, 92 år gammal. Hans ledde Malmö FF i nästan ett kvarts sekel från 1975 till 1998. De sportsliga framgångarna under Hans ordförandeskap var betydande. Kronan på verket var Europacupfinalen 1979 och världscupfinalen 1980. Vi minns Hans Cavalli-Björkman som en stor ledare i MFF:s historia och tackar för hans utomordentliga insatser för föreningen.

Det 110:e året i Malmö FFs historia har varit utmanande på många sätt men vi befinner oss i en bättre situation än många andra idrottsföreningar. Vi antar som vanligt utmaningarna med glädje och positiv hållning och vi ska fortsätta att utveckla Malmö FF mot vår vision. Tack till alla medlemmar, supportrar och samarbetspartners för ett fantastiskt stöd under 2020. Tack också alla anställda, ledning och styrelse för utomordentligt fina insatser under året.

Texten i sin helhet är publicerad i MFF:s årsbok.

Årsboken 2020

MFF-medlemmar kan från den 25 februari hämta sitt exemplar av årsboken i MFF Shopen. Hela boken finns även tillgänglig digitalt via MFF:s medlemssida (under ”Medlemsdokument”).

huvudpartners

officiella partners