Frågor och svar angående bussarrangemanget vid bortaderbyt.

Publicerad 03 september 2012

Vi har fått frågor och synpunkter på arrangemanget med bussresor till bortaderbyt. Vi hoppas att nedanstående svar rätar ut en del frågetecken.

Vad ligger bakom beslutet?
Sedan förra året har Region Skåne initierat samtal med fotbollsklubbarna i Skåne om hur man kan komma åt det ökande våldet i samband med vissa typer av matcher. Utifrån det bildades en grupp bestående av högsta ledningen i Region Skåne, Skånepolisen, Helsingborgs IF och Malmö FF. Region Skånes och Polisens utgångspunkt har hela tiden att det inte varit alternativet att fortsätta som förut är inte aktuellt. I dessa diskussioner har t.ex. polisen inte varit främmande för spel inför tomma läktare för att åstadkomma en förändring. Dit vill vi aldrig komma.

Är det inte en överreaktion?
På ett sätt är det helt klart en överreaktion. Samtidigt hamnade polisen i så trängt läge förra året när huliganer försökte belägra Knutpunkten för att förhindra att MFFare skulle kunna komma fram, att en polisman kände sig tvingad att avlossa varningsskott. När situationen urartat så mycket, måste man reagera på något sätt. MFF kan inte som klubb stillasittande acceptera att vår verksamhet ska få sådana konsekvenser. Vi kan heller inte acceptera att det ska kosta samhället uppåt miljonbelopp i poliskostnader, bara för att vi ska spela en fotbollsmatch.

Vi är medvetna om att det är ett intrång individens fria rörlighet, och det är inget vi tycker är rätt. Men vi menar att som situationen utvecklats hade det varit betydligt värre att inte göra någonting.

Varför måste man åka buss?
Det som orsakat mest problem vid matcherna de senaste åren är marscherna där alla som ska till bortaläktaren föses ihop till ett stort tåg som sedan lotsas av polisen genom staden. Marscherna attackeras av huliganer, och huliganer som tågar med i marscherna provocerar och försöker bryta sig ur. Vid insläppen blir det ofta rusningar där man försöker storma insläppen och komma in utan biljett. Det gör att vi får slagsmål vid insläppen och där det vid flera tillfället varit oskyldiga som kommit i kläm. Marschen som från början var ett sätt att skydda supportrarna från attacker, har blivit en fälla.

Om man anländer i buss kommer menar vi att vi kommer ifrån den här situationen.

Vad gör man om man bor i Helsingborgstrakten, eller hellre vill åka till Helsingborg på annat sätt?
Då går det utmärkt. Det kommer det att finnas uppsamlingsplatser i Helsingborgsområdet där bussarna hämtar upp dem som hellre tar sig dit. Vi har försökt att inte göra intrånget större än vad det redan är.

Måste man gå på förfesten?
Nej. Det räcker med att man har biljett till bortasektionen (står utskrivet på biljetten) för att man ska kunna hoppa på bussarna vid någon av de olika uppsamlingsplatserna.

Tjänar MFF något på förfesten?
Nej. Vid just det här tillfället har vi avsagt oss vår intäkt från SSP på all försäljning. Samtidigt har vi bett dem att pressa sina priser så mycket som det går.

Vad gäller för den som har biljett på andra sektioner?
Detta gäller bara för supportrar som ska in på MFFs läktarsektion, den sektion som MFF har ansvar för. Utanför entrén till bortasektionen finns ett skyddat område där bussarna parkerar och folket släpps av. Har man biljett till annan sektion fungerar det precis som vanligt.

Har ni stämt av idén med supportrarna?
Ja, vi har haft möten där MFF Supports styrelse har varit representerade. Vid de tillfällena har vi fått deras godkännade.