Fotbollssupportrar mot homofobi
Inför matchen IF Elfsborg mot Malmö FF enades supportrar från de båda lagen bakom en banderoll med texten ”Fotbollssupportrar mot homofobi”.
Supportrar ifrån Sveriges största städer har startat initiativet ”Fotbollssupportrar mot homofobi” där de vill väcka diskussion mot de homofoba inslagen som finns inom fotbollen.
Inför Malmö FFs bortamatch mot IF Elfsborg träffades supportrar från de båda lagen och ställde sig bakom banderollen som visade deras avstånd från fotbollens homofoba inslag. Samma banderoll återfanns sedan inne på Borås Arena på den kortsida som är tillägnad hemmafansen.
– Banderollen uppkom då vi ville göra något under Fare action week som var under oktober. Vi hade pratat en del med supportrar ifrån IF Elfsborg och de hade samma vilja som oss, berättar Showan Shattak, en av initiativtagarna.
Fare är ett nätverk som startades 1999 av personer som vill arbeta bort diskriminering inom fotbollen. Inför vissa allsvenska fotbollsmatcher kan man se en del av Fares arbete när spelarna visar upp röda kort mot rasism.
-Vi vill ha en fullt inkluderande läktarkultur där alla, oavsett hudfärg eller sexuell läggning, känner sig välkomna. Just kampen mot homofobi känns som den sista pusselbiten och just därför vill vi belysa den, säger Shattak.
Förra torsdagen bjöd föreningen Fotbollssupportrar mot homofobi in allmänheten till en föreläsning i Mediecentret på Swedbank Stadion där den homosexuella fotbollsspelaren, Anton Hysén, var en av talarna och han berättade om hur svårt det kan vara att vara en homosexuell fotbollsspelaren. Detta följdes av en diskussion mellan de medverkande om hur fotbollen kan bli mer inkluderande.
– Reaktionerna som vi fått in har varit nästan uteslutande positiva. Folk känner att det ligger rätt i tiden och de har berättat att de gärna ser samma initiativ på deras läktare – och det är just det vi hoppas på. Vi vill att detta ska sprida sig till fler klubbar och deras supportrar så att även de arrangerar framtida föreläsningar. Detta gäller inte bara Allsvenska föreningar utan vi hoppas att det sprider sig neråt i divisionerna och även över till damsidan. Målgruppen är alla fotbollssupportrar, berättar Showan Shattak och fortsätter:
– Initiativet handlar inte om att diktera vad folk ska tycka och tänka, utan vi vill väcka diskussion och föra upp det på dagordningen, avslutar Showan Shattak.
Se TV4:s inslag ifrån torsdagens föreläsning