Fotbollsakademi på Rosengårdsskolan

Publicerad 28 november 2011

Höstterminen 2012 startar Rosengårdsskolan och Malmö FF en Fotbollsakademi. En unik möjlighet att kombinera studier med fotbollsdrömmar och framförallt få behörighet till gymnasiet.

Hos oss får du möjlighet att spela fotboll på skoltid. Det blir en fotbollsakademi av samma slag som på Malmö FF:s hemmaarena Swedbank Stadion. Fotbollsakademin är en ”fotbollsskola” där målet är att du ska utvecklas som fotbollsspelare och att du ska komma in på gymnasieskolans nationella program. I första omgången kommer 20-25 elever födda 1999 få möjligheten att kombinera studier med daglig fotbollsträning. Fotbollen används även som utgångspunkt i en del av undervisningen för andra ämnen som språk och matematik. Vårt fokus på fotboll blir en pedagogisk metod som ökar intresset för skolarbetet och gör att eleverna presterar bättre i skolan.

Bakgrund
Fotbollsakademin leds av kunniga och professionella lärare och tränare. Initiativtagare för hela den ursprungliga verksamheten är Richard Ohlqvist, nuvarande rektor på Swedbank Stadions fotbollsakademi och Malmö FF:s Staffan Tapper. Staffan Tapper har spelat över 400 matcher för Malmö FF, har varit med i två VM och var lagkapten när Malmö FF spelade final i Europacupen/Champions League 1979. Men han har också framgångsrikt arbetat i skolan som speciallärare.

Profilklass
Fotbollsakademin kommer att finnas på Rosengårdsskolan bland övriga klasser. På schemat finns de vanliga ämnena och dessutom fotboll med fotbollsträning en gång om dagen. En förutsättning för att få vara med på träningen är att eleverna sköter sitt övriga skolarbete.

Med start höstterminen 2012 får Rosengårdsskolan en uttalad profil — språk, sport och samhälle. Fotbollsakademin är en av nyheterna som den nya profilen innebär. Profilen handlar om att skapa en tydlig identitet och därmed öka attraktionskraften för skolan.

Med identitet kommer tillhörighet och med tillhörighet kommer gemenskap, stolthet och trygghet. Målet är att alla elever som lämnar årskurs 9 ska ha fullständig behörighet att gå vidare till gymnasiet.

Malmö FF
Malmö FF har en lång tradition av att engagera sig för ungdomars utveckling, både på och utanför planen. Vi driver redan själv en Fotbollsakademi och är delaktiga i ytterligare en.

Vi har genomfört många olika aktiviteter som handlar om allt ifrån att ge barn och unga en meningsfull fritid till arbete mot våld och rasism. Vi tror att fotbollen och idrotten är en viktig möjlighet att nå ut till ungdomar och är därmed en av Malmös största och viktigaste integrationssatsningar.

Självklart kommer Fotbollsakademins elever att utvecklas som fotbollsspelare och det har både eleverna själva, Malmö FF och övriga klubbar i regionen glädje av. Men det främsta målet med Fotbollsakademin kommer alltid att vara att skapa förutsättningar för fler ungdomar att hamna rätt i livet och att utvecklas på ett sätt som gynnar deras egen framtid och deras möjligheter i det fortsatta livet.

Vem kan söka?
För att få plats i Fotbollsakademin handlar det inte om att vara bäst fotbollsspelare. Det handlar inte heller om att vara bäst i skolan. Det handlar om att visa ett intresse och engagemang för både skolarbete och fotboll och en vilja att utvecklas på båda områdena.

Vilka elever letar vi efter till Fotbollsakademin?
Vi vill ha elever med:
• Hög ambitionsnivå för skola och fotboll
• Positiv attityd
• Engagerade föräldrar