Fotboll som ger bättre skolbetyg

Publicerad 24 januari 2013

År 2005 slogs portarna upp till Malmö FF:s första fotbollsakademi där visionen var att kombinera elevernas skolgång med fotbollsträning under skoltid för att motivera eleverna till bättre betyg. Sju år senare kan alla inblandade vara nöjda med resan som varit och framförallt elevernas skolresultat.

Fotbollsakademin är en sorts fotbollsskola, som tar ett unikt helhetsgrepp på skola och fotboll. De mest talangfulla 13-åringarna väljs ut och erbjuds en plats i Fotbollsakademin, ett profilprogram för högstadiet som de olika akademiskolorna genomför i samarbete med Malmö FF.

Grundtanken är att ge talangfulla ungdomar ökade möjligheter att klara skolan och samtidigt satsa på sin idrott. Fotbollsakademins elever får dagligen specialiserad fotbollsträning som en del av skolan. På schemat finns de vanliga ämnena och dessutom fotboll med fotbollsträning en gång om dagen. En förutsättning för att få vara med på träningen är att eleverna sköter sitt övriga skolarbete.  Samtidigt används fotbollen som ett pedagogiskt hjälpmedel i den ordinarie undervisningen.

Att få syssla med det man tycker är roligt leder förhoppningsvis till att eleverna fungerar och mår bra både i skolan och på fritiden.
Daglig fysisk aktivitet leder ofta till förbättrad koncentration på övriga lektioner.

Fotbollsakademins viktigaste mål: alla elever ska klara intagningen till gymnasiets nationella program.

Höjda skolbetyg

Konceptet med fotboll som drivkraft har visat sig vara effektivt då merparten av eleverna har höjt, eller förbättrat sina betyg.

– Utvecklingen har varit över förväntan, inte minst skolbiten och det är där vi kan se tydliga resultat. Målet är att alla elever ska ha minst godkänt i alla ämnen och än så länge har det sett väldigt bra ut. Men det gäller att inte bara nöja sig där utan att fortsätta att jobba vidare och se till att detta håller i sig, men även förädla och förbättra det så att skolgången och skolresultaten verkligen hänger med i fotbollsträningen, berättar Staffan Tapper som är en av de ansvariga för fotbollsakademierna.

Fotbollen utvecklar

Självklart kommer Fotbollsakademins elever att utvecklas som fotbollsspelare och det har både eleverna själva, Malmö FF och övriga klubbar i regionen glädje av. Men det främsta målet med Fotbollsakademin kommer alltid att vara att skapa förutsättningar för fler ungdomar att hamna rätt i livet och att utvecklas på ett sätt som gynnar deras egen framtid och deras möjligheter i det fortsatta livet.

 

Läs mer om akademierna här