”Fotboll mot rasism” större än någonsin

Publicerad 07 juni 2016 i Nyheter

Tusen tjejer och killar spelade under nationaldagen gruppspelet i ”Fotboll mot rasism” på åtta olika platser i Skåne. Det gjorde 2016 till den största upplagan av turneringen någonsin.

En av de åtta spelplatserna var Mariedals IP där tolv lag gjorde upp om platser till höstens finalspel på Swedbank Stadion. Malmö FF står bakom turneringens organisation men överlåter arrangemangen till lokala klubbar. Och på Mariedal var det Lilla Torg FF som höll i trådarna. Klubben passade på att ordna kioskförsäljning och i samarbete med MFF:s partner Coop hade man lotteri och tävlingar.

– Det är första gången på mycket länge vi har anordnat något liknande men det har fungerat väldigt bra. Det är härligt att se så många engagerade föräldrar här, säger Jonas Wiik, ordförande i Lilla Torg FF.

Jonas Wiik, ordförande i Lilla Torg FF som arrangerade gruppspelet på Mariedals IP i Malmö

Han berättar att han tycker det är roligt att turneringen är för både P12- och F12-lag. Det skapar en fin gemenskap, menar han. Dessutom är värderingarna som ”Fotboll mot rasism” baseras på också något som Lilla Torg FF arbetar med.

– Vi har parollen ”Fotbollsfamiljen”. Vi ser ett helhetsperspektiv och alla är välkomna hos oss, säger Jonas Wiik.

En av alla spelare som gjorde nationaldagen till en skånsk fotbollsfest var Jo-Anne Cronquist som spelar för FC Rosengård. Hon gillade att få spendera den soliga måndagen på fotbollsplanen istället för i ett klassrum.

– Det har varit kul. Den här cupen är mot rasism och fotboll är något som finns över hela världen. Det är bra att folk från olika länder får jobba tillsammans som ett lag, säger hon.

Jo-Anne Cronquist, vit dräkt, i matchen mot Lilla Torg FF

Hans Zielinski och de andra som jobbar med turneringen för Malmö FF:s räkning kunde efter dagen konstatera att ”Fotboll mot rasism” som startade 2010 aldrig varit större än vad den var i år.

– Det är roligt att se att många nya föreningar ansluter sig. Vårt mål är att vara en dörröppnare för arbetet mot rasism i klubbarna. Vi ser att jättemånga föreningar gör ett fint arbete, säger Hans Zielinski.

– Vi kan också konstatera att klubbarna som arrangerar gruppspelet på de olika orterna i Skåne gör ett otroligt bra jobb. Det är också kul att Coop är ute på spelställena och bidrar till roliga upplevelser.

Fotboll mot rasism 2016
Antal lag: 76
Antal spelare: ca 1000
Åldersklasser: P12 och F12
Spelställen: Hyllie, Staffanstorp, Ystad, Bjärred, Malmö, Kävlinge, Trollenäs, Södra Sandby
Övrigt: Turneringen har ingen anmälningsavgift för de deltagande lagen. Finalspelet äger rum på Swedbank Stadion i september.

huvudpartners

officiella partners