Fotboll mot rasism är inne på femte året

Publicerad 10 juni 2014

Fotboll mot rasism är Malmö FF:s fotbollsturnering för tolvåringar som inte i första hand är en fotbollsturnering. Den viktigaste delen av Fotboll mot rasism sker utanför planen och handlar om möten mellan människor och värdegrundskapande aktiviteter för allas trygghet och lika värde. Utgångspunkten är det manifest mot rasism som skapades premiäråret 2010 och som varje år sedan dess omsätts i praktisk verksamhet på fältet.

Inriktningen anges redan i början av säsongen genom att hela turneringen inleds med en temadag mot rasism. I år ägde den rum den 12 april, samma dag som MFF mötte Gefle i Allsvenskan. Spelarna och ledarna bjöds in till Swedbank Stadion för att träna fotboll men framför allt för att lyssna på tankeväckande föredrag och genomföra aktiviteter för att fästa uppmärksamheten på frågor om rasism och allas lika värde.

Malmö Stad är, tillsammans med Region Skåne och E.ON, MFF:s samarbetspartners i turneringen. Gustavo Nazar, som arbetar med frågor om likabehandling, värdegrund och integration på Malmö Stad, har varit med alla fem åren och är mycket nöjd med upplägget:

– Det viktiga med turneringen är att Malmö FF, som är en central institution i Malmö, tillsammans med Malmö Stad försöker skapa ett rum, i det här fallet fotboll, där vi vuxna bjuder in våra barn för att tillsammans spela för alla människors lika värde. Det budskapet genomsyrar turneringen.

Det är enormt positivt att Malmö FF driver på i de här frågorna och engagerar så många klubbar och föreningar runt omkring i Skåne. Det är en symbol för fotbollen i Skåne och i Sverige att vi kan gå ihop och skapa förutsättningar för klubbarna och för spelarna att vara i en miljö där alla värderas och uppskattas för den de är.

Fotboll mot rasism skiljer sig från de flesta andra fotbollsturneringar genom att vi i mötet med barnen mellan matcherna pratar om vänskap och vad det innebär att respektera varandra. I vanliga fall handlar det mer om konkurrens och om vem som är bra och vem som är dålig. Men när jag träffar barn eller vuxna i den här turneringen kan vi på ett naturligt sett prata och diskutera frågor som handlar om rasism och trygghet. Barnen hjälper oss att diskutera kring dessa frågor och de gör de ofta på ett väldigt rakt och enkelt sätt.

Idén till turneringen föddes efter kontakter med ECCAR, ett nätverk av städer i Europa som arbetar mor rasism. Jan-Olov Kindvall, avdelningschef för MFF i samhället berättar:
– Vi ville skapa en mötesplats för ledarna och barnen på olika arenor i nya miljöer, t.ex. att barn från Malmö möter barn från Simrishamn i Hörby. Vi ville också arbeta tematiskt med begreppen trygghet och allas lika värde och hur man förhåller sig till varandra. Lagen som anmäler sig till Fotboll mot rasism vet vad det är de anmäler sig till och vi får mycket positiv feedback.

Sven-Erik Forsberg som är konsulent i Oxie IF instämmer i att turneringen har stor betydelse och att den påverkar. Bland annat har spelarna och ledarna i Oxie tillsammans tagit fram en utbildningsplan för alla spelare i klubben.
– Vi är med i Fotboll mot rasism för att visa att alla människor är lika mycket värda och att vi ska värna om varandra. Vi måste tillsammans tydligt ta avstånd från all form av rasism. Att utbilda fotbollsspelare inbegriper att utbilda dem i hur vi beter oss mot varandra.

Staffan Tapper, som för MFF:s räkning har haft huvudansvaret för turneringen sedan starten, fyller i:
– Det är inte intressant var du kommer ifrån eller vilken bakgrund du har. Du är en fotbollspelare och en människa. En viktig faktor till att konceptet har fungerat är att vi är nära barnen och diskuterar hur vi förhåller oss till varandra. För mig är hela turneringen ett ställningstagande och en manifestation där ledare, spelare, publik och föräldrar tillsammans med lagen visar hur vi vill att det skall vara på och utanför fotbollsplan.

I år har närmare 75 flick- och pojklag från hela Skåne deltagit i turneringen. Gruppspel ägde rum i Glumslöv, Hyllie, Oxie, Kävlinge, Staffanstorp och Södra Sandby och en mellanrunda i Staffanstorp. Nu återstår finaldagen som blir en stor familjedag på Swedbank Stadion den 6 september. Finalspelet börjar på planerna på Stadionområdet. Sedan flyttar vi in på Swedbank Stadion där finaler och placeringsmatcher spelas. Inne på stadion kommer vi tillsammans med våra samarbetspartners att ha olika aktiviteter som ytterligare stärker turneringens syfte och budskap. Vi hoppas så många som möjligt sluter upp och stöttar barnen i arbetet mot rasism och för trygghet och allas lika värde.

Följande lag är klara för finaldagen på Swedbank Stadion den 6 september:

Flickor
Glumslövs FF
FCR Malmö
Dösjöbro IF
Hörby FF
Vellinge IF
Husie IF
IFK Trelleborg
LB07

Pojkar
Kulladals FF
IFK Hässleholm
Kristianstads Bois
Västra Ingelstad IS
Ystads IF
Torns IF
IF Lödde
Landskrona Bois