Första tävlingsmatchen på 95 år

Publicerad 24 februari 2005

I nästan 100 år har himmelsblått verkat i staden Malmö och skänkt malmöborna spänning och glädje. Idag är det första gången på 95 år som Malmö FF spelar en tävlingsmatch på sin födelsedag den 24 februari. Mina tankar idag går bland annat till två stora personligheter i föreningens historia som fortfarande är ”still going strong” nämligen Andreas Nilsson och Kjell Hjertsson.

Den förste november ifjol stod jag och 30 000 andra på Stortorget och väntade på att Malmö FF skulle dyka upp på scenen. När jag vänder mig om står en man med vitt hår en bit ifrån mig och ler. Våra blickar möts och jag nickar med vördnad mot honom. Mannen i fråga är Kjell Hjertsson och om jag har klart för mig är det bara han och Andreas Nilsson kvar i livet som upplevt Malmö FF:s första guld som spelare- eller ledare.

Andreas Nilsson är en månad äldre än Malmö FF och föddes 26 januari 1910. Han kom till Malmö FF som senior och spelade 371 matcher och gjorde 168 mål i A-laget mellan 1929 och 1940. Sedan tog Eric Persson in honom i styrelsen där han satt mellan 1941- 1960. han var också väldigt engagerad i Malmö FF:s ungdomsverksamhet.

Kjell Hjertsson föddes 1 augusti 1922 och kom till Malmö FF som 15-åring 1937. Han debuterade i A-laget 1940 där han spelade 270 matcher och gjorde 15 mål under 10 år. Därefter gjorde han en avstickare till Råå och engagerade sig i ett par småklubbar i Malmö innan han hittade tillbaka till Malmö FF. Mellan 1966 och 1983 satt han i Malmö FF:s styrelse och han var aktiv inom föreningen som ledare ända fram på 90-talet.

Dessa två herrar är två exempel på de hundratals spelare och ledare i Malmö FF som under 95 år lagt ner tid och engagemang för att driva föreningen framåt. Som delat glädje vid framgång och kavlat upp ärmarna vid motgång. Till alla er höjer jag mitt glas i en skål. En skål för Malmö FF.

/Patrik Jandelin