Första pelarna på plats!

Publicerad 06 november 2007

Kvart över tio skedde det första stora lyftet till Swedbank Stadion när en pelare till betongstommen sattes på plats på blivande östra läktaren. Den fick snart sällskap av fler och innan veckan är slut monteras den första läktargradängen.

20 meter lång och 24 ton tung låg den där och väntade i kanten av byggplatsen invid Kombihallen; den allra första av 60 stora pelare i betongstommen till Swedbank Stadion. Drygt kvart över tio skedde så lyftet med en gigantisk kran och efter några minuter var pelaren istället 20 meter hög – och den första synliga delen av byggnadsverket Swedbank Stadion på plats. Under dagen fick pelare nummer ett snabbt sällskap av nummer två, tre fyra och fem. För allra senaste nytt hänvisas emellertid till webbkameran över byggplatsen – för här går det undan!

Ännu en milstolpe
En hel del åskådare hade samlats invid byggplatsen för att följa lyftet, och vid en presskonferens inne på Stadionbaren dessförinnan hade stadionprojektets aktörer samlats för att berätta om läget och framtida utsikter. En av dem förstås MFF-ordförande Bengt Madsen.
Hur känns det idag?
– Det känns riktigt, riktigt bra. Ännu en milstolpe för Stadionbygget – nu börjar man snart kunna förstå att den här drömmen kommer att gå i uppfyllelse. Tidplanen håller och de ekonomiska kalkylerna håller. Allt ser bra ut.

Utsiktsplats på plats till våren
En av de mer näraliggande framtida utsikterna för Stadionprojektet och en sådan även rent bokstavligen är att emotse i början av nästa år: då kommer en utsiktsplats över byggområdet att iordningställas – på taket till Peabs arbetsbodar i två våningar. ”Så fort vädret tillåter” enligt ordförande Madsen, vilket sannolikt innebär tidig vår, men kanske redan i februari. Då kan vem som helst som har vägarna förbi knalla upp och inspektera arbetets fortskridande.

Första gradängen om ett par dagar
Och vid den tiden ska enligt planen en hel del ha hänt. Dagens pelarresning innebär att den första delen av Stadions betongstomme är på plats; en starkt symbolisk händelse, men redan om ett par dar tas ett steg som är ännu intressantare för att få ett intryck av hur MFF:s framtida hemmaplan verkligen kommer att se ut. Då sätts nämligen den första läktargradängen på plats. Gradängen är den trappstegsformade avsats som formar själva läktaren och bildar underlaget för sittplatserna.

Grunden fast i kalkberget
En förutsättning för dagens pelarresning var att det fanns en grund att resa på; stadions betongfundament är idag färdiggjutet halvvägs runt.
– Fundamentets delar läggs med 10 meters bredd i taget och görs fast i kalkberget med tolv meter långa stålrör som stag. Vi borrar ett hål, för ner staget och gjuter sedan betong kring; när betongen stelnat spänns staget fast, berättar Ola Ohlsson, arbetschef på Peab.
Denna metod, som möjliggörs av att det malmöitiska kalkberget ligger förhållandevis ytligt, sparar stora mängder extra betong, som annars behövts för att så att så att säga hålla stadion på plats.

Mycket händer samtidigt
Stommen reses alltså på fundamentet, och därefter – rullar det på, när allt fler delar av byggprocessen sätts igång efter hand. Eller
– Sen blir det ”följa John varvet runt”, som Birger Friman, vd för arenabolaget och i praktiken byggherre, träffande konstaterar.
Nyckelordet för arbetet fram till sommaren 2008 är ”samtidighet”. I februari väntar nästa milstolpe, då takkonstruktionen i stål börjar resas. Tre veckor senare börjar själva taket läggas, och under våren pågår sedan fundament- och stomgjutning parallellt med takkonstruktionen. Alla moment lägger ett efter ett till sin del av arenan genom att röra sig samma varv medsols runt från startpunkten vid östra läktaren.
– I april påbörjas norra läktaren, i juni är betongarbetet klart och till semestern i juli ska taket vara på hela vägen, säger Lennart Jönsson, Peabs platschef på bygget.
För närvarande jobbar trettiotalet personer på bygget men de kommer i takt med att fler moment kommer igång och sker parallellt att öka till som mest cirka 150 stycken.

Bit för bit i en spännande och fascinerande arbetsprocess reser sig vårt nya stadion – och om bara sisådär sjutton månader är det dags att ta det i besittning!

/Tobias Christoffersson