Första passet himmavid

Publicerad 20 januari 2006

En timmes pulsstyrd träning med löpning inne i Athleticum – det var MFF:s första träningspass för året på svensk mark. Christian Järdler anslöt till sydafrikagänget och påbörjade därmed sin tredje försäsong på ett år…

Ett förmiddagspass löpning inne i friidrottstemplet Athleticum är kanske inte den träningsaktivitet som bäst stillar den nu stora, uppdämda nyfikenheten på hur MFF 2006 tar sig ut – men januari är januari, och man får ta vad man får. Påstridiga snömassor kan ändå vara värda att genompulsas för att få en första glimt av den nya årsupplagan, och av en ny tränares ”regim”. Det tyckte åtminstone knappa tiotalet åskådare, som fylkats för några första analytiska omdömen av löpsteg, svettpärlor och fighterblickar hos medlemmarna i den A-trupp som släntrade in i hallen strax efter tio.

Pulsvila vid mjölksyregränsen
Årets första träningspass leddes av Richard Dahan, som efter en noggrann uppvärmning och stretching skickade iväg manskapet att i tre klungor göra varv i hallen, styrda av sina pulsklockor.
– Sammanlagt mellan 6 och 10 kilometers löpning uppdelat på kortare och längre sträckor med både pulsvila och tidsvila emellan. Vid pulsvilan stannade spelarna tills deras pulsen blivit 120-130, sedan fick de fortsätta, berättar Richard Dahan.
Syfte: öva uthålligheten genom att ligga just under mjölksyregränsen.
– Men den här träningen är också ett sätt att med hjälp av pulsmätningen upptäcka om någon är övertränad eller kanske har en infektion på gång i kroppen.

Maratonsäsong för Järdler
Spelarna föreföll medtagna i ganska olika hög grad; en av de mindre blöta pannorna tillhörde Christian Järdler, som gjorde sin första träning med sitt nya lag.
– Jag gjorde min sista fulla seriematch i Turkiet den 19 december, så jag känner mig i ganska bra form. Men det är roligt att vara här och börja träna med laget, jag har kört själv hemma de tre senaste veckorna, och dessförinnan i Turkiet.
Liksom många andra som pendlat mellan svenska och kontinentala säsongsrytmerna har Christian en maratonsäsong bakom sig, från HIF och allsvenskan till Genclerbirlgi och turkiska ligan och nu omstart i MFF.
– Det här blir min tredje försäsong på ett år…!
Inte orolig för en svacka vad det lider…?
– Nja, det vet jag inte, jag har inte varit i den här situationen tidigare, så vi får väl se…
Veteran Mattisson går förbi och ger nykomlingen lite instruktioner kring när, var och hur det är samling till eftermiddagspasset, sedan får väl frågan som Christian redan lära vara trött på ställas:
Hur känns det då att lämna Sverige som HIF:are och komma tillbaka till MFF?
– Även om jag har varit HIF:are, så kändes det från det att MFF hörde av sig som att det i Sverige finns två intressanta klubbar, Djurgården och MFF. Så det känns bra att vara här!

Fotnot: MFF:s andra träning för säsongen och för fredagen blir ett fyspass nere i gymet under Baltiska Hallen, med start 15:30.

/Tobias Christoffersson