Försäsongen 2009 är igång!

Publicerad 05 januari 2009

Cirka 600 MFF-utsvultna samlades i Kombihallen för att se 27 himmelsblå spelare genomföra första bollpasset 2009 års första träningsdag. Det blev en liten orgie i ”Kvadraten” och en första titt på nyförvärven Daniel Larsson och David Durmaz, som också symboliskt tilldelades sina tröjor.

Trettonhelgen, en rätt meningslös tilldragelse. En liten och diffus eftersläntrarhelg med den omöjliga uppgiften att entusiasmera en bukstinn och/eller festtrött befolkning efter tungviktarna jul och nyår. Städa sista julmaten ur kylskåpet och pusta ut lite, möjligen, men samtidigt faller den lång, den det snart återupptagna arbetets förlamande skugga. En extra söndag, nödtorftigt förklädd, jaha? Jo visst, de tre vise männen, och dem i all ära – men ge mig 27 ljusblå pågar istället så kanske det kan bli nåt bevänt med denna trettonafton.

Och tänk, precis det fick såväl jag som ungefärliga 600 MFF-utsvultna själar en för det nya året första anblick av under A-lagets första träningspass med boll i eftermiddags. 2009 års försäsong inleddes redan tidigare på dagen med en första omgång fystester nere i Baltiskans katakomber, långt från alla nyfikna ögon. Men ganska exakt halv tre på eftermiddagen tågade MFF-truppen från omklädningsrummen mot Kombihallen, och de fick ett varmt och färgsprakande mottagande. Utanför stod en stor grupp supportrar samlade och hälsade sitt lag med jubel, fyrverkerier och banderoller: ”Gör oss stolta!”. ”Återupprättelsens år?”. ”Nytt år nya möjligheter”.

Inne i hallen; kravallstaket runt konstgräset, på konstgräset spelare och tränare i en ring och en mängd gula plastploppar utspridda men uppställda tyvärr inga mål. Klart man helst vill se lite tvåmål, lite spel, men så blev det inte idag. Det blev ”Kvadraten”, det blev närmare bestämt en hel liten orgie i ”Kvadraten” under den knappa timme träningen pågick. Först tjugo minuter småkvadrat med 7-8 spelare i varje, med ständiga byten av spelare och regler, sedan två storkvadrater med hälften av spelarna i var.

Niklas Hansson rehabar ännu. Alex Nilsson låg hemma med feber. Men annars var alla där, 27 stycken som sagt – och de såg alldeles friska och skadefria ut. Babis Stefanidis, i full gång igen. Niklas Skoog, lurigheten betalade sig bra i ”Kvadraten”. Och så de två nyförvärven: David Durmaz som ju varit klar sedan i somras men MFF:s spelare först med årsskiftet, och Daniel Larsson, klar så sent som i förmiddags. Efter träningen fick de båda vid en enkel ceremoni symboliskt ta emot sina blå tröjor. Symboliskt då ju en reform av A- och U-truppens tröjnummer är under utarbetande och det ännu inte är klart vem som får vilket. Intervjuer med Daniel och David följer på hemsidan.

Första träningen, precis som det brukar, en happening. Inte mycket att titta på egentligen, men det är igång igen, det börjar, och man vill bara vara där. Och när ett gäng supportrar i slutet av träningen tog i med en av de effektivaste sångerna så var det som om intensiteten ökade och man – till och med med ”Kvadraten” – fick en liten liten doft av matchstämning och den riktiga säsongen. En säsong då MFF enligt satta mål ska ta ett kliv upp från den efter en fin höst landade sjätteplatsen. Visst, myrra och rökelse är säkert fina grejor. Men de tre vise männen hade ju med sig en gåva till… klart alla drömmer om den en trettonafton i Kombihallen.

/Tobias Christoffersson