Förlösande mål i slutminuterna

Publicerad 01 oktober 2013

Med fem omgångar kvar hade MFF chansen att skapa en rejäl lucka ner till den närmsta guldkonkurrenten när man tog emot Mjällby på hemmaplan. Och man tog den! Det var ingen strålande fotbollsmatch och det var ingen formidabel insats. Men man höll tätt bakåt och ordnade till sist ett mål framåt. Och nu är Malmö FF solklara favoriter till SM-guldet!

Insatsen senast mot HIF var ju så komplett så man vågade knappt tro att Malmö skulle kunna fortsätta på samma nivå. Det är inte ovanligt att en sådan urladdning ger ett bakslag och även om man kan tycka att det hägrande SM-guldet skulle vara morot nog att tagga spelarna tillräckligt även inför denna match, så säger erfarenheten att det inte alltid är så enkelt. Dessutom är inte Mjällby ett lätt lag att möta. De har tagit poäng från flera av de stora lagen, och har många gånger varit en svår nöt för MFF att knäcka.

Norling ställde upp med samma elva som senast. Helander och Friberg fick därmed fortsatt förtroende efter deras fina insatser senast och frågan är om de inte var planens två bästa spelare idag. Helander var stenhård i nickduellerna och medan den ena Mjällbyspelaren efter den andra gick i backen efter ihopskallningar så såg Helander helt oberörd ut och fortsatte göra sitt jobb. Friberg gjorde ett jättejobb i sina löpningar från box till box och skulle även stå för matchens enda mål.

Malmö var det bättre laget matchen igenom. Man var nästan ständigt spelförande och när Mjällby hade boll pressade MFF dem högt för att visa att på hemmaplan är det vi som ska spela fotboll. Friberg stod för det mesta av denna energi men även Thern och Hamad var på hugget och vann boll vid ett flertal tillfällen. Offensivt fanns det dock en hel del att önska. Man hade mycket boll men det blev ofta för många tillslag och gick för långsamt för att kunna hota Mjällby. Samtidigt får man medge att gästerna gjorde det svårt för MFF med sin täta defensiv och det blev också farligt ett par gånger när de kom i sina omställningar.

Bortalagets första och bästa chans kom redan i tredje minuten, och det var nästan så att mardrömsöppningen mot Djurgården gjorde sig påmind när Jansson missade en enkel mottagning och Pär Eriksson så när kunde spurta sig till ett friläge. Albornoz kunde dock täcka ut honom till dålig vinkel och skottet gick över.

Malmös chanser då? Jodå, ett par stycken vaskade man ändå fram under halvleken. Jansson stod för en giftig nick vid främre stolpen på en av Hamads hörnor, men Asper var välplacerad och kunde avvärja. En liten tavla stod han dock för när han lämnade onödig retur på Forsbergs skott i 30:e minuten. Molins var där och högg på returen men utan framgång. Kanske kom den bästa chansen just innan halvtid då Molins lyfte över Mjällbys backlinje mot Hamad som stack på djupet och försökte placera bollen i bortre hörnet, men den rullade utanför.

I andra halvlek så skruvade MFF upp tempot ett snäpp och Mjällby blev mer tillbakatryckta än i första, men det var fortfarande svårt att få till de där riktigt vassa målchanserna. Precisionen i de avgörande momenten saknades för ofta, och mer än en gång gick man bet mot Mjällbys försvar när man anföll centralt. I 55:e minuten stod Jansson för en härlig aktion som gav MFF en omställning som slutade med att Hamad kunde ta skott från höger, men Asper kunde avvärja utan något större problem. Tjugo minuter senare fick Hamad ett gratisläge efter att en Mjällbyförsvarare missdebömt en långboll, men även denna gång blev skottet för tamt. Däremellan hann Mjällby sticka emellan med ett riktigt farligt läge när de bet sig fast runt Malmös straffområde och Ekenberg till sist kunde avsluta. Som tur var kunde Dahlin avvärja och förhindra ett underläge.

Ricardinho skulle bli mer offensiv i takt med att Malmö allt mer jagade ett ledningsmål och två gånger kom han fram med inlägg av högsta klass. Först i 77:e minuten då han hittade Molins som ryckte från sin försvarare och tycktes få till en perfekt nickskarv mot bortre hörnet. Men Asper slängde sig och gjorde en riktigt bra reflexräddning. Sedan i den 83:e minuten efter hörna då Asper boxade ut bollen och Ricardinho tog emot den. Han tittade upp och lyfte in den mot bortre delen av straffområdet. Där fanns Erik Friberg och med huvudet hittade han luckan mellan Asper och den närmsta försvararen. Det var inte mycket kraft i nicken men den var så välplacerad att Asper inte kunde göra något annat än se den studsa in vid bortre stolpen. Det förlösande jublet från de 17 000 besökare som i över 80 minuter våndats visste inga gränser. Och för Friberg personligen måste det varit fantastiskt att få kröna hans i övrigt mycket goda insats på mittfältet med matchens enda mål.

Det kunde blivit 2-0 bara minuten efter när Kroon på egen hand ordnade friläge genom att på flinka ben springa igenom Mjällbyförsvaret. Han placerade bollen till höger om Asper och jublet hann nästan bryta löst igen men bollen tog i insidan av stolpen och kunde sen fångas upp av en Mjällbyförsvarare.

1-0 till MFF innebar tre poäng och ett rejält grepp om SM-guldet! Visst har vi två tuffa bortamatcher kvar men detsamma gäller IFK Göteborg som är den enda realistiske konkurrenten just nu. Nu har vi hållit nollan tre matcher i rad och defensivt ser det väldigt stabilt ut. Den defensiva tryggheten kommer vara viktig när vi på söndag åker upp till Rambergsvallen för att möta de senaste årens mardrömsmotståndare Häcken.

/Simon Lindén