För vi har slagit ut Inter…

Publicerad 21 maj 2011

2001 försvann två gamla målvaktsrävar inom svensk fotboll från rampljuset; Jonnie Fedel och Sven Andersson. Eftersom fotboll idag verkar vara väldigt mycket färskvara så är det på sin plats att påminna om deras meriter så här tio år efter de avslutat sina spelarkarriärer.

Tillsammans har de båda över 1000 matcher i MFF och HIF, båda är idag målvaktstränare i respektive lag, båda slutade samtidigt och båda har varit med om att slå ut Inter i cupen för mästarlag på San Siro. Skillnaden är att Jonnie Fedel gjorde det 1989 som ung målvakt i början av sin karriär medan Sven Andersson gjorde det 2000 i slutet av sin karriär. Men det finns faktiskt en likhet till. Båda håller på Arsenal.

Ditt tydligaste minne av matchen?
Sven:
Straffen de fick i 90 minuten naturligtvis och den efterföljande hörnan. Han slog den i mitt högra hörn och jag räddade. När vi rensade undan hörnan så tänkte jag att nu grejar vi det.
Jonnie: Två. Dels hemmamatchen som vi vinner med 1-0 och dels Leffe Engqvists nick till 1-1 på bortaplan med tio minuter kvar. Då krävdes det att de skulle göra två mål till. Vi spelade bra hela matchen och höll dem stången och hade en del chanser faktiskt att göra mål innan.

Vad innebar det för dig personligen?
Sven:
Det är ju en grej man blir ihågkommen för och påmind om. Det håller väl några år till innan folk glömt det. San-Siro-Sven var mest media. Inget jag kallas normalt.
Jonnie: Det betydde jättemycket för mig som 22-åring. Det visade på vilken nivå man kunde spela och var ett kvitto på att klubben valt att satsa rätt när man valde en ung målvakt. Att man höll i bra matcher mot europeiska topplag.

Vad innebar det för föreningen?
Sven:
Att vi gick in i gruppspelet i Champions League. Det blev pengar i kassan och det sköt väl upp ekonomibekymmerna ett tag i alla fall.
Jonnie: Det betydde inte så mycket ekonomiskt på den tiden men det gav ett rejält eko i Fotbollseuropa. Det var inget dussinlag vi slog ut. Det var italienska mästarna med landslagsspelare och storstjärnor som Andreas Brehme, Jürgen Klinsmann och Lothar Matthäus. Man fick bara ha tre utlänningar på den tiden. De trodde att vi skulle bli en munsbit. Den segern gav klubben prestige och status. Vi hade ju åkt ut mot dem året innan på ett lite mysko sätt så vi visste att vi hade chansen.

Din relation till fotbollen idag?
Sven:
Målvaktstränare i HIF sedan 2003.
Jonnie: Målvaktstränare i MFF sedan 2006.

Din främsta egenskap som målvakt?
Sven:
Jag var rätt lugn i målet, stod rätt.
Jonnie: Bra fotarbete, reaktionssnabb, orädd och tävlingsinriktad. Senare i min karriär utvecklade jag förmågan att styra försvaret. Dessutom kunde jag omvandla mitt temperament till något positivt på fotbollsplanen och det tror jag gav mig några extra centimetrar i närkamperna.

Största matchen annars i din karriär, förutom Inter?
Sven:
Två stora matcher var naturligtvis när jag var i ÖIS 1985 och vi spelade SM-finaler på Nya Ullevi inför 40 000 åskådare mot Blåvitt. Det var stort.
Jonnie: Två matcher faktiskt. Dels när vi förlorat premiären hemma mot Djurgården 1989 på hemmaplan och sedan åkte upp för att möta IFK Göteborg. Vi hade inte förlorat en hemmapremiär på urminnes tider så det var ett jäkla liv på de gamla gubbarna. Vi låg under men kvitterade och jag tog en straff. Den matchen betydde mycket för mig personligen. Två förluster i rad hade inte varit bra för mig som ung målvakt. Och dels när vi mötte Besiktas 1990. Vi vann hemma med 3-2 hemma och låg sedan under med 2-0 på bortaplan och vände till 2-2 och gick vidare.

Vad tror du om matchen på tisdag?
Sven:
Vinst för HIF – såklart!
Jonnie: Jag tillhör den gamla stammen så jag vill inte tippa något resultat. Jag hoppas att vi gör en bra match och att det räcker till seger.

Och för att knyta ihop säcken. Vilket är ditt favoritlag i Italien?
Sven:
Har egentligen inget i Italien. Jag är mer engelskinspirerad och där är favoritlaget Arsenal
Jonnie: Jag måste hålla fast vid Juventus som jag hållit på sedan gammalt, fast att det går dåligt för dem. Det är en hatkärlek. Även jag har Arsenal som favoritlag sedan den tiden då Pat Jennings var målvakt.

Bonusfråga  – endast på mff.se
Egenskaper hos din kollega?
Sven:
Jonnie var reaktionssnabb och bra man mot man. Gjorde ofta avgörande räddningar i matcherna
Jonnie: Sven var cool lugn. Han var stor med bra räckvidd och han hade en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Sedan hade han bättre utsparkar än mig!

Text: Patrik Jandelin

Läs mer inför matchen mot HIF i senaste numret av Avspark. I detta nummer kan man bland annat läsa om:

*Intervju med Ivo Pekalski
*Viktig information till alla derbybesökare
*Håkan Jeppssons krönika
*Intervju med Roland Nilsson
*Conny saknar bara SM-guld

Klicka här för att ladda ner Avspark (pdf 11MB)