Folkets röst: ”Festen är vår”

Publicerad 10 april 2014

”Folkets röst” är en sida i matchprogrammet Avspark som är till för vår publik där vem som helst får skicka in texter. Vill du dela med dig av dina tankar genom en text? Hör av dig till martin.ostling@mff.se

Hade sett fram emot premiären. Falkenberg. Nykomlingar. Bra tryck i biljettförsäljningen kunde vi läsa på Malmö FF:s hemsida och i tidningarna. Snudd på fullsatt en inte allför vild gissning. Äntligen dags för allsvenskan igen efter en upptakt i form av cupspel med smakprov på vad årets lag skulle kunna prestera. Som jag längtat. Säsongstart på riktigt.

Missade premiären! Inte planerat såklart, men nu det blev det som det blev och istället för en plats på läktaren var jag bokad på ett flyg till Kina. Konstig känsla att inte kunna vara på plats. Ännu konstigare känsla, att innan avfärd till Kastrup, på tv hinna uppleva händelserna på Olympia – resulterade av det obegripligt obehagliga som hänt tidigare på dagen.

I Shanghai, på lite mer än 8 000 mils avstånd, följde jag en mer eller mindre nyanserad debatt i media om roten till det onda och olika lösningar på problemen. Fångades av mångas uttryck om en frustrerad kärlek till sina lag, till sporten, men också ett tydligt avståndstagande mot en allt mer upptrappad idioti förklädd till påstådd kärlek.

Markerande supporterröster som ingav en väldig förhoppning och bekräftade något som jag flera år nu: Att vi är i majoritet; Vi som bär kärleken till vårt lag med lika mycket öppen hand som ett öppet sinne. Visst, jag kan glo surt på motståndarlagets hårdföre mittback och irriteras på en bortslarvad målchans. Jag kan till och med hojta till över inkast eller frisparkar som jag (ibland) enögd tyckte var våra. Och, jodå, det finns matcher då jag skrattar lite grand, dock ömsint uppskattande, åt en tillrest bortaklack bestående av tolv personer, vilka ändå sjunger för glatta livet för att heja på sitt lag. Ovillkorligt så. Viftande på flaggor och vimplar.

Omvänt kan jag få rysningar av att höra storklubbarnas mer omfattande följe av organiserade supporters, vråla, sjunga, heja, klappa – i lika portioner stöttning för deras egna spelare – som i ett försök att överrösta Malmös fantastiska ståplats och resten av Swedbank Stadion. Det är tryck. Det är fotboll. Det är supporterkultur. Kärlek till de egna. Igen, ovillkorlig, och värd all respekt i världen.

När politiker, förståsigpåare och då-och-då åskådare tycker att ”sluta gå på match” alternativt ”förbjuda åskådare” är det mest konstruktiva sättet att komma åt avarterna, säger jag precis tvärtom:
-Det har aldrig varit en bättre tid att som vanlig, glad och förväntansfull supporter gå på match. Gå nu! Varje gång! Gå på alla matcher. Ta med familjen, släkt och vänner. Fyll era arenor. Fyll Swedbank Stadion. Ta plats. Ta mycket plats och lämna jävligt lite utrymme över till dem som inte förstått vad respekt för lag och motståndare innebär. Kom hit varje gång och klä dig i ditt lags färger och visa med alla sätt möjliga att det är VÅR fest. Din och min. Den vi gemensamt skapar som tolfte spelare i laget. Många gånger den allra viktigaste brukar det heta. Dagens sanning om du frågar mig.

 
Idag får jag så min premiär. Gefle på andra planhalvan och jag kommer att sitta där omfamnad av all den kraft och energi som vår massiva ståplats och all publik ger oss i ljudvolym, fyndighet och engagemang. En slags primalterapi för var och en på plats vilken ger livet en extra dimension. Ett värde i form av gemenskap i både hopp och förtvivlan, med- och motgång, överträffat av få andra saker. Vi är här nu. I stunden. Vi TAR plats och GER plats för festens ALLA deltagare. Festen är vår. Oj, vad jag längtat.

/Anders Östling.
Filmare och MFF supporter. Funderar på livets utmaningar i sin blogg http://somethingsoright.wordpress.com

 

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som är producerat inför lördagens hemmamatch mot Gefle IF. Matchprogrammet kan du läsa redan nu genom att gå in här.
Biljetter till matchen hitta du i MFF Shopen eller på ticnet.se

”Folkets röst” är en sida i matchprogrammet Avspark som är till för vår publik där vem som helst får skicka in texter. Vill du dela med dig av dina tankar genom en text? Hör av dig till martin.ostling@mff.se