Fokuserade spelare och mer kvalitet

Publicerad 03 februari 2007

Sören Åkeby summerar januari och de fyra första träningsveckorna – och det är en MFF-tränare som är nöjd med vad han fått se från sitt manskap så här långt.

– Jag tycker att spelarna ser mer koncentrerade ut nu, mer fokuserade; de känner verkligen av revanschlustan. Det märktes när vi hade individuella samtal, men framför allt ser jag det på träningen. Det är mer kvalitet i år, det ser bättre ut.

– Det är en lång transportsträcka – men den är oerhört viktig. Spelarna ska ha en stor eloge; de har varit mycket fokuserade.
Försäsongens fyra första veckor är avklarade, och Sören Åkeby möter upp för årets första månadssamtal med hemsidan. Det går inte att ta miste på att Sören är nöjd – med läget och med lägret. Laget är tillbaka i stan efter en veckas träningsläger på Gran Canaria med inriktning på styrka och kondition – men också teori och så kallad teambuilding.
– Det var ett bra planerat fysträningsläger och killarna var harmoniska. Vi genomförde allt det vi tänkte, så vi är jättenöjda med lägret. Det känns att spelarna är revanschsugna och motiverade.

Hur märks det? Och märker du en skillnad från ifjol vid samma tid?
– Jag tycker att spelarna ser mer koncentrerade ut nu, mer fokuserade; de känner verkligen av revanschlustan. Det märktes när vi hade individuella samtal, men framför allt ser jag det på träningen. Det är mer kvalitet i år, det ser bättre ut. Även om killarna tycker att konditionsträning är jobbigt, så biter alla ihop och gör jäkligt bra ifrån sig. Samtidigt har de nya spelarna kommit in på ett bra sätt, de har blivit väl omhändertagna och är öppna själva. Jag har en jättefin grupp att arbeta med.

Hur styrketränade ni på lägret?
– Därnere kunde vi dela in spelarna i mindre grupper, på fyra-fem stycken, och då kunde var och en koncentrera sig på tekniska detaljer – så att alla verkligen gör övningarna på rätt sätt, så det inte blir några följdskador. I veckan som kommer ska vi individualisera styrke- och konditionsträningen fullt ut.

Konditionsövningarna på lägret har Anders Andersson beskrivit ingående och målande i sina lysande rapporter. De låter rätt tuffa.
– Ja, det var rätt tufft. Spelarna var jätteduktiga. Vi löpte lite på stranden i olika så kallade fartlekar, med styrkeövningar i löpningen. Sedan sprang vi på en fotbollsplan, där vi körde lite intervallträning med till exempel 20×2 minuter med 30 sekunders vila mellan varje och 90 procent av sin maxpuls. Och så körde vi något som heter ”90-75-60″… där man först löper på 90 procent av sin maxpuls i 90 sekunder, vilar tjugo, sedan löper 75 sekunder på 90 procent, vilar tjugo och så 60 sekunders löpning på 90 procent, vila tjugo – och så åtta sådana omgångar.

Fystesterna som ligger till grund för de individuella träningsprogrammen gjordes första träningsveckan. När ska de uppdateras?
– Troligtvis i mitten av mars; vi gör styrketesterna veckan innan vi åker på nästa läger, och konditionstesterna veckan efter. Då har vi hunnit träna en del, samtidigt som det är lite tid kvar till premiären.

Sammansvetsningen av laget och gänget, teambuildingen – hur jobbar ni med den?
– Egentligen är hela vistelsen utomlands tillsammans teambuilding. Man umgås mycket, det blir lite grupperingar, folk gör gemensamma saker. Sedan styr vi upp det lite med några aktiviteter där spelarna får jobba i olika grupper och tänka lite grann gemensamt, hjälpa varandra att hitta lösningar.

Hur går de individuella samtalen till?
– Med dem vi har haft individuella samtal tidigare utgår vi från vad vi sa förra gången, som var i somras; vad vi ledare tyckte då och vad spelaren tyckte då. Sedan går vi igenom vad vi tycker spelaren har blivit bättre på under tiden som har gått, och vad vi tycker kan bli bättre, och spelaren får lufta sina tankar om vad han vill jobba mer med och vad han behöver ha hjälp med. Det är inte alltid vi är eniga om allt, därför är det viktigt att vi har högt i tak och är ärliga mot varandra. Ofta tycker en spelare att ”jag behöver bli bättre på allt”, men det är lite för enkelt att säga så. Det viktiga är att vi specifikt får fram och kommer överens om vad spelaren ska jobba med, och sedan lägga in det i den individuella träningen. Individuella mål sätter spelaren själv, det är ingenting som vi i ledningen kan styra. Lagmål sätter vi självklart gemensamt.

Och så hade du teoripass med laget. Vad tar du upp?
– Jag pratar om vilken terminologi vi har i fotbollen, vad begreppen betyder för mig och hur jag använder dem – så att vi pratar samma språk. Vad är högt försvarsspel, vad är lågt? Vad är bollsida, vad är väggspel? Sedan pratade vi lite 4-3-3. Jag gav spelarna lite uppgifter att lösa i grupp, med syfte att lära sig tänka utifrån spelmodellen. Spelarna fick visa hur de tänker i vissa situationer och komma med förslag på hur de vill jobba med 4-3-3.
4-3-3 – Återkomsten… pratar du om 4-3-3 på samma sätt i år som ifjol? Eller är det en ny, reviderad upplaga?
– Vi pratar om två olika sätt att spela 4-3-3, och mer än så behöver vi inte fördjupa oss i det.
Ännu hemligstämplade uppgifter…?
– Precis.

OK. Sören förblir än så länge på säkerligen goda grunder förtegen om närmare hur han tänker sig 4-3-3 i MFF 2007.

Väl hemma efter lägret återupptas lunken med styrkepass under Team Agne Bergwall varvade med individinriktade fotbollspass i Kombihallen. En vecka till löper denna första försäsongsfas; sedan tar träningsmatchandet på Heleneholm vid och fotbollsträningarna söker sig i allt större utsträckning utomhus.
– Vi fortsätter att jobba med den fysiska statusen, men veckan efter den första träningsmatchen blir det lite mer Heleneholm Då börjar vi titta mer på hur vi ska spela och agera med laget – och då behöver vi komma ut på lite större ytor.

Individuell utveckling har stått i fokus för den fotbollsträning som bedrivits under januari, då spelarna under passen oftast varit uppdelade efter lagdelar. Hur fungerar den träningen?
– Med försvarsspelet till exempel har vi jobbat en mot en, med saker som fotisättningen, hur man förflyttar sig, hur man vill styra motståndaren, hur vi vill spelaren ska förflytta sig i olika positioner och agera i olika situationer – basic-träning, egentligen. Sedan, allteftersom tiden går, jobbar vi två mot två och tre mot tre och sedan fyra mot fyra i hela lagdelen. Det här gjorde vi ifjol, och vi gör det i år igen – enda skillnaden att vi har mindre grupper i år. Två ledare i fysträningen och tre i fotbollsträningen gör att vi kan instruera individuellt mer.

Ser du på den första omgången träningsmatcher på samma sätt som ifjol, det vill säga som en grundläggande inventering?
– Ja, det fortsätter jag med. Det blir först nere på det andra lägret som vi börjar finslipa. Jag tycker det är principiellt viktigt att alla får chansen att visa upp sig.

I första matchen mot stadslaget, nästa lördag 10 februari, får verkligen alla chansen att visa upp sig – i samma match. Sören avser nämligen att byta hela laget i paus och alltså matcha ett lag i varje halvlek.
– Det är ju troligtvis mycket folk som kommer till stadslagsmatchen och tittar, och då får alla mina spelare visa upp sig. Och under tiden kommer det lag som inte spelar att få springa, i 45 minuter.

En förändring i träningsupplägget mot ifjol är att de impopulära styrkepassen samma dag som och innan träningsmatcherna slopas.
– Spelarna kände sig slitna av det, även om vissa klarade av det bra, så jag har tagit till mig synpunkten och strukit den träningen.

Nu väntar fem veckor med sex träningsmatcher. Först ut tre raka lördagar på Heleneholm mot i tur och ordning Stadslaget, Köge och Herfölge. Därefter Öster om en onsdag, Danmarkstur för match mot Nordsjälland – är fagra Frederikssund stadion från i somras spelbar? – och så Örgryte hemma. Sedan avfärd till träningsläger nummer två, i år förlagt på Cypern.

Ifjol förordade du Holland för att klimatet där i mars är mer likt vårt eget vid tiden för den allsvenska starten. Detsamma kan knappast sägas om Cypern…
– Nej… Jag har fortfarande den inställningen, att jag tycker man ska försöka hitta samma väderlek när man kommer ut. Men det finns en annan sida av saken också. När man håller på med finslipningen och står och pratar och jobbar med positioner på träningarna kan det vara lite svårare att kommunicera om det ösregnar. Det kan vara lite svårare att få ut full fokus och koncentration av 22 spelare plus ledare som står och fryser och huttrar. Därav valet av träningsläger. Jag har varit på Cypern några gånger med mina lag och vet att förutsättningarna där är bra.

Avslutningsvis – hur känns det själv i början av andra året som MFF-tränare, till skillnad från första, då allt var nytt? Känns det som att börjar med laget på en högre nivå i år?
– När man tar över ett lag vill man alltid forma det efter hur man själv tycker, men det är inget som man gör bara på några veckor – eller månader. Det tar sin tid innan allting sätter sig; innan vi lär känna varandra, träningsupplägget och varför vi gör vissa saker. Och det känns som om vi har lyft oss ett steg, utan tvekan. Det känns bra.