Fjärde upplagan av Skolfotboll mot rasism

Publicerad 25 maj 2017 i Nyheter

Hundratals elever från olika Malmöskolor samlades under onsdagen på Lindängens IP för att spela Skolfotboll mot rasism – en turnering för allas lika värde.

Det är sjätteklassare från nio skolor i Malmö som tematiskt arbetar med att motarbeta alla former av diskriminering under flera månaders tid. Arbetet avslutas med turneringen som arrangeras för fjärde året i rad och är ett samarbete mellan Malmö FF, Malmö stad, Rädda Barnen, Helamalmö och Tjejer i Förening. 

Gustavo Nazar på Pedagogisk inspiration, Malmö stad, har besökt de deltagande skolorna för att arbeta kring temat.

– Tillsammans kan vi bidra till värdegrundsarbetet på skolorna, men också mellan skolorna. Vi har workshops, vi pratar med eleverna om de här frågorna och de får berätta och lyssna på varandra. Oavsett om det är i klassrummet eller på fotbollsplan har alla lika mycket värde, säger han.

Till MFF:s match mot Östersunds FK den 14 maj manifesterades arbetet när elever från skolorna kom in på innerplan i halvtid och gav rasismen rött kort. Det månader långa värdegrundsarbetet nådde sin kulmen i onsdagens turnering på Lindängens IP och tillsammans med systerturneringen Fotboll mot rasism når MFF ut med det antidiskriminerande budskapet till både skolor och föreningar i regionen.

– Vi vill vara med och förebygga de här problemen med hjälp av fotboll. Att de pratar om det i skolan och får träffas en sådan här dag och spela tillsammans är oerhört viktigt. Det är skolor från olika delar av Malmö, tjejer och killar som spelar tillsammans i mixade lag och en härlig stämning, säger Jan-Olov Kindvall, avdelningschef på MFF i Samhället.

huvudpartners

officiella partners