Finaldag i Fotboll mot rasism

Publicerad 05 september 2016 i Nyheter

I juni startade 2016 års upplaga av Fotboll mot rasism och lördags spelades finaldagen på Swedbank Stadion. Totalt har över tusen killar och tjejer deltagit i turneringen, vilket gjorde årets upplaga till den största någonsin.

På nationaldagen spelades gruppspelet i turneringen på åtta olika ställen i Skåne och det var totalt 16 lag som intog Swedbank Stadion under lördagen för spela fotboll och umgås för allas lika värde.

– Det har gått väldigt bra i år. Vi är nöjda med årets upplaga och idag var en bra avslutning på turneringen. Det var fint väder, bra spel och ungefär 250 spelare, ledare och anhöriga som har gjort det till en fantastisk dag, säger Jan-Olov Kindvall från MFF i Samhället.

Fotboll mot rasism är en turnering för 12-årslag och efter en lång dag med många matcher korades vinnarna inne på Swedbank Stadion där Hyllie IK stod som vinnare på tjejsidan och BK Olympic tog hem pojkturneringen.

Vinnarna i F12-klassen, Hyllie IK, tycker att turneringens budskap är viktigt att uppmärksamma.

– Det känns bra att vara med i den här turneringen för det är ett jättebra syfte, säger lagkapten Stina Linde och får medhåll av sina lagkamrater. Det har varit jättekul, jag skulle rekommendera den till hela Sverige faktiskt!

Hyllie IK:s F12-lag firar efter vinst i finalen mot Husie IF.

Mattias Andersson är en av ledarna i Hyllie IK och han säger att turneringens syfte och upplägg är en av huvudanledningarna till att ställa upp i Fotboll mot rasism.

– Det är jättebra att MFF markerar att den här typen av frågor är viktiga och vi kände att det var en självklarhet att ställa upp i den här turneringen. Både spelare och ledare förstår att det här är en viktig sak och det märks verkligen att hela laget har tagit till sig det här, säger Mattias Andersson.

Turneringen spelas för allas trygghet och lika värde och Jan-Olov Kindvall tycker sig se en ökad medvetenhet kring de här frågorna från såväl spelare som ledare.

– Vi tycker att det blir en ökad medvetenhet för turneringens syfte varje år. Det märks tydligt när föreningar anmäler sig till turneringen, de vet vad de anmäler sig till och alla inblandade ställer sig bakom det här syftet, säger Jan-Olov Kindvall.

Se ett bildspel från finaldagen på MFF:s Facebooksida!

huvudpartners

officiella partners