Fem tonåriga allsvenska debutanter

Publicerad 06 juli 2023 i Herr,Nyheter

Från allsvensk serieledning har Malmö FF 2023 slussat in fler unga debutanter än på många år, kanske någonsin.
– Det är väldigt härligt, säger Andreas Georgson, teknisk chef.

Elison Makolli och Samuel Kotto.

Det var i samband med matchen mot IK Sirius som Henrik Rydström beslöt sig för att sätta in debutanterna Adrian Skogmar och Elison Makolli i matchens slutskede. Och med det fick vi se den här säsongens fjärde och femte tonåriga allsvenska debutant under Henrik Rydström i Malmö FF.

– Det är väldigt härligt. Jag tror vi haft tre någon gång men jag kan inte minnas att vi har haft fem. Det är något vi är superstolta över. Debuten är ju det här historiska tillfället som en spelare kommer bära med sig resten av livet, säger Andreas Georgson.

Samtidigt betonar han att det är mycket arbete som återstår efter debuten för att bli en allsvensk startspelare – men att det är ett första steg. Den sportsliga ledningen strävar ständigt efter att etablera spelare från akademin till att leverera i en MFF-startelva.

– Det är egentligen först då vi har lyckats. När spelarna tar det klivet som exempelvis Hugo Larsson och Sebastian Nanasi har tagit.

Men att fem unga spelare har fått debutera i Allsvenskan under Henrik Rydström i Malmö FF säger något om samstämmigheten i föreningen – från ungdomslag till A-lag, berättar Andreas Georgson.

– Mycket av vår spelarutbildning på ungdomssidan bygger på att skapa modiga och bolltrygga spelare som klarar av att hantera och kontrollera bollen i små ytor och fatta bra beslut i högt tempo. Och de egenskaperna är otroligt giltiga i vårt A-lags spelstil under Henrik Rydström.

Hade A-laget istället spelat en fotboll som byggt på fysik och duellspel hade förutsättningarna för en ung spelare att slå sig in i seniortruppen varit betydligt mer begränsade, förklarar Georgson.

– Men med ett spel som bygger på skicklighet i beslutsfattandet, med teknik och kvickhet på små ytor är det en större chans för de här spelarna vi får igenom att lyckas. Så när vi sitter ihop så som vi gör nu med spelstilen i vårt A–lag tillsammans med utbildningsidén på ungdomssidan, så känns det väldigt bra. För det gör att förutsättningarna ökar för de unga spelarna att faktiskt vara bra när chansen dyker upp.

Att se unga spelare få debutera i Malmö FF gör också föreningen till ett attraktiv val för unga talanger. Det skickar en signal om att det inte är stängt uppåt, vilket är väldigt viktigt både för ledare och spelare, påpekar Georgson.

– Dessutom under en säsong där laget har gått väldigt bra och där vi har en ganska bred trupp, det vill säga: det är inte särskilt enkelt att ta sig upp. Men de har lyckats och funnits till hand när Henrik behövt dem. Det är ett väldigt gott kvitto till vår akademi.

Våra tonåriga allsvenska debutanter

Namn: Hugo Bolin
Ålder: 19 år
Kom till MFF: Januari 2021
Position: Mittfältare
Allsvensk debut: 30 april 2023 mot Hammarby IF.

Namn: Samuel Kotto
Ålder: 19 år
Kom till MFF: Mars 2022
Position: Försvarare
Allsvensk debut: 4 maj 2023 mot Varbergs BoIS

Namn: Daniel Gudjohnsen
Ålder: 17 år
Kom till MFF: Augusti 2022
Position: Anfallare
Allsvensk debut: 5 juni 2023 mot Degerfors IF

Namn: Adrian Skogmar
Ålder: 17 år
Kom till MFF: Som 5-åring
Position: Försvarare
Allsvensk debut: 1 juli 2023 mot IK Sirius

Namn: Elison Makolli
Ålder: 18 år
Kom till MFF: Som 11-åring
Position: Försvarare
Allsvensk debut: 1 juli 2023 mot IK Sirius

huvudpartners

officiella partners