Felix Beijmo: ”Vi måste vara ödmjuka och jobba hårt”

Publicerad 22 december 2022 i Herr,Nyheter

Under sina 46 matcher var Felix Beijmo den MFF:are som spelade mest minuter under 2022. Efter ett par år i föreningen med hård konkurrens gjorde Beijmo under den gångna säsongen högerbacksplatsen till sin egen. Trots detta har han svårt att glädjas när han blickar tillbaka på året som gått.

Felix Beijmo: meste MFF:are under året med 46 matcher.

– Det blev varken som vi hade förväntat oss eller hoppats på. Det är den överhängande känslan. Sen kan man naturligtvis bryta ner det i mindre delar och känna stolthet över att vi vann cupen, och minnas det som en härlig dag och kväll i Stockholm tillsammans med våra supportrar. Men i Allsvenskan och i Europaspelet blev det inte alls som vi hade tänkt oss. Man känner stor revanschlust inför nästa säsong, säger Felix Beijmo när han summerar 2022.

Under en säsong som till stor del präglats av skador i herrtruppen är Felix Beijmo den enda spelaren som varit tillgänglig för samtliga matcher under året. Den hårda träningen under försäsongen gjorde gott för Beijmos kropp som byggde upp en stark grund för en prövande säsong med många matcher.

– För mig var det jättebra med hård träning på försäsongen. Det känns som att jag byggde upp mig för att kunna spela 90 minuter i princip var tredje dag. Men jag tror att det fanns andra spelare som behövde en annan typ av belastning, och det kanske var en del i att vi drabbades av många skador på en gång, säger Felix Beijmo och utvecklar resonemanget.

– När det börjar hacka spelmässigt och du förlorar spelare till skador så är det lätt att man börjar försöka rädda det på något sätt. Till exempel, du har två spelare på en position, och en blir skadad i en månad. Då måste den andra spelaren göra 90 minuter konstant under den perioden, vilket gör att den spelaren kanske får högre belastning än beräknat och riskerar att bli skadad. Det blir svårt att bygga form, hitta timing och bli samspelta när det ser ut så.

Efter en stark öppning på säsongen blev resultaten och prestationerna sämre vilket resulterade i en förändring på tränarposten. Föreningen avbröt samarbetet med Milos Milojevic för att bryta den negativa trenden.

Hur är det som spelare när en tränare får gå, känns det fel att tränaren ensam får bära ansvaret?

– Jag kan absolut känna eget ansvar också. Vi som lag presterade inte så bra som vi kan, så givetvis har vi spelare en del av det ansvaret också. Ibland kan det vara så att vi har en jättebra plan för att vinna matchen men vi lyckas inte genomföra den ute på planen, då får tränaren skulden för att inte ha en bra matchplan. När det i själva verket var tvärtom. Men det är lite delat. På vissa sätt känner man att man kunde ha gjort mer men det fanns också faktorer som vi spelare inte kunde göra något åt.

Hur påverkar det en spelargrupp att byta tränare?

– Varje gång det kommer in en ny ledare så bryts gruppen upp på något sätt. Det kan bli lite förändringar i hierarkin, alla spelare börjar om på noll och vill visa upp sig. Jag minns första träningen med Åge Hareide, jag tror aldrig jag har varit med om så högt tempo på en träning. Nivån var absolut inte den bästa jag sett, men intensiteten fanns där definitivt. Det var det han ville få in, med all rätt, och i början fick vi snabb effekt med några bra resultat direkt.

”Jag tror aldrig jag har varit med om så högt tempo på en träning”

Beijmo om första träningen med Åge Hareide

Även under hösten med Hareide vid rodret spelade högerbacken till sig en ordinarie plats i laget och med snart hundra matcher i den himmelsblå tröjan har Beijmo vuxit fram till en framträdande spelare i dagens MFF. Men en fullblodad MFF-are är han inte – ännu.

– Jag är ju en stockholmare, och det är jag väldigt stolt över. Men jag har lärt mig att tycka om mycket av det som finns här i Malmö och i MFF. Redan innan jag skrev på för Malmö kände jag att det finns något som tilltalar mig med MFF. Föreningen, sättet den drivs på, kravbilden, supportrarna. Det är något jag har anammat mer och mer under tiden jag har varit här. Och inte minst att i Malmö FF är det en stad och ett lag. Det finns ingen konkurrens på den fronten, det ger en härlig gemenskap.

Till sist, vad behöver vi göra 2023?

– Vinna, höll jag på att säga. Men det går vi alltid för. Till att börja med tror jag klubben gjort ett grundligt arbete med att tillsätta en tränare de tror på långsiktigt. Det gäller för alla spelare att komma tillbaka med mycket energi, vara nyfikna och öppna för att lära sig. Varje tränare har sitt sätt att se på fotboll så vi måste vara ödmjuka och jobba hårt för att sätta grundspelet direkt. Då tror jag att det blir ett bra år.

Denna texten är en del av Årsboken MFF:aren som ges ut varje år till föreningens medlemmar. Bli medlem för 2023 nu!

huvudpartners

officiella partners