Ett år med Rikard

Publicerad 14 juli 2012

Rikard Norling har fått uppleva en väldigt händelserik första tid i Malmö FF. Från att ha blivit inkastad i en klubb i gungning till att slå ut Rangers från Europaspelet till att idag stå och vara en högt respekterad och omtyckt person, allt inom loppet av ett år.
– Ska jag sammanfatta min första tid i Malmö så får det bli ”stolthet”, säger Norling.

Han kom till Malmö FF under en väldigt kaotisk period. Dagen innan det blev klart att han skulle ta över tränarposten hade Skånederbyt fått avbrytas på grund av att en åskådare tagit sig in på plan, det var rykten om spelarflykt och om inte det räckte så var det bara veckor innan MFF skulle ge sig in i sitt första Europaspel på många år.
– Just det i sammanhanget kan det ha varit bra att jag var helt ny med allt som hände.
– Jag kom in och kunde inte klubben. Det som uppfattades som kaotiskt hos andra kände jag inte av. Jag upplevde det som att ledningen var i balans, att man hade mycket att göra just för tillfället, men att det var balanserat. Professionellt helt enkelt. Det är också ett mått på storheten i klubben. Det krävs mycket för att få MFF ur balans. Men just där och då var jag mest fokuserad på att skaffa mig en bild av truppen och klubben.

”Vi var extremt stolta”
När det var tid för kval till Champions League slog MFF ut Torshavn från Färöarna relativt enkelt och avancerade till nästa runda där Rangers FC från Glasgow väntade. Innan första matchen hade Rikard Norling tillsammans med assisterande tränaren Simon Hollyhead ringt runt till sina kontakter på Skottland för att försöka kartlägga MFFs nästa motståndare.
Bara de första inledande minuterna på Ibrox visade snabbt att allt förarbete var värt mödan. MFF startade matchen med en enorm fart och bara efter några minuter hade Daniel Larsson ett skott som mycket väl hade kunnat gå in i mål. På planen spelade Malmö FF en felfri fotboll samtidigt som den tillresta MFF-klacken sjöng högt och intensivt matchen igenom.
– Bortamatchkänsla med egen publik! Själva grejen med Rangers och Ibrox är att de har hemmapubliken med sig och att det kan bli ett sådant tryck att man blir tagen av det. Men när det blir som det blev att vi tar udden av det på planen med väldigt hög kvalité och sen att våra fans är så medsynkade med sin kvalité på läktaren. Det var en ovan situation för deras publik att vi spelade så bra och sjöng så bra. När vi sedan vinner den matchen var det en stolthet. Vi var extremt stolta när vi gick runt i katakomberna. Njutbart.

Svidande läxa
Hur det sedan gick i kvalet till Champions League vet vi alla. MFF slog ut mäktiga Rangers men när man fick möta Dinamo Zagreb i den sista kvalomgången visade det sig vara en för svår uppgift. Även om det var retfullt nära.
– Visst fasen var vi nära. Men jag kommer att minnas kvalomgångarna med glädje liksom hemmamatcherna mot Rangers och Zagreb. Jag tror många som var där kan identifiera sig vid känslan och säkert förstå precis hur jag kände.
– Sista trettio mot Zagreb hade de hade inte en chans. Ett sådant storlag och vi åt upp dem. Hade vi haft ytterligare två minuter hade det kanske kunnat räcka. De klarade inte av att stå emot oss.
– Det var inte bara Ulrichs skott utan vi hade flera chanser på slutet. Jag tänker på det lite då och då. Det är inte så att det är i mardrömsform utan mer att drömmen andas kärlek och positiv känsla.

• Hur ser du på Europaspelet?
– Det var oerhört värdefullt. Som i bortamatchen mot Zagreb. Att ligga under med 2-1 eller 3-1 är ingen fara. Men för att komma till den insikten krävs det att man går på en mina. Det går inte bara att en har upplevt det utan alla. Hela kollektivet måste ha upplevt det för att sen kunna dra nytta av det tillsammans senare.

Nyttig erfarenhet
Rikard tog MFF till ett Europa League-slutspel och avslutade Allsvenskan med en fjärdeplats. Efter att ha fått en hel försäsong på sig att sätta in prägel på laget har han sina framtidsvisioner klara och ser fram emot mer spel i Europa.
– Jag vill att vi blir så kompromisslöst bra att vi först och främst vinner mästerskap igen. Sen vill jag att vi blir så starka att vi gör det igen och igen. Då kan vi dra nytta av den erfarenheten vi fick i Europaspelet och göra det ännu bättre.
– Lyckas vi med det så kommer de här fantastiska kickarna, vilket är det man kommer ihåg. Det är kickarna man söker. Det är svårt att hitta någon annanstans i livet.
– Vi lyckades inte mot Zagreb men man kommer ändå alltid att minnas det

/Martin Östling

 

Texten är hämtade från Avspark som kommer ut inför matchen mot GAIS på måndag.

Om du inte köpt biljett till matchen så kan du göra det här