Eriksson tror på ett roligt 2014

Publicerad 29 januari 2014

Magnus Eriksson berättar att han känns fräschare i år än vad han gjorde förra året vid samma tidpunkt och tror på ett roligt 2014 för hela MFF.

-Formen känns bra. Det har varit enklare att komma in i fotbollen i år än vad det brukar vara. I vanliga fall kan man känna sig som en potatis när man kommer tillbaka efter ledigheten men nu känns jag fräschare. Självklart gjorde landslagsuttagningen att jag började min träning lite tidigare än vanligt, men jag tränade inte med boll utan det var mer löpningar men min touch känns ändå bra redan nu.

Magnus Eriksson var en av sju MFF-spelare som var iväg på landslagsuppdrag i mitten av januari. Tillsammans med Guillermo Molins bildade Magnus anfall i Sveriges första match i Abu Dhabi där Moldavien stod för motstådet.

-Det var skönt att komma ner till värmen och fina planer. Så klart var det skönt att ha blivit uttagen. Förra säsongen gick bra för mig om man ska förklara det kort. Första delen av säsongen gick inte som planerat men sedan rasslade det till och poängen började komma. Just därför var det kul att få ett kvitto på detta och bli uttagen till landslaget.

Undertiden landslaget var iväg i Abu Dhabi träde Åge Hareide in på MFFs träningsplaner som ny huvudtränare och även fast Eriksson endast haft Åge som tränare två pass kan han redan nu se skillnader.

– Det känns som att vi kommer träna lite mer och lite hårdare än förr. Man förstår att Åge kan fotboll. Han är hård och direkt i sitt agerande som coach och även fast det kanske är lite för tidigt att säga så känns det som att det kan bli bra. Åge brinner för det här och är en jättebra person vid sidan av planen också.
– Jag tror att vi det kan bli väldigt bra i år. Vi har vårt sätt att spela från förra året och kan man då addera det med nya rutiner som Åge har så kan det bara göra oss starkare. Vi som spelare vet att vi har vårt grundspel som gjorde oss till mästare förra året och vi kan bara utvecklas och bli bättre.

På vilket sätt menar du att du kan känna av att Åge kan fotboll?

– Du kan höra det när Åge börjar prata taktiker och på genomgångar att han är väldigt noggrann med hur det ska vara och det tror jag att vi behöver. Förra året släppte vi in några enkla mål och så här på förhand känns det som att vi kommer bli bättre på det i år.

Självförtroendet gör spelaren

Eriksson kom till Malmö FF i januari 2012 och efter en fin försäsong tog det plötsligt stopp under Allsvenskan och Magnus hamnade på avbytarbänken. Under sommaren hände något med MFFs nummer sju och det som tidigare sett så svårt ut var nu en barnlek. När Allsvenskan 2013 summerades var Eriksson inte bara svensk mästare utan även allsvensk poängkung.

– Jag känner att mitt självförtroende har kommit tillbaka. Folk kan tycka att jag gav upp för snabbt när jag valde att lämna Belgien och flytta hem till Sverige och Malmö FF men det var mitt beslut. När sedan Jonas Eriksson blåste av matchen uppe i Borås och vi var mästare så var det inte så mycket ånger i mitt beslut. 2013 var fantastiskt. Det var skönt att komma hem och spela för Sveriges, i mitt tycke, största klubb och att då kröna det med ett SM-guld var helt underbart.
– Allting handlar om självförtroende. Jag hade en dipp under våren och då tog Rikard mig åt sidan och berättade att jag skulle få sitta på bänken. Det var inga hard feelings utan jag köpte det. Sen under sommaren gick Dardan sönder och jag fick en ny chans och efter det lossnade det.

Hur går tankarna inför 2014?

– Vi har tappat Dahlin, Hamad och kanske även Friberg. Det är tre duktiga spelare på planen och vid sidan av var de väldigt starka karaktärer. Nu är det lite svårt att uttala sig innan vi vet om vi får in några nya spelare. Men det vi vet är att den truppen vi har nu är väldigt lovande och vi blir bara bättre och bättre. Våra unga killar har sjukt mycket boll i sig och någon gång ska de ta steget till att bli allsvenska spelare. det är upp till dem att ta det steget och det tror jag Åge kan hjälpa dem väldigt mycket. Vi har ett väldigt bra lag så jag tror det kan bli ett väldigt roligt år.

Under gårdagens träning valde Åge att dela in stora delar av de spelare med flest allsvenska minuter under 2013 i ett lag när det vankades småspel på slutet. Glädjen var enorm hos det mest rutinerade laget men när det skulle spelas final låg de snabbt under med 3-0 över laget innhållandes flest lärlingar.

– Haha, jag vet inte riktigt vad som hände där i början. Vi underskattade de yngre troligen. Matchen innan hade vi krossat dem men helt plötsligt stod vi där och låg under med tre bollar. Albornoz gjorde snabbt 1-3 och då kände jag direkt att vi skulle vinna. Tack vare att Miiko hade en grym träning klarade vi av att vända och vinna på straffar men visst skakade vi lite där i början.

Är där någon speciell händelse som skett under lägret som varit extra rolig?

– Hm, inte vad jag kan komma på. Jag måste i så fall lyfta fram vår nya målvakt Zlatan Azinovic som är en helt underbar människa. Han sprider så mycket glädje och gör en glad så fort han kliver in i rummet.