Erik Friberg: MFF spelar en väldigt bra fotboll!

Publicerad 13 december 2011

Erik Friberg lämnar 40 000 skrikande fans bakom sig i Seattle för MFF. Anledningen till flytten är att familjen väntar barn. Valet av MFF är lika naturligt: Jag gillar deras spelsätt, säger Erik Friberg.

– Jag har verkligen trivts bra här i USA men vi väntar barn, Malin och jag, och då kändes det som att vi ville hem. Vi kommer börja leta boende i början av januari och hoppas att det löst sig till i mars då vi ska föda.

Året i USA har gett både Erik Friberg och hans flickvän Malin Börjesson en helt ny erfarenhet.

– Det var första gången jag har varit utanför Sverige mer än sådär någon veckas semester. Det var en ny erfarenhet att klara sig själv i ett annat land. Det har verkligen gett mig mycket, både som människa och som fotbollspelare.

Under året har det blivit 26 matcher i MLS, 2 matcher i playoff och 2 matcher i cupen. Dessutom har det nu på slutet blivit 4 matcher i Amerikanska Champions League.

– Jag har gjort min bästa säsong i år. Jag har spelat i ett lag som varig väldigt bra, vi kom två i ligan och är vidare i kvarten i Champions League. Inte minst i Champions League har vi mött mexikanska lag som har varit grymt bra, så det känns att jag samlat på mig erfarenhet.

Major League Soccer är på stark frammarsch. Med stjärnor som David Beckham och Thierry Henry profilerar sig ligan allt starkare. Snittet i ligan ligger runt 18 000. I Seattle spelar man för fulla läktare vilket betyder över 40 000 vid stora matcher.

– Supporterkulturen i Seattle är överlägsen de andra lagens. Och ligan är riktigt bra. Men det är klart att som sport är fotbollen inte alls lika stor här som den är där hemma.

Erik beskrivs av Per Ågren och Rikard Norling som en tvåvägsspelare. En central mittfältare som jobbar lika mycket framåt som bakåt. När man läser vad Seattlefansen skriver om honom märker man att han är populär och de lyfter fram hans förmåga med bollen.

– Det är nog min styrka. Att hålla i bollen och hitta rätt med passningarna.

Just de två som han gärna får hitta med fina bollar är anfallarna Daniel Larsson och Mathias Ranégi – två spelare som han har vana att assistera sen tiden i Häcken.

– Det är goda vänner båda två. Daniel spelade jag med i två när vi spelade i Superettan. Sen när vi gick upp stack han ju till Malmö och då kom Mathias.

När man kollar klipp på dig på Youtube ser man ett antal fina lite längre chippass till just Mathias som han nickar in?

– Ja, det blev några sådana. Han är så lång att det går ju bra. Det är klart att det är bra att jag känner dem sedan tidigare, men samtidigt kommer det säkert ta lite tid ändå innan man hittar rätt. Men det är klart jag hoppas få göra några såna assist igen.

Tittar man på dina egna mål ser de oftast helt annorlunda ut. De verkar alla komma på hörna, där bollen nickas bort och studsar ut mot straffområdeslinjen och så står du där och dammar till?

– Riktiga sketmål, he he. Men jag brukar inte göra så mycket mål. Det gör såklart inget om jag gör lite fler, men det viktiga är att jag är med och skapar mål. Antingen med en assist eller att jag hittar ut till någon spelare som sen slår ett inlägg.

Erik ansluter till truppen i samband med att man samlas efter ledigheten den 16 januari. Den 17 januari är det den första öppna träningen och då kommer han också att möta MFF supportrarna för första gången som MFF-spelare.

– Det ser jag fram emot. Det känns helt rätt att komma hem till Sverige och spela i MFF. Jag gillar MFF spelsätt. De spelar en väldigt bra fotboll. För min del gäller det att försöka ta en plats och sen hoppas jag att jag kan bidra till att vi vinner så mycket som möjligt.

Hemsidan hälsar Erik Friberg och hans växande familj varmt välkomna hem till Sverige igen. Och framförallt – välkomna till Malmö!

Text: Per Welinder.