Ensamkommande flyktingar tränar med Malmö FF

Publicerad 22 september 2015 i Nyheter

Flera barn och ungdomar på flyktingboenden i Malmö får nu möjlighet att spela fotboll under ledning av Malmö FF. Ett samarbete mellan MFF, Malmö stad och boenden skapar en gränsöverskridande mötesplats på fotbollsplanen.

Det är måndagseftermiddag och för tredje veckan i rad rullas det ut bollar och placeras ut koner på konstgräset på Mariedals IP vid Kronprinsen. Ivo Konjevod från MFF i samhället kommer bärandes på en kartong med fotbollsskor som ungdomarna kan låna under träningspasset. Han håller i matchspelet på den ena halvan av planen där nyanlända spelar fotboll under friare former.

– Det är väldigt kul. Vi har haft bra uppslutning och det är förvånansvärt hög kvalitet på många av killarna. Stämningen är väldigt god. Det verkar som att alla är intresserade av att komma igen, säger Ivo Konjevod.

Ivo Konjevod håller i matchspelet för de omkring 20 deltagarna som kommit för spontanfotbollen.

På den andra planhalvan står tränaren Thomas Sjöberg. Han har hand om en grupp på ungefär 20 ungdomar som befunnit sig i Sverige i allt mellan sex månader och fem år och som har vissa grundläggande fotbollskunskaper. Thomas Sjöbergs uppgift är att förädla deras färdigheter, lära dem om hur det fungerar att spela organiserad fotboll och förhoppningsvis kunna slussa dem vidare till lokala klubbar.

– Några kan inte svenska men vi hjälps åt på ett bra sätt och fotbollen är ju ett bildspråk. Man visar på planen vad man ska göra, säger Thomas Sjöberg.

Han berättar att han blev överraskad över hur bra vissa av spelarna var när de kom till den första träningen.

– Det var skoj och de har visat att de har ambitioner att se hur långt de kan gå. Det är en lång väg till att kunna knacka på Åge Hareides dörr men drömma kan man alltid göra. Förhoppningsvis kan vi i alla fall få in dem i mindre klubbar i Malmö.

Thomas Sjöberg håller genomgång innan träningen.

Spelarna i den avancerade gruppen har plockats fram i samarbete med Ensamkommandes Förbund och Malmö stad. Gustavo Nazar som jobbar på Malmö stad tycker det är bra att de olika parterna lyckats skapa en organiserad mötesplats.

– Ungdomarna får komma hit, ha det kul, kommunicera och skapa en rolig verklighet kring en boll. Sen är det roligt på andra nivåer också. Att MFF, Malmö stad, boenden och ungdomarna själva överskrider gränser och tillsammans försöker hitta former så att alla barn och ungdomar i Malmö ska kunna utöva något de tycker är roligt, säger Gustavo Nazar.

En av ungdomarna som tagit chansen att spela fotboll på Mariedals IP är tjugoåriga Nazir Afzali som bott i Sverige i tre år. Han är glad över möjligheten att få professionell träning med Malmö FF.

– Träningen var jättekul idag. Vi körde starkt och det gick bra. Det var hård träning men det gillar vi i laget. Thomas är mycket bra. Han gör det bra för oss, säger Nazir Afzali som drömmer om att få spela i en riktig klubb framöver.– Jag vill vara med för jag gillar att spela fotboll och önskar att spela med en klubb. Detta är början för mig och jag hoppas att vi kan fixa ett lag så att vi kan vara med och tävla också, säger han.

Passningsövningar och matchspel stod på schemat.
Ivo Konjevod rycker in som målvakt.
Det är tredje måndagen i rad som MFF håller i träning på Mariedals IP.

huvudpartners

officiella partners