En vinnare har kommit hem

Publicerad 25 augusti 2012

Efter några hårda år i tyska VfL Bochum har Matias Concha kommit tillbaka till Malmö FF för att hitta glädjen till fotbollen och åter känna segerns sötma.
 ¬ känslan som man får av att vinna: den är grym, berättar Matias Concha.

Det är dagen efter MFF:s match mot Sandvikens IF i Svenska Cupen där man med nöd och näppe klarade av att slå det lilla Division 1-laget. Inne i Malmö FF:s omklädningsrum på Swedbank Stadion sitter Matias Concha och skämtar tillsammans med Simon Thern som imiterar sin äldre kollega samtidigt som han klär på sig. Längre in i rummet kan man höra hur Ricardinho skrattar i bubbelpoolen samtidigt som Ivo Pekalski är framme och, med glimten i ögat, retar Dardan Rexhepi för att han kallats ”Dragan Rexhepi” av Radio Sandviken. Alla är de vä¬l medvetna om att laget inte gjort någon större match kvällen innan. Trots detta går alla runt med leenden på sina läppar och småsjunger.
Det är just den här känslan som Matias Concha saknat och letat efter de senaste åren.

Innan Matias lämnar omklädningsrummet kopplar han på sin bästa brittiska accent och går fram till lagets assisterande tränare Simon Hollyhead och pratar om nästa träning.

– I´ll see you on Thursday. Now I´m gonna do an interview with this prick, säger Matias och vänder sig mot mig.
– Haha, lugn. Jag gillar att skämta med folk. Du kommer fatta det rätt snabbt, förklarar han innan han fyrar av ett stort leende.

Vill hitta balans i livet
Tjugo minuter senare sitter Matias Concha på trädecket nere i Västra hamnen och blickar ut över ett molnigt Öresund.

– Det är roligt att vara hemma och framförallt att man får landa här och komma på plats med allt som förut varit uppe i luften. Jag har familjen i Sverige och min dotter i Sverige så det är skönt att få komma hem och landa i det. Jag vill hitta en balans i livet.

Efter att ha spelat i Malmö FF i nio år hamnade Matias Concha, via spel i Djurgårdens IF, 2007 i tyska VfL Bochum. Från att ha varit en av de mest skämtsamma killarna i stockholmsklubben där målvakten Dembo Touray kallat honom för den ”sjukaste och roligaste människan han kände” spelade nu Matias i ett land vars språk han inte kunde förstå.

– Jag kunde inte enda stavelse tyska. Jag förstod inte någonting de första sex månaderna. Jag fick först en lärarinna i tyska efter nio månader.

Var inte det jobbigt?

– Jo det är klart. Det är inte så enkelt att inte kunnat utrycka sig och förstå vad de andra säger. Jag hade franska i skolan, det hjälpte mig inte så mycket om vi säger så.
Som tur var så är vägen från svenskan till tyskan inte så lång då det är samma språkstam så man förstod det ganska snabbt. Men jag är glad för min tid i Tyskland. Det var en lärorik resa där jag lärde mig mycket som fotbollsspelare men även om mig själv.

Vill vinna
När Malmö FF presenterades Matias Concha som ett av sommarens nyförvärv beskrev MFF:s sportchef, Per Ågren, Matias som en ledare och en stor vinnarskalle.

– Det är fina ord men jag vet inte om jag är det. Det får andra avgöra. Om jag uppfattas som en ledare så är det bara positivt men jag peppar bara mitt lag för att jag vill vinna och det ansvaret tycker jag alla ska ta på planen. Privat är jag ingen överdriven vinnarskalle. Jag kunde inte bry mig mindre om jag förlorade i fia-med-knuff eller på bangolf men när jag spelar fotboll så vill jag vinna. Den känslan som man får av att vinna – den är grym!
Tiden i Bochum så var vi inte så framgångsrika. Det fanns tuffa perioder där vi förlorade många matcher. I Bundesliga så kunde ett kryss vara som en vinst för oss. Så just den här vinnarkänslan har jag saknat otroligt mycket. Man mår som man spelar. Spelar vi en match och vi vinner så mår man bra hela veckan. Gruppen mår bra och det ser man på träningarna.

Som nu tidigare idag i omklädningsrummet?

– Så är det! Det är inget att hymla om. Alla är glada när man vinner och man skrattar tillsammans under dagarna. Det är den känslan som jag har saknat de senaste åren och som tagit lite av glädjen ifrån mig. Jag har inte alltid tyckt att det har varit så jäkla roligt att spela fotboll. Jag vill hitta tillbaka till att åter tycka fotboll är roligt och det tror jag att jag kan göra här. I Malmö kan man vinna titlar och det är titlar som driver en i slutänden. Att få stå där på Stortorget och lyfta bucklan framför mitt folk.

/Martin Östling

 

Bonusnotis:

Matias ”fuskaren” Concha
Matias Concha har under sina många år inom fotbollen fått träffa på några av världens bästa spelare, spelat på några av Europas finaste arenor men i Svenska cupen-matchen mot Sandvikens IF i måndags var första gången som han blivit avblåst för ”fusk”

– Jag aldrig varit med om något liknande. Överlag så hade domaren inte någon jättebra dag.
Just där så var det en hörna när det var två minuter kvar så jag tänkte att jag går ner och tar en kort hörna och försöker sedan täcka den för att döda tid. Något som man kan göra i alla ligor och alla andra spelare gör det i hela världen, men när jag skulle göra det blev jag avblåst med motiveringen ”fusk”, berättar Matias och skakar på sitt huvud.
Vad blev din reaktion?
– Vad min reaktion blev får du fråga domaren. Nä, men jag har aldrig varit med om något liknande. Det kanske inte är världens finaste sak att göra som fotbollsspelare, men vill man vinna för sitt lag så kan jag tycka att det är okej att göra.

 

Intervjun är skriven till matchprogrammet Avspark inför hemmamatchen mot Sundsvall nu på måndag.

Biljetter köper du antingen i MFFshopen eller på ticnet.se