”En väldigt tung förlust”

Publicerad 28 oktober 2009

– Jag tycker synd om våra forwards, säger Roland Nilsson efter den osannolika 5-4-förlusten borta mot Kalmar. Bland annat.

Kalmar FF – Malmö FF. 5-4. Ett osannolikt matchförlopp och ett osannolikt slutresultat. Göra fyra mål på regerande svenska mästarna borta men likväl förlora matchen – inte helt normalt. På Fredrikskans utspelades tisdag kväll en kaotisk allsvensk match där MFF allteftersom målen inföll hade ledningen tre gånger och var i underläge två, men förlorade.

Kalmar tog ledningen redan i fjärde minuten, men innan kvarten kvitterade MFF genom Daniel Larsson, och i 25:e minuten gav samme man de himmelsblå ledningen. En underbar vänding bara det – men i 32:a minuten drygade Edward Ofere ut till 1-3 och matchen kändes avgjord.

– Vi hade pratat om att göra ett bra försvarsspel och inte släppa in ett tidigt mål… och pang! Så står det 1-0 efter fyra minuter bara. Men vi kämpade oss tillbaka och gjorde 1-1 – och tog upp det till 3-1, säger Roland Nilsson efter matchen.

– Sedan hade vi ett mindre bra försvarsspel under en längre period, då Kalmar fick komma in och styra och ställa allt för mycket. De spelade sig genom vår backlinje både centralt och på kanterna – och plötsligt stod det 3-3.

Mycket riktigt. Kalmar gick till synes lättvindligt upp till 3-3 på sex minuter innan paus. Redan sex minuter in i andra halvlek tog emellertid MFF ledningen igen genom Edward Ofere.

– I början av andra halvlek är vi lite stabilare där bak – och så får vi 4-3-målet, som är väldigt bra. Men sen får vi någon slags ängslan där bak; vi vet inte om vi ska bevaka ledningen eller vad vi ska syssla med. Hursomhelst straffar det oss, för Kalmar var heta och satte press, säger Roland Nilsson.

– Vi släpper till 4-4 på en hörna, och i det läget vill vi verkligen vinna och ha tre poäng – och vi blir straffade, igen. Vi gör ett misstag på mitten och Kalmar gör 5-4. En väldigt tung förlust. Idag är vi inte bra försvarsmässigt. Just nu kan jag inte sätta fingret på vad det var som gjorde att vi var så öppna för inspel. Men det var vidöppet. 

Definitivt. När MFF släppte in fem mål senast och dessutom gjorde fyra återstår för hågade statistiker att utfinna, inte för att det framstår som dödviktig kunskap… nåväl. På presskonferensen efeter matchen framhöll Roland Nilsson sina anfallare.

– Jag tycker synd om våra forwards, som gör ett väldigt bra jobb idag; de gör precis det vi pratat om. Framför allt Edward Ofere, som gör en alldeles fantastisk insats idag. Han ger Kalmar huvudbry matchen igenom. Hans bästa match för säsongen.

/Tobias Christoffersson/Patrik Jandelin/Peter Åhlander