En inbjudan till Supporterkonventet 2008

Publicerad 03 mars 2008

En inbjudan till Supporterkonventet 2008 samt bildandet av en nationell organisation för Sveriges fotbollssupportrar.

Presentation av Fotbollsalliansen

Den 10 januari 2006 möttes representanter för de tre stora Stockholmsklubbarna på Fryshuset och bildade Fotbollsalliansen.

Tanken var att tillsammans arbeta på bred front för en positiv läktar- och supporterkultur, och att skapa en plattform i respektive klubbar för att möta de problem som skapas av våldsamma supportrar. Pengar söktes från Allmänna Arvsfonden.

Allt fler ungdomar knyter sina identiteter till företeelser som sport och musik. Politiska åsikter eller tillhörighet till samhällsklass har fått lämna plats till musikstilar och klubbfärger. Detta innebär att klubbarna har en skyldighet att som en del av samhället utnyttja vår unika möjlighet att påverka ungdomar till positiva val. En del av denna skyldighet består av fotbollsalliansens verksamhet. Vi har under två genomfört drygt 75 föreläsningar på bland annat skolor runt om i Stor-Stockholm där även spelare från klubbarna har deltagit. Fotbollsalliansen har även genomfört vissa supportergemensamma projekt såsom Julmarknaden på Sergels Torg samt Supportermässan. Supportermässan hade över 900 besökare.

Fotbollsalliansens arbete har mottagits mycket väl av både supportrar och klubbar, men även av myndigheter.

Under 2008 kommer Fotbollsalliansen att expandera mot Skåne och Göteborg. Tanken är att alla vinner på att samarbeta och utbyta idéer med varandra.

Initiativtagare: Johan Segui, AIK, Patrik Asplund, Djurgårdens IF, Ulric Jansson, Hammarby IF (projektledare) och Anders Carlberg, Fryshuset.

En inbjudan till Supporterkonventet 2008 samt bildandet av en nationell organisation för Sveriges fotbollssupportrar.

Härmed har vi det stora nöjet att bjuda representanter från ert lags supportrar till ett konvent som kommer att ta upp aktuella frågor kring vår kultur och sprida kunskap och information om den samma. Konventet avslutas med bildandet av en nationell organisation.

Fotbollsalliansen kommer, tillsammans med sina sponsorer stå för arrangemanget samt all logistik. Innehållet kommer deltagarna att stå för.

Denna inbjudan går till samtliga föreningar som spelar i Allsvenskan och Superettan. Lagen i Allsvenskan får två platser, de i Superettan en. Utöver dessa ger vi klubbar med ett stort antal fraktioner, många resande och en levande supporterkultur en plats extra.

Vår förhoppning är att detta ska leda till att varken de stora grupperna eller de små klubbarna ska känna sig diskriminerade. Att säkerställa detta i framtiden blir en viktig fråga för församlingen.

Vi uppmanar nu supportrarna i alla kallade klubbar att gemensamt komma fram till vilka representanter de vill skicka. Kan man inte enas om detta kommer klubben att stå utan representation.

Konventet kommer att hållas den 15-16:e mars i Fryshusets lokaler.

Boende natten mellan lördag-söndag kommer att bekostas av Fotbollsalliansen. Resekostnaden kommer, i sämsta fall, att subventioneras med en reseutjämning. Vi arbetar parallellt på en bättre lösning.

Program med bokade föreläsare kommer att skickas ut i god tid inför mötet. Utöver föreläsningar kommer det även att hållas ”workshops” för att underlätta skapandet av en nationell organisation.

Bokning sker genom att man skickar namn och klubbtillhörighet till mats.jonsson@fryshuset.se. När vi fått detta skickar vi en konfirmation till klubbens hemsida samt klubbens ”SvenskaFans-sida”. Delegaterna får även de en bekräftelse via mejl.

OBS! Intresserade att åka upp för Malmö FF:s räkning kan kontakta per.soler@fryshuset.se

Antalet platser för respektive klubbs supportrar:

AIK: 3
Djurgårdens IF: 3
IF Elfsborg: 2
GAIS: 3
Gefle IF: 2
IFK Göteborg: 3
Halmstads BK: 2
Hammarby fotboll: 3
Helsingborgs IF: 3
Kalmar FF: 2
Ljungskile SK: 2
Malmö FF: 3
IFK Norrköping: 2
GIF Sundsvall: 2
Trelleborgs FF: 2
Örebro SK: 2
Assyriska FF: 2
IF Brommapojkarna: 1
Degerfors IF: 2
Enköping: 1
Falkenbergs FF:1
BK Häcken: 1
Jönköpings Södra IF: 1
Landskrona BoIS: 2
Limhamn Bunkeflo 2007: 1
Mjällby AIF: 1
Qviding FIF: 1
IK Sirius: 1
Väsby United: 1
Åtvidabergs FF: 1
Ängelholms FF:1
Örgryte IS: 2
IF Sylvia: 1
Östers IF: 1

Välkomna!

Ulric Jansson, projektledare Fotbollsalliansen