En glädjens dag i Svensköp

Publicerad 27 augusti 2006

För ett år sedan visste jag inte vem Bengt Nilsson i Svensköp var. Idag är han en av personer jag beundrar mest här i landet.

Malmö FF deltog idag i en stor fest där nästan 300 cancersjuka barn från Sverige och Danmark var närvarande. Mitt i detta enorma arrangemang med hundratals frivilliga och kändisar står Bengt Nilsson och ler. En, nästan, helt vanlig bonde på en gård mellan Tollarp och Svensköp.

För tretton år sedan fick hans då fyraåriga dotter leukemi. När Anna var som sämst sa en av läkarna till honom.
”Bengt, barnen läser på sina föräldrar om de skall ha en chans att klara sig. Det gäller att ge familjen en kick. Oftast tar medicinerna bättre om barnen kan hitta glädje.”
Bengt frågade Anna vad som skulle göra henne glad och hon svarade att hon ville ha en grisfest. Den första genomfördes 1994 och man bjöd in familjerna som låg på samma avdelning som Anna. Totalt var man 90 personer.

Anna var en fighter och år 2000 friskförklarades hon. Men Bengt har fortsatt med sina grisfester.
”Varje dag innebär en stor glädje och tacksamhet inför livet. Att arrangera grisfester har blivit ett sätt för mig att tacka livet.”

Och grisfester har det blivit. I år var den större än någonsin. Nästan 300 barn från Sverige(Lund, Göteborg, Stockholm och Uppsala) och Danmark(Rigshospitalet i Köpenhamn) samt lika många volontärer var på plats. Det blev åkturer med traktorer, musik- och teateruppvisningar, åkturer på både motorcyklar och i rallybilar. Det blev uppträdande av Sanna Nielsen, Magnus Härenstam och Loa Falkman. Kenny Bräck och Björne från Björnes Magasin var på besök. Det blev uppvisning av Brandkår, ambulans och polis och sist men inte minst så var Malmö FF på plats och delade ut 300 signerade bollar skänkta av Puma samt spelade fotboll med barnen. Att alla, inklusive flyg- och bussbolag och artister ställer upp helt utan ersättningskrav behöver jag väl inte påpeka.

Att stå och bevittna detta fantastiska privata initiativ gör att man ryser i hela kroppen. Det är både nyttigt och givande.

Bengt var inne i Malmö för en tio dagar sedan och träffade spelartruppen och informerade om arrangemanget. Framför allt tryckte han på att vårt deltagande faktiskt kan ge unga barn den där lilla extra gnistan att kämpa på. Om inte annat så att få uppleva nästa grisfest. Sällan har jag sett spelartruppen så sammanbiten som efter det mötet. Idag var det dock glädjen och skrattet som stod i centrum.

Vi är glada för att vi fick delta och vi håller alla tummar vi kan för att barnen skall bli friska. Och till dig Bengt lyfter vi på hatten och säger ett stort tack för den otroliga insats du gör.

Patrik Jandelin, Malmö FF

Ni kan läsa mer om arrangemanget här.