En bra början – uppdatering med Agne Bergwall

Publicerad 26 november 2007

I en intervju med hemsidan luftar Agne Bergwall några funderingar kring hur fysträningen med laget gått under året. Totalt sett är han nöjd, men samtidigt besviken över att laget tappade i uthållighet under säsongen.

I en intervju med hemsidan luftar Agne Bergwall några funderingar kring hur fysträningen med laget gått under året. Totalt sett är han nöjd, men samtidigt besviken över att laget tappade i uthållighet under säsongen.

Fyra träningsdagar i veckan, fokus på löpning: fyra löppass, ett grundstyrkepass samt ett par bollpass – så ser spelarnas träningsprogram ut över ledigheten. Det berättar Agne Bergwall när hemsidan får en telefonintervju, lite inklämd under helgen alldeles innan Agne drar ner till Sydafrika för tre veckors träningsläger med sina friidrottare.

Spelarna är inne på andra semesterveckan, de nya tränarna har ännu inte installerat sig – men det innebär inte att det är tomt och övergivet i A-truppens lokaler. Planering och förberedelser för 2008 pågår, till exempel var Agne Bergwall nere i Malmö en sväng förra veckan för en genomgång med rehab-ansvarige Richard Dahan. Då fanns ingen tidslucka för en pratstund, men nu har Agne tid att svara på några frågor.

För det är ju nu den där ”fysbiten” glider in i fokus för intresset igen nu. När MFF-verksamhetsåret 2008 startar den 7 januari är det med den viktiga uppbyggnadsträningen som ska göra laget redo för en ny fotbollssäsong. Inför 2007 ”värvades” Agne Bergwall och hans team på tre personer för att ta över ansvaret för fysträningen av MFF:s A-lag, bland annat efter att träningsupplägget för 2006 pekats ut som en av huvudorsakerna till att säsongen slutade långt ifrån alla förhoppningar och förväntningar.

Hur Agne såg på sitt kommande uppdrag då kan rekapituleras i hemsidans årsgamla intervju. Nu, efter en säsongs arbete med truppen, men också efter en säsong med ett resultat ännu längre från alla förhoppningar och förväntningar än fjolårets, finns det möjlighet att dra några slutsatser.

Hur tycker du att fysträningen har fungerat i år?
– Totalt sett är jag mycket nöjd med fysdelen, sett i ett utgångsläge. År ett är alltid år ett, och jag ser det vi gjort i år som en bra början, men i viss mån har vi bara skrapat på ytan… säger Agne Bergwall, och lägger till:
– Det är egentligen ganska oväsentligt hur det fungerat med bara fysträningen, det enda som är viktigt är hur det fotbollsmässiga resultatet blir – och det har ju inte blivit vad någon inblandad hoppats på. Även om man kan bryta loss och lyfta fram delar som fungerat bra, så är det i slutändan helheten som räknas.

I intervjun för ett år sedan skissade Agne tre upp inledande mål för fysträningen: öka stabiliteten och därmed minska skaderiskerna, höja maxstyrkenivån samt sist men inte minst förbättra uthålligheten – få spelarna att orka hela matcherna hela säsongen.
Hur gick det?
– Från början lade vi fokus på att förbättra uthålligheten och maxstyrkan. Det fungerade bra, och vi kunde lyfta på lite mer explosivitetsträning under säsongen. Explosivitet och power har varit helt OK, styrkedelen har bibehållits – men uthålligheten har tappat lite, och det är jag besviken över. Vi lyckades bibehålla uthålligheten till 90 procent – men jag hade hoppats på 100.

Agne Bergwall refererar i förbifarten till en utredning av Johnny Nilsson på Idrottshögskolan; en jämförelse av svenska fotbollslag med utländska som visar att vi väl hänger med vad gäller snabbhet och explosivitet, styrka sådär – men framför allt ligger efter på uthållighet. Fakta som kanske motsäger en vedertagen schablon?

Hur kan uthålligheten bli bättre?
– Ett sätt som jag tror på är att få in mer uthållighetsträning i själva fotbollsträningen. Annars vet vi hur killarna funkar nu, och tillsammans med Roland och Hasse kan vi prata ihop oss ännu mer och fortsätta bygga vidare på det vi har.

Agne är än så länge förtegen om förändringar i träningen till 2008; upplägget är inte genomarbetat med den nya tränarduon ännu.

Skadesituationen har förbättrats dramatiskt.
– Vi har haft sanslöst lite skador i år, egentligen. Och det har varit saker som tåfrakturer…
Det vill säga inte träningsrelaterade skador?
– Ja. Och en skada som Niklas Skoogs baksida kom egentligen som ett brev på posten. När man kommer tillbaka efter så lång tid kan det vara svårt att hålla igen, man vill ge 100 direkt. Det kan jag förstå.

Var ligger fokus i den individuella delen av fysträningen – på att kompensera en spelares svagheter eller spetsa hans kvaliteter ytterligare?
– Både och. Första prioritet är att träna upp grundsvagheter för att undvika att gå sönder; här spelar förstås samverkan med Richard Dahan med sitt medicinska kunnande en viktig roll för oss. Sedan handlar det om att förbättra det man redan är bra på ytterligare.

Har alla spelare tagit ett kliv framåt under 2007, tycker du?
– De som har kunnat träna kontinuerligt har haft en bra utveckling, skadeuppehåll gör att det blir stopp på vägen. Det bästa exemplet är förstås Behrang Safari; han är ett fysiskt exemplar utan dess like, och har dessutom hundraprocentig inställning.
Har inte alla det?
Agne svarar inte direkt på frågan, men indirekt:
– De som vill, de som har hundraprocentig inställning – då blir det riktigt bra. Det är allas ansvar. Det är viktigt att alla i gruppen drar åt samma håll, att alla ser det gemensamma målet. Det är kanske inte alltid så enkelt.

Vad kommer ni att prioritera 2008?
– Styrkemässigt börjar vi på en helt annan nivå än i år, och med styrkan på en högre nivå har vi större möjligheter att bygga på explosivitet och snabbhet. Men högsta prioriteten ligger på uthålligheten, vilket jag tror att Hasse och Roland också kommer att understryka.

Pressen på Malmö FF:s A-lag är stor; förväntningarna är alltid höga, sågarna snara att raspa igång när framgångarna uteblir, och laget har också periodvis slitit med dåligt självförtroende. Hur har ni i fysteamet upplevt den här situationen under säsongen?
– Vi är ganska vana vid att ha tryck på oss, så det är inga konstigheter. Däremot märker vi att det är väldigt många spelare som inte riktigt pallat pressen, och det gäller inte bara de yngre. Det är jag lite förvånad över – för det här är ett jättebra lag. Jag tror att det oftare är mentala spärrar än fysiska och fotbollsmässiga som har stått i vägen.
Vad kan göras?
– Det handlar delvis om att ge varandra hundraprocentig stöttning – men också om att ta större eget ansvar. Fotbollsspelare är grabbar som är vana vid att bli styrda. I min naivitet tror jag på att ge möjlighet till större eget ansvar. Där har vi mycket kvar att arbeta med.

En nyhet för 2008 är att Team Agne Bergwall i någon form – närmare hur får ge sig efterhand – kommer att arbeta också med ungdomslagen.
– Målet är att skapa en röd tråd från seniortruppen ner till Fotbollsakademin, att det finns en kontinuitet som gör att spelarna känner igen sig i träningen hela vägen.
Det låter bra. Med det sagt skyndar Agne Bergwall vidare i växjökvällen med sina reseförberedelser – och det återstår sex veckor till samling i gym och Kombihall.