Elin Björklund om ledarskap och kravsättning

Publicerad 05 april 2023 i Dam,Nyheter

Det är snart två decennier sedan Elin fastnade för fotbollen, och 28-åringen har sedan dess varit med om en lång historia på fotbollsplanen. En historia som fortfarande pågår.

Elin Björklund, vicekapten i Malmö FF.

Elin Björklund är Malmö FFs blixtsnabba ytterback, som har varit med i laget sedan uppstarten. I februari 2020 bestämde sig Elin att lämna den högsta serien i Sverige, för att ansluta till det återuppstartade himmelsblå laget i division fyra. På pappret flera steg tillbaka i seriesystemet, men det var inte så hon såg på det. Malmö FF vill uppåt och att få vara med på resan upp mot toppen har bara givit Elin möjlighet att utvecklas ännu mer. 

– Jag har gjort resan upp till Allsvenskan innan, och när allt blev som det blev i min tidigare klubb (LB07) stod Malmö FF med öppna armar. Det var ett självklart val även om det var ett kliv ner i seriesystemet. Malmö FF vill uppåt precis som jag. Jag kände att det var ett steg i rätt riktning att få vara med på den här resan mot toppen igen, med de förutsättningarna som jag tycker att damer förtjänar i elitfotbollen, säger Elin, vicekapten i Malmö FF.

Att ställa krav

För att vara en spelare som är van vid högt motstånd och högra krav att prestera varje träning så var klivet ner i seriesystemet övervägande positivt. Att MFF satsar mycket på sitt nystartade damlag är tydligt enligt henne.

– Spelmässigt är det klart att matcherna inte var på samma sätt som i Allsvenskan, där var de veckans höjdpunkt. Men matcherna i starten var såklart viktiga ändå. Det gjorde att vi kunde jobba på delmål och detaljer på ett annat sätt. Vi har alltid haft ett eget fysteam och har haft möjligheten att individualisera. Sedan har träningarna klart varit väldigt värdefulla, för vi har alltid haft bra spelare i MFF. Man var ofta tröttare efter en träning än efter en match. Det har alltid varit hög kvalitet och det har bara växlats upp hela tiden. 

När vi börjar prata om matcherna så nämner hon också stödet från supportrarna. Det är något hon beskriver som otroligt fint, något som hon inte upplevt trots flera år i de högsta serierna. Men även krav utifrån har det alltid funnits i MFF, även i de lägre serierna. Malmö FF ska vara i toppen, och laget har från start fått bevisa att de platsar på den nivån. Hittills har laget gjort det felfritt, men i takt med att motståndet blir bättre så blir kraven också fler. 

”Kraven har alltid varit höga på oss. Det är så vi vill ha det.”

Elin Björklund om att spela i Malmö FF

Ledarskapet i ett ungt lag

Malmö FFs mål är att ta steg hela tiden, bli bättre och framförallt vinna. Elin har gjort en liknande resa tidigare, och blir därför lite av en kravställare och förebild, för de nya och unga spelarna i laget. Hon säger att hon vill vara med och bidra till deras utveckling och stötta dem i deras resa, som hon själv gjort som ung. 

– Det var ganska tufft när jag kom in i elitfotbollen. Jag var 17 år, och som ung var det svårt att slå igenom. Mitt i allt tog man studenten, och det fanns många tankar vad man skulle satsa på. I och med att jag har gjort denna resan tidigare, och att jag är ganska rak och tydlig som person, så vill jag vara med och bidra. Maxim (Khalil, huvudtränare) har gett mig det förtroendet och vill att jag ska ta den rollen. Vi vill ta steg hela tiden och då måste vi kunna vara raka och ställa krav på varandra för att bli bättre. Det är kul att det finns så många unga tjejer som är så duktiga och håller för den nivån. Det bådar gott för framtiden.

Elin Björklund och Lovisa Wifvesson i kvalet till division 1.

Med sin gedigna erfarenhet i ryggen har Elin blivit lite av en länk mellan tränarna och laget. Hon vill vara en trygghet för laget för att få det så bra som möjligt.

– Det är en speciell identitet i Malmö FF med krav utifrån, och det kan såklart vara annorlunda att hantera framförallt som ny och ung. Men det är i balans med laget. Vi vill alla bli bättre och vinna, och det är därför vi ställer dem höga kraven. Både jag och Cornelia (Lindgren, kapten) är lugna och trygga som personer och kan vara raka när det behövs. Ju högre nivå vi når så kommer vi också närmare den nivån av krav som jag tidigare haft i toppen. Där känner jag ett förtroende från Maxim, att jag får ställa fler krav på laget i takt med att nivån höjs. 

Om rollen i maxim khalils lag

En fin försäsong är slut och på lördag är det seriepremiär borta mot IFK Göteborg. Malmö FF spelar division 1, den hittills tuffaste utmaningen då konkurrensen är hårdare än någonsin. Laget har testats mot högt motstånd under försäsongen och bland annat vunnit fyra av fem matcher mot Elitettan-motstånd och Elin har börjat känna igen nivån sedan hennes tidigare elitår.

– Matcherna är återigen veckans höjdpunkt och det är där man blir ställd på prov. Man märker också att intresset utifrån blir större, nu när det är jämnare matcher mot bra motstånd.

I Maxims lag spelar ytterbacken en stor roll. Under försäsongsmatcherna har han ofta betonat att laget ska stå högt och framåtlutat, för att vinna tillbaka bollen högt upp om det blir en omställning. Det krävs alltså mycket för att spela på ytterbackpositionen. Samtidigt som du har ett stort ansvar i försvar förväntas du även följa med upp och delta minst lika mycket i anfallsspelet, vilket Elin tycker om.

– Vi vill spela mycket in-ut och då använder vi kanterna mycket så det är viktigt att vi är involverade. Det är det som är roligt med att vara ytterback i Malmö FF. Jag tror Maxim vill nyttja min löpkapacitet på kanten, att jag är offensiv och följer med upp i planen.

Varje match visar nya framsteg för MFF:s damlag. Redan från årets första match mot Elitettan-laget Trelleborgs FF syntes det tydligt att Malmö FF har växlat upp. Nivån på motståndet är högre, och kommer att vara tufft i division ett, men Elin beskriver att laget är precis i fas. 

– Dels blir vi bättre och dels har det kommit in nya duktiga spelare. Träningarna har blivit ännu mer triggande att bli bättre och vinna ännu mer. Det känns verkligen att vi har växlat upp. Redan första matchen var mot ett Elitettanlag och man undrade lite inför matchen var vi stod. Där blev vi positivt överraskade, och nu senast vann vi igen. Det är såklart ett kvitto på att det vi gör är bra. 

Nästa steg

Enligt Elin är det nu inte många steg kvar innan Malmö FF är på samma nivå som Elin tidigare spelat på. Matcherna mot starkare motstånd verkar ha gett rätt effekt på laget.

– För att vara på den högsta nivån krävs det att vi håller toppnivå hela tiden. Det gäller att vi fortsätter styra matcherna även om vi redan gjort flera mål. Vi jobbar med ett högt presspel och det tar såklart på krafterna. Att orka det i 90 minuter är vad vi har kvar innan vi är på den nivån. Enda sedan Jitex-matchen (3–2-förlust) har vi pratat om att det är vi som ska styra matcherna, vi ska inte anpassa oss. Det tycker jag vi verkligen tagit åt oss av och gjort mycket bättre sedan den matchen.

– Matcherna mot Elitettan-lagen har gjort att vi vaknat till lite tror jag. Man märker att dessa lagen lägger sig högre när de ligger under, de agerar och pressar ännu mer i underläge. Så då har vi fått känna på just det, att vi inte kan slappna av för att vi leder. Det är mer fysiskt, snabbare och tuffare. Det har gett oss en lärdom i att vi behöver höja det fysiska spelet, och det är precis det vi gjort.

Försäsongen har varit intensiv. Många matcher har spelats och många lärdomar har tagits. Nu ser Elin fram emot att seriesäsongen ska dra igång och få spela matcher som betyder något på riktigt. Den lyckade försäsongen har bara gett ännu mer glöd att göra allt för att ta sig upp i elitettan, med start i premiären mot IFK Göteborg.

– Det blir en rolig premiär. Det känns lite extra att det är mot just Göteborg. Det är roligt att se hur storklubbarna satsar mer på sina damlag. Nu mer finns det både dam och herr. Det är så jag tycker det ska vara. Att vi nu inleder mot dem som också gjort samma resa som vi, det känns extra bra.

Spelarna behöver ditt stöd på Malmö Stadion i år. 

Köp ett årskort och få tillgång till samtliga hemmamatcher!

huvudpartners

officiella partners