Elevation 2024 – unik konferens om nordisk damfotboll

Publicerad 14 mars 2024 i Dam,Nyheter

I 40 år var nordiska länder världsledande. Frågan nu är hur vi måste utveckla nordisk damfotboll för att kunna konkurrera på toppnivå i minst 40 år till. I jakten på ett svar samlar Malmö FF och FC Rosengård den 11 april aktörer från damfotbollens alla intressenter för konferens på Eleda Stadion.

Elevation 2024 är en unik fotbollskonferens där målet är att hitta en väg framåt för den nordiska damfotbollen – inte bara på planen, utan också på läktarna och i hela vårt samhälle.

Bland deltagarna finns exempelvis det norska fotbollförbundets ordförande, Lise Klaveness, Arsenal FC:s huvudtränare Jonas Eidevall och Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Utgångspunkten för Elevation 2024 är att det i år gått exakt 40 år sedan Sverige vann det första Europamästerskapet för damer. Sedan dess har totalt 13 EM avgjorts och i tio av dem har minst ett nordiskt lag nått finalen.  Svenska klubblag har genom historien vunnit Women’s Champions League vid två tillfällen och spelat final ytterligare fem gånger. Danska och norska lag har nått så väl final som semifinal vid ett flertal tillfällen.

Men det är ett tag sedan nu.

Länder som historiskt sett varit starka på herrsidan har under senare år satsat sig både i kapp och förbi. På landslagsnivå nådde Sverige OS-final 2021 och VM-brons 2023, men i kommande sommars OS finns för första gången någonsin inget nordiskt damlandslag med. Och på klubbsidan har det gått åtta år sedan ett nordiskt lag spelade semifinal i Women’s Champions League.

I paneldebatter och workshops diskuterar Elevation 2024 var vi står i dag, vart vi vill ta oss i framtiden och hur vi ska ta oss dit. Målet med dagen är att skapa en helhetsbild av vad alla intressenter behöver göra för att vi även i framtiden ska kunna leda utvecklingen av damfotbollen – på planen, på läktarna och i hela vårt samhälle.

Frågorna vi nu tillsammans behöver hitta svar på är vilka beslut som måste tas, vilka områden som ska prioriteras och hur vi kan hitta nya samarbeten – så väl inom fotbollen, som med näringsliv och kommuner – för att höja nordisk damfotboll. På planen, på läktarna och i hela vårt samhälle. Och just detta är de tre grundpelarna – Sport, Business och Community – som Elevation 2024 kommer utgå från och diskutera kring.

huvudpartners

officiella partners