Ekonomin är betydligt bättre än sitt rykte

Publicerad 13 maj 2011

Per Nilsson tillträdde den 7 februari tjänsten som tillförordnad vd i Malmö FF.För första gången skriver han nu en krönika om de åtgärder han hittills vidtagit under sin korta tid.  Per Nilsson konstaterar också att det finns positiva tecken inom MFF Event och att budgeten är i balans.

 

Efter tre månader har jag lärt mig att fotboll handlar om passion, passion och åter passion. För mig ställer det till med lite problem eftersom jag alltid ansett att min största tillgång ligger på det rationella planet. Analysförmåga, strategier och förnuftigt tänkande. Nog för att jag gillar fotboll och MFF, men den stora passionen är min fru förbehållen. Men det kanske inte behöver vara fel?

Det var med stor glädje jag accepterade styrelsens förfrågan, men det var också med lite darr på manschetten. Och jag står fortfarande fast vid jag sade till dem då: ”Fotboll kan jag ingenting om.”

Men nu var det inte heller fotbollsdelen som var huvuduppgiften. Frågor som vem som ska träna laget, vilka spelare vi ska förlänga med eller var vi ska åka på träningsläger lämnar jag med varm hand över till Per Ågren och ledarstaben. Men hur mycket pengar vi har och hur villkoren ser ut i kontrakten är jag desto mer intresserad av. Och vad man förväntas få ut av pengarna.

När jag tillträdde hade jag tre huvuduppgifter
1. Få kontroll på ekonomin och verksamheten.
2. Se till att ekonomin kommer i balans
3. Utveckla organisationen.

Idag är jag igenom punkt ett och två och har precis gett mig i kast med organisation och redovisning.

Det betyder att jag satt mig mitt i flödet och granskar alla fakturor. Jag går igenom med respektive avdelning att man håller budget och att man har resurser utifrån sina behov.

Budgeten lade vi efter två veckor, men den kunde jag till stor del ta över från min företrädare. Budgeten var tuff men kändes realistisk och många åtgärder som ger resultat i år var redan genomförda. Det jag gjorde var främst att lägga in lite större reservationer och sen har arbetet handlat om att säkerställa att vi verkligen håller oss till det vi sagt.

Efter tre månader kan vi se att vi har tappat en del intäkter mot planerat trots allt, men samtidigt har vi några andra där vi kan se tydliga uppsidor. Dessutom börjar vi se positiva resultat inom MFF Event. Jag vågar därför påstå att budgeten är i balans och vår ekonomi är betydligt bättre än sitt nuvarande rykte.

Under min korta tid här har jag blivit glatt överraskad över hur folket här verkligen brinner för sina arbetsuppgifter. Det är grunden för allt och utan bra personal står alla verksamheter sig slätt. Det är också en anledning till att se positivt på framtiden.
 
Syftet med det vi gjort så här långt i år är alltså inte att nå någon vinstmaximering, utan att först och främst få budget och verksamhet i balans. Men målet måste vara att nå ett överskott som vi sen kan investera i A-truppen. Därför måste vi streta vidare.
 
Det viktigaste med MFF är ett vinnande A-lag, det förstår jag också – även om jag inte har någon aning om hur löpvägarna ska se ut vid ett effektivt omställningsspel.

Per Nilsson, tf VD Malmö FF

Denna krönika är hämtad från senaste numret av Avspark. I detta nummer kan man bland annat läsa om:

*Grattis Danne till 400 matcher
*Intervju med Wilner Registre
*Den himmelsblå familjen
*Stort hemma-hos-reportage hos Ulrich Vinzents
*P15 satsar på Världscupspel
*Fem frågor till Roland Nilsson
*Presentation av bortalaget

Klicka här för att ladda ner Avspark (pdf 11MB)