Eile om förlängningen och första året i A-truppen

Publicerad 28 december 2021 i Herr,Nyheter

Bara ett år in på sitt A-kontrakt har Noah Eile nu förlängt avtalet med MFF. Den 19-årige mittbacken berättar om första säsongen som seniorspelare och de milstolpar han passerat under året.

Det var för ganska exakt ett år sedan som Noah Eile skrev på A-kontraktet med MFF. Han tog steget från moderklubben Bjärreds IF till MFF som tolvåring och hade nått hela vägen fram till seniortruppen. Den första säsongen på högsta nivån får ett bra betyg av honom själv.

– Det första året har varit fantastiskt. Det var så klart tråkigt utan publik i början men den kom tillbaka till de avgörande matcherna i Allsvenskan och gruppspelet i Champions League.

– Jag har fått vara med om stora matcher och det känns stort att man får uppleva det i min ålder. Men jag har njutit varje dag. Jag trivs bra i laget och med att spela för klubben jag vuxit upp med.

Han berättar att han utvecklats mycket av den nya miljön. Både som spelare och som individ.

– Det har handlat mycket om att vara aggressiv och kliva fram. Och om spelet med bollen, att spela framåt hela tiden och inte så mycket bakåt och till sidan. Men man förbättrar helheten när man kommer till den här miljön med många bra träningar hela tiden. Man utvecklas varje träningspass.

– Som person blir man bättre på att hantera press och man lär sig att ta mer ansvar för sig själv.

Men givetvis är det inte utan utmaningar att komma in som ung spelare och slåss om en plats i matchtruppen.

– Det är alltid speciellt i en stor klubb som MFF. Det är hård konkurrens om speltid och det är den största utmaningen för en ung spelare. Det gäller att hela tiden kämpa och visa att man förtjänar att spela. Den utmaningen kommer att fortsätta.

I somras fick han äntligen chansen i skarpt läge. Det var i hemmamatchen mot Degerfors IF (3–0) som han plötsligt blev tillsagd att göra sig redo för inhopp.

– Det var lite spänt så klart men samtidigt gick det ganska snabbt. JIB fick en skada och jag var inte riktig beredd på att hoppa in, så jag hann inte bli så nervös. När jag väl kom in behövde jag inte tänka så mycket. Det var skönt att få det avklarat.

Totalt blev det tre inhopp i Allsvenskan under säsongen 2021. Dessutom fick han göra debut i UEFA Champions League när han fick minuter i bortamatchen mot FC Zenit.

– Jag fick speltid i stora matcher som betydde mycket. Med stor publik dessutom blir det en annan press jämfört med en U19-match. Det var skönt att lära sig hur det känns.

När säsongen summerades kunde han dessutom blicka tillbaka på ett år då han fick bidra till ett SM-guld. Det skulle betyda mycket för vem som helst. Men kanske lite extra för en inbiten MFF-supporter.

– Det betyder jättemycket. Hela min familj går på alla matcher. Vi har följt klubben sedan jag var liten och att vara med bland spelarna som man sett upp till är speciellt. Det är en stor anledning till att jag gärna ville förlänga. Jag kommer härifrån och har gått hela vägen.

En annan stor händelse var att han i år kunde bocka av studenten från listan. Men firandet blev inte särskilt stort.

– Det var lite speciellt med corona, så det blev inte så mycket kring studenten. Jag tog det lugnt hemma med familjen bara. Det var skönt att avsluta skolgången och kunna fokusera fullt ut på fotbollen.

Han är också tacksam över att på fotbollsakademin och idrottsgymnasiet haft möjlighet att kombinera en satsning på fotbollen med studierna.

– Det har varit väldigt bra. Akademin var fantastisk. Man träffade kompisarna tidigt på morgonen och tog bussen tillsammans in till stan. Sen gick man i skolan och tränade med varandra på lunchen och eftermiddagen.

– Jag fick en nära relation med de jag tränade med, samtidigt som skolan och träningen var väldigt proffsigt skött, både på akademin och gymnasiet. Jag är glad att jag hade den möjligheten.

Med ett nytt kontrakt påskrivet ser Noah Eile fram emot 2022. Men några specifika mål för det kommande året vill han inte sätta.

– Jag brukar faktiskt inte sätta upp så mycket mål, förutom att bli så bra som möjligt. Det är svårt att säga om man får spela eller inte. Jag tränar så hårt som möjligt varje dag, så får vi se var det landar.

huvudpartners

officiella partners